Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čepičářův syn Vítek jednoho dne najde ve staré truhle kouzelnou čepici, která tomu, kdo ji vlastní, může splnit jakékoli přání. Ve vévodství, kde žije, však lidé nejsou moc šťastní. Vládne jim krutý vévoda, který na své poddané posílá vojáky. Vítkova tatínka nechal zatknout a jeho samotného poslal do sirotčince. Chlapci se ale podařilo utéct. Vítek se vydává se svými kamarády Hynkem a Majdou zachránit tatínka. Chce k tomu použít kouzelnou čepici. Jenomže když má někdo takovou magickou věc, nezůstane to dlouho tajemstvím. Chamtivý vévoda se o ní dozvěděl a chce ji za každou cenu získat. (TV Nova)

(více)

Recenze (43)

otík 

všechny recenze uživatele

Přesně taková pohádka, jakých se v 80tých letech natočilo spousty, jen tato je výpravná a celovečerní určená pro kina. Spousta tmavých scén, některé naprosto nepřehledné, spousta spíše nezajímavých scén. Celkově se však docela daří udržet tempo díky spoustě scén sestříhaných tempem k sobě. Ke konci se už to zvrhlo spíše v grotesku, ale budiž. Nakonec přece jen průměrná spokojenost. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet neni spatny, ale jak se ceskoslovensky filmovy stab spojil s tim vychodonemeckym... Temer vzdy z toho byla desiva nuda, kdy se spousta deje odehrava v nerozpoznatelne tme. Carovne dedictvi neni vyjimkou, tato koprodukce byla zakleta i pres dobre herecke obsazeni, slusnou vypravu a kvalitni namet. Ma to par dobrych momentu a zajimavych dialogu, celkove vsak spise utrpeni dokoukat to do konce. ()

Reklama

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Tuhle zvláštní pohádku jsem viděl, když jsem byl malý a pamatoval jsem si z ní tak maximálně to, že tam byla nějaká kouzelná čepice, která přestala být kouzelná. Dokonce si myslím, že jsem ji tehdy viděl i v kině. Od té doby jsem ji snad už nikdy neviděl - chtěl jsem ji tedy vidět, ale nevěděl jsem, jak se jmenuje a v televizi jsem ji ne a ne zachytit. Až teprve nedávno jsem ji kousek zase shlédl a dnes už konečně i celou. Na takový zvláštní tajemný nádech, role veličenstva není prezentována vůbec jako nějaké silné, vládnoucí postavy, a poddání zas netuší vyloženě vystrašení zajíčkové. Nicméně mě nezklamala a příště se na ni jistě rád podívám znovu. Je to taková šedá eminence mezi standardními vánočními pohádkami již tak stokrát viděnými. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chtělo to možná výraznější režii, i když dětští herci jsou ukočírováni skvěle. Velice solidně herecky vychází ve filmu i celá pekařská skvadra, kde se lidé chovají tak nějak normálně. Problém je, že Skořepová, Kopecký a Kodet měli pravděpodobně přehrávat, aby to bylo veselé a vtipné - mustr si tvůrci zcela evidentně vzali v pohádce S čerty nejsou žerty -, jenže ne vždy je přehnané tajtrlíkování vtipné a zapadajícího do dalšího kontextu. Velkou roli na slušném provedení filmu má kamera, která z jednotlivých míst a interiérů vydoluje, co se dá. Obří válečný stroj sem spadl z Tajemství ocelového města, a i když je jeho konec vtipný, celkově celý film nedrží pohromadě díky různým a neopodstatněným skokům v žánru a přes krátkou stopáž i díky méně sevřenému ději (třeba tajemství čapky mohlo být více propracováno, mohlo mít nějakou historii, svůj vlastní příběh, čímž by došlo k dalšímu ozvláštnění a nové rovině příběhu). ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Rozsahem zápletky by se scénář hodil spíš do Bakalářů než na celovečerní plátno. Nostalgické vzpomínání na ty dávné skvělé pohádky tento film spolehlivě boří. Komika postavená na zrychlených záběrech hereckém umění Miloše Kopeckého celkem funguje, jen se časem přejí. Z dobrodružného příběhu se navíc upjatým zlehčováním stává podivná fraška. Výborná tak zůstává hudba, atmosféra i výběr exteriérů. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Súčasťou rozprávkového bálu bola aj hostina. Jedlo na stoloch bolo pravé. Záber s hodovaním sa niekoľkokrát skúšal a herci sa ničoho nemohli dotknúť a predstierali, že jedia. (Raccoon.city)
  • Pohádka se prodala do 27 států což je až neskutečné na to, že u nás tak populární není. (cariada)
  • Komparz v tomto filme stvárnili aj členovia folklórneho súboru Úsvit alebo divadelného súboru J.K. Tyla, ktorý mali kostymerňu vybudovanú priamo na lúke a vôbec nepoznal dej rozprávky, lebo sa im scenár vôbec nedostal do rúk. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama