Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Rodinný

Zajímavosti k filmům (20)

Docent - Lesní vražda

Docent - Lesní vražda (2023) (epizoda)

V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit.

Docent

Docent (2023) (seriál)

Postava docenta, kterého hraje Ivan Trojan, dostala jméno Otto Stehlík, a to po kamarádovi obou scenáristů.

Docent

Docent (2023) (seriál)

Elitní dvojice kriminalistů, kterou v seriálu hrají Matěj Hádek a Marek Taclík, se jmenují Jaroslav Málek a Daniel Plesl. Není náhodou, že novinář Jan Malinda v době natáčení seriálu pracoval v redakci MF DNES, kde jeho nadřízenými byli šéfredaktor Jaroslav Plesl a vedoucí redakce Daniel Málek.

Docent

Docent (2023) (seriál)

Impulsem ke vzniku seriálu Docent byla skutečnost, že Jiří Strach se nestal režisérem Případů 1. oddělení (od r. 2014). Přitom to byl právě on, kdo dvěma neznámým scenáristům k realizaci Případů 1. oddělení výrazně pomohl. „To on nám dvěma píšícím amatérům dal na podzim 2011 tip, za kterým správným člověkem v televizi máme s Případy jít, aby se to hnulo,“ říká Jan Malinda. „A i když Jirka potom Případy nerežíroval, vzal to s nadhledem granda a pravil: ‚To nevadí, kluci. Až si ty vaše Případy jednou doděláte, tak pro mě napíšete třídílnou detektivku pro Ivana Trojana.‘“

Docent

Docent (2023) (seriál)

K postavě kapitánky Fousové, kterou hraje Tereza Ramba, náleží zásadním způsobem žvýkačky. Sama herečka k natáčení poznamenává: „Vyžvýkala jsem asi tisíc balení růžových melounových žvýkaček a nebudu vám lhát, že už je nechci nikdy vidět.“

Docent

Docent (2023) (seriál)

Jméno velitele oddělení vražd Milan Šera (Ondřej Vetchý) je přesmyčkou spoluautora scénáře Josefa Mareše. Kreativní producentka Jiřina Budíková k tomu říká: „K obsazení Ondry Vetchého jsme pak došli společně s režisérem Jirkou Strachem. Zdálo se nám totiž, že do role majora Šery projektoval Pepa Mareš sám sebe. On to i přiznává. Když si přidáte písmeno ‚m‘ na konec příjmení Šera, tak máte Mareš pozpátku. A protože Ondřej a Josef jsou velcí kamarádi, dobře se znají, tak pro tu roli byl naprosto ideální.“

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987)

Ke komparzní roli trubače na ochozu se Michal Reitler dostal jako student elektrotechnické průmyslovky. „Nalepili mi paruku a já byl najednou ve světě, kde jsem nepotřeboval Ohmův zákon, řez kuželem ani vědět, jak se ve spektru skládají barvy.“

Případy 1. oddělení

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

Seriál prosadil do realizace kreativní producent Michal Reitler. „Scénář ležel v televizi dlouho a tam se mu posmívali. Že je to pomalé, že se tam víc papíruje, než střílí, a že už ve čtvrté minutě příběhu víte, kdo je vrah. Čili si utahovali z toho, co si pak diváci oblíbili,“ řekl po letech. Sám od sebe by se o projekt vážněji zajímat nezačal. „Zavolal mi jeden ze scenáristů Jan Malinda – svým neodbytným způsobem: ‚Dobrý den, leží u vás výborná věc, měl byste si ji přečíst.‘ Vytáhl mě na setkání s druhým scenáristou, vyšetřovatelem Josefem Marešem, a až tam jsem se dozvěděl, že jde víceméně o rekonstrukci skutečných případů, jen s tím rozdílem, že by je dělali trochu zábavněji. Nakonec jsem je paradoxně prosil, aby zábavné prvky škrtali a nechali právě to, co je na první pohled nudné.“

Případy 1. oddělení - Loterie

Případy 1. oddělení - Loterie (2022) (epizoda)

Závěrečná němá scéna ze setkání Kozáka (Ondřej Vetchý) a kriminalistů Plíška (Bolek Polívka) s Tůmou (Petr Štěpánek) se natáčela v restauraci U Zpěváčků. Právě tato restaurace sehrála významnou roli v reálném případu, kdy se sem na toalety přiběhli umýt pachatelé potřísnění krví. Provozovatelka restaurace podezřelé zakrvácené papírové utěrky z toalety pro jistotu zajistila a předala policii. Následně z nich genetici zjistili DNA jednoho ze spolupachatelů.

