Ron HowardScénář:
William NicholsonKamera:
Sayombhu MukdeepromHudba:
Benjamin WallfischHrají:
Viggo Mortensen, Colin Farrell, Joel Edgerton, Tom Bateman, Paul Gleeson, Pattrakorn Tungsupakul, Theerapat Sajakul, Teeradon Supapunpinyo (více)VOD (3)
Třináct životů je film podle skutečné události, kterou sledoval celý svět. Strhující výpověď o záchraně thajského chlapeckého fotbalového týmu, který po přívalovém dešti zůstal uvězněn v zaplavené jeskyni Tham Luang. (Prime Video)
Videa (1)
Najväčší rest minulého roka sa stáva, pravdepodobne, aj mojim najobľúbenejším filmom uplynulého ročníka. Prečo je tomu tak, že domáci hraný film, ktorý frefrčal aj našimi kinami, bol zmätočný, nezábavný a zaujal iba svojou témou, kdežto hollywoodsky veterán prináša v niektorých smeroch antihollywoodsky veľkofilm a boduje na sto precent. Pokiaľ máte klaustrofóbiu, možno budete mať problém film vôbec dopozerať, ale pre mňa ide o podobný typ zážitku, ako nedávny Fall. Je to na jednej strane veľmi nepríjemné sledovať, na tej druhej ale extrémne napínavé a svojim spôsobom, vzhľadom na žáner, zábavné. Tak teraz môžeme len diskutovať, akej skutočnej udalosti by sa mal zase Howard chopiť, aby priniesol opäť jeden z najintenzívnejších zážitkov roka. Ide o jednu z mála výnimiek, kedy človek vyhral boj s prírodou. ()
„Práve sa dozvedel, že mu zomrel otec.“ Keď som to pred rokmi sledoval v správach, doba je taká, že i tragédie a vojny vnímame akoby cez sklo, že sa nás to netýka. Ale keď si dané udalosti zrekapitulujeme, zistíme, že to bola séria neuveriteľných momentov, šialených nápadov a vôbec materiál nie stvorený pre film, lebo by nikto neuveril, že sa niečo také naozaj mohlo stať. No ale ono sa to naozaj stalo. Tešil som sa na gigantickú nálož strhujúcich scén a absolútneho dojatia. Preto ma zarazilo, že prvú hodinu (film má skoro dve a pol hodiny) to vyzerá tak, ako keby Thajčania natočili z piety k udalosti film snažiaci sa pôsobiť dokumentárnym štýlom (asi ako Greengrassov Let číslo 93?), pričom sa im síce podarilo zohnať Vigga Mortensena, Joela Edgertona a Colina Farrella, ale nemohli ich poriadne zaplatiť a tak im dali len cameá. Takže ich postavy sú utláčané do úzadia a hlavné postavy hrajú miestni herci, o ktorých ste nikdy predtým nepočuli a je vysoko pravdepodobné, že už ani nikdy viac počuť nebudete. Pravdupovediac na mňa slávni Hollywoodčania pôsobili skôr rušivo, než exkluzívne. Hlavne bol ale problém v tom, že napriek tomu, že udalosť je sama osebe strašne silná, vo filme je spracovaná akosi divne, nudne, proste sa nevie odlepiť od zeme, neustále sa iba atraktívne rozbieha a potom jej to zase skape a musí znova naštartovať a znova tam zaradiť jednotku. Keď už som začal byť fakt otrávený, preklopil sa film do svojej druhej polovice, slávni herci dostali poriadny priestor a keďže príbeh začal pomaly ale isto smerovať k nevyhnutnému finále, začalo sa tým pádom viac pracovať s emóciami a v konečnom efekte som síce spokojný, ale na 4* to teda nevidím ani omylom. Páčili sa Edgertonove, Farrellove a Viggove roly; dobrovoľníci, ktorí sú tak trochu istým spôsobom šialení, ale ide im o dobrú vec a hoci by sa samozrejme radi vrátili domov živí a zdraví, uvedomujú si, že to možno až taká samozrejmosť nebude. Napriek tomu do toho idú, aby urobili dobrý skutok, čo je v dnešnej dobe v podstate sci-fi. Čiže po tejto stránke super. Inak nuda. ()
Ron Howard natočil niekoľko dobrých kúskov (Čistá duša, Rivali) a Thirteen Lives sa môže zaradiť medzi ne. Príbeh o uviaznutých chlapcoch v jaskyni, ktorý sa stal v roku v 2018 ma síce minul, no našťastie o štyri roky prišlo filmové spracovanie, ktoré mi objasnilo túto záchrannú misiu. Herecky je to výborne obsadené, no treba podotknúť, že Mortensen, Farrell a Edgerton nie sú na obrazovke celý čas, ale striedajú si miesto s no name Thajčanmi. Každopádne sú tu ako hlavne postavy a pokiaľ sú vo vode a v jaskyni je to takmer vždy zaujímavé a napínavé. Na to, že je to dosť dlhé (skoro 2 a pol hodiny) a že je to takmer bez príbehu a iba o záchrane ma to bavilo po celý čas. 85% - 4* ()
Ron Howard má na svém kontě strhující (Oheň, Apollo 13, Rivalové) poutavé (Noviny, Těžká váha, Čistá duše) i mizerné (celá Šifrová série) filmy ale ve chvíli, kdy zpracovává skutečné příběhy, vždy se mu podaří dané téma zpracovat poutavě a zároveň neskutečně detailně. Stejně tomu je i u příběhu o neuvěřitelné záchraně mladého fotbalového týmu, ze zatopené jeskyně. I přesto, že děj nemá vyloženě napínavé nebo překvapivé zvraty, drží divákovu pozornost od začátku až do samotného konce a prakticky po celou dobu nepolevuje. Jako bonus je zde silná herecká sestava a naprosto jistá režijní ruka. Zamrzí tak nulový moment překvapení i když o daném příběhu mnoho nevíte. Po dlouhé době Howardův vynikající film a potvrzení, že to tam pořád má. ()
Pôsobivý a dojemný príbeh o skupine dobrovoľníkov, ktorí sa v roku 2018 zapojili do dramatickej záchrany dvanástich thajských chlapcov a ich trénera, uväznených v záplavami zatopenom jaskynnom systéme. Film sa zameriava na hrdinské úsilie tímu, ktorý sa pokúšal dostať chlapcov von z nebezpečnej situácie, zatiaľ čo ich rodičia a celý svet pozerali so zatajeným dychom. Aj keď je film predvídateľný a má svoje slabiny v charakterovom rozvoji, jeho neodolateľná ľudskosť a skutočné emócie sú pomerne silné. Zaujímavé boli hlavne zábery pod vodou a vizuálne úchvatné scenérie jaskyne. Celkovo spokojnosť, na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()
- Na začátku a na konci filmu se objeví odkaz na seriál SpongeBob v kalhotách (od r. 1999). (Duoscop)
- Kluci mají na tričkách loga fotbalových klubů, např. Manchesteru United či Bayernu Mnichov. (pesota)
- „Bylo to strašidelné. Už tak nejsem kdovíjaký plavec. Ale ne že bychom plavali či šlapali vodu, museli jsme zůstat na hladině. Jenže oni sestavili působivou jeskynní síť, kterou zaplavili vodou. Byly to asi čtyři nebo pět odlišných jeskyní, které vycházely z topografie jeskyní Tham Luang v Thajsku. My jsme se vydali dolů a žádné nahoře nebylo,“ prohlásil Colin Farrell. (Duoscop)