Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor
  • Akční

Zajímavosti k filmům (429)

The Golden Girls

The Golden Girls (1985) (seriál)

Rose (Betty White) byla jedinou postavou, jejíž manžel se v seriálu nikdy neobjevil. Bývalý manžel Dorothy (Bea Arthur) se v seriálu objevoval pravidelně, zatímco manželé Sophie (Estelle Getty) a Blanche (Rue McClanahan) se objevili alespoň ve vzpomínce nebo ve snu.

The Golden Girls

The Golden Girls (1985) (seriál)

Seriál je dodnes velmi oblíbený také v LGBT komunitě. Jako v jednom z mála seriálů své doby se v něm objevilo hned několik postav s odlišnou sexuální orientací a otevřeně se v něm řešilo téma HIV/AIDS.

The Golden Girls - Sophiina volba

The Golden Girls - Sophiina volba (1989) (epizoda)

Na konci této epizody se děvčata dohodnou, že zůstanou spolu a postarají se o sebe navzájem až to bude potřeba, načež Rose (Betty White) prohlásí: „Ale co až zůstane jen jedna z nás?“ Shodou náhod právě Betty White všechny své herecké kolegyně přežila a zůstala onou jedinou. V této scéně také postavy seděly vedle sebe ve stejném pořadí, jako zemřely jejich herecké představitelky.

The Golden Girls

The Golden Girls (1985) (seriál)

Bea Arthur (Dorothy) původně odmítala v seriálu hrát. Považovala tento seriál za zbytečný vzhledem k tomu, že ona i Rue McClanahan (Blanche) měly hrát v podstatě stejné role jako v sitcomu Maude (od r. 1972), a Betty White (Rose) měla hrát podobnou roli jako ztvárnila v Mary Tyler Moore (od r. 1970). S natáčením souhlasila až ve chvíli, kdy si Rue McClanahan a Betty White vyměnily role.

The Golden Girls

The Golden Girls (1985) (seriál)

V některých epizodách se objevují vzpomínky hlavních postav na dobu před začátkem seriálu. V těchto vzpomínkách si postavu Sophie zahrála stejná představitelka (Estelle Getty), avšak v těchto vzpomínkách jí maskéři nemuseli nijak upravovat vzhled, aby vypadala starší.

The Golden Girls

The Golden Girls (1985) (seriál)

V seriálovém domě žily čtyři ženy, nicméně u kuchyňského stolu byly vždy pouze tři židle. Tvůrci totiž nechtěli, aby jedna z postav seděla zády ke kameře a zároveň nechtěli, aby se všechny postavy na sebe musely mačkat, aby byly vidět. Bea Arthur (Dorothy) vždy seděla uprostřed, a to kvůli své výšce a také proto, aby kamera mohla zachytit její nezapomenutelné výrazy v různých situacích.

The Golden Girls

The Golden Girls (1985) (seriál)

Postava Rose (Betty White) v průběhu seriálu tvrdí, že její přirozená barva vlasů je blond, přičemž ostatní postavy si z tohoto faktu utahují. Ve skutečnosti byla Betty White přirozená bruneta.

The Golden Girls

The Golden Girls (1985) (seriál)

Herečka Betty White (Rose Nylund) byla nejstarší ze všech čtyř hlavních postav a paradoxně také všechny své kolegyně přežila. Jako první zemřela v roce 2008 Estelle Getty (Sophia Petrillo), poté o necelý rok později Bea Arthur (Dorothy Zbornak) a o další necelý rok později Rue McClanahan (Blanche Deveraux). Betty zemřela v roce 2021.

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Jedná se o jeden z pouhých tří filmů Woodyho Allena, který získal nominaci na Oscara, aniž by byl nominován sám Allen. Dalšími jsou Zelig (1983) a Sladký ničema (1999). Vicky Cristina Barcelona je jediným z těchto tří filmů, který Oscara vyhrál (Nejlepší herečka ve vedlejší roli – Penélope Cruz).

Nine

Nine (2009)

Herecké obsazení filmu má na svém kontě dohromady 8 Oscarů a celkem 28 nominací: Daniel Day-Lewis (Guido) – 3 vítězství a 6 nominací, Marion Cotillard (Luisa) – 1 vítězství a 2 nominace, Judi Dench (Lilli) – 1 vítězství a 8 nominací, Sophia Loren (Mamma) – 1 vítězství a 2 nominace, Nicole Kidman (Claudia) – 1 vítězství a 5 nominací), Penélope Cruz (Carla) – 1 vítězství a 4 nominace, Kate Hudson (Stephanie) – 1 nominace.

Nine

Nine (2009)

Postava Luisy (Marion Cotillard) je napůl Francouzka a napůl Italka. Ve filmu Osm a půl (1963) ji ztvárnila Anouk Aimée. Aimée je první herečkou v historii, která byla nominována na Oscara za francouzsky mluvící roli – film Muž a žena (1966), zatímco Cotillard je první herečkou, která Oscara za francouzsky mluvící roli vyhrála – film Edith Piaf (2007).

Nine

Nine (2009)

Sophia Loren (Mamma) je jediná Italka v hlavním obsazení filmu. A to i přesto, že jsou všechny postavy ve filmu Italové a děj se taktéž odehrává v Itálii.

Ma Ma

Ma Ma (2015)

Scénář napsal Julio Medem již osm let před natočením filmu. K jeho realizaci došlo až když ho Penélope Cruz (Magda) oslovila s nápadem na spolupráci.

Reklama