Případy 1. oddělení - Loterie

Případy 1. oddělení - Loterie (2022) (epizoda)

Scéna, kdy Kozákova (Ondřej Vetchý) dcera Majda (Jindřiška Dudziaková) vykoukne z kuchyně do interiéru kavárny, byla poslední klapkou této série a celého seriálu vůbec. Došlo k tomu 1. března 2022 v podvečerních hodinách. Scéna se natáčela v reálné kavárně Hlína v Hybernské ulici, kterou v areálu zdejšího kampusu spoluzaložila a provozuje sestra spoluautora seriálu Jana Malindy.

Případy 1. oddělení - Loterie

Případy 1. oddělení - Loterie (2022) (epizoda)

Tvůrci uvažovali o variantě, že by vyšetřovatele Tůmu z Devadesátek (od r. 2022) hrál také zde Ondřej Sokol. Sokol byl pro a navrhl, aby ho o třicet let „ostaršil“ umělecký maskér David Šesták, se kterým se znal z natáčení pořadu Tvoje tvář má známý hlas (od r. 2016) a také z divadelní spolupráce na hře „Ujetá ruka“. Vytváření masky starého Tůmy by ale zabralo několik hodin času, což bylo časově neslučitelné se Sokolovým nabitým harmonogramem. Hledal se tudíž jiný herec ve věku sedmdesátníka. Byl osloven Jan Kanyza, který ovšem odmítl s argumentem, že už s herectvím skončil. Na roli nakonec kývl Petr Štěpánek.

Případy 1. oddělení - Tramvaj

Případy 1. oddělení - Tramvaj (2022) (epizoda)

V epizodě hrají sami sebe reální novináři, a to ve scéně s tiskovou konferencí. Dotaz na vedení policie vznáší tehdejší zpravodajka ČTK Tereza Palečková. Šot na kameru vzápětí natáčí tehdejší zpravodaj České televize Milan Brunclík.

Případy 1. oddělení - 48 hodin

Případy 1. oddělení - 48 hodin (2014) (epizoda)

Na poště v pražské Kafkově ulici, kde se točila sekvence s pachatelem tipujícím si seniory vybírající si důchody, nastala kuriózní situace. Pouhé dva týdny před natáčením, začátkem května 2013, zde totiž došlo k podobnému zločinu.

Případy 1. oddělení

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

Inspirativním předobrazem soudního znalce v oboru psychologie Vladimíra Hubáčka, kterého hraje Václav Helšus, se stal soudní znalec PhDr. Slavomil Hubálek. O záměru scenáristů věděl, natáčení se však bohužel nedožil. Zemřel náhle 5 dní před premiérovou klapkou seriálu.

Případy 1. oddělení - 48 hodin

Případy 1. oddělení - 48 hodin (2014) (epizoda)

Nález mrtvoly a ohledání místa činu v úvodu dílu inspirovaném vraždou seniora se produkci podařilo natočit na schodišti domu Bartolomějské ulici, ve kterém k této vraždě došlo.

Případy 1. oddělení

Případy 1. oddělení (2014) (seriál)

Interiéry se natáčely v bývalé budově Komerční banky v pražské Sokolovské ulici ve Vysočanech. Podmínkou autorů scénářů bylo, aby prostředí policejního oddělení věrohodně odpovídalo zázemí policistů I. oddělení, které vyšetřuje vraždy, v pražské Kongresové ulici. V epizodě Sladký vyděrač (2014) se točila scéna s předáním výkupného u Motorestu Ohio na Nymbursku, v okolí obce Kersko. Záběry z nemocničního prostředí se natáčely a areálu kladenské nemocnice.

Reklama