Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Já I. (J. Werich) má tři dcery – Drahomíru (I. Kačírková), Zpěvanku (S. Májová), nejvíce však miluje svou nejmladší Marušku (M. Dvorská). Ta ho však raní, když mu na otázku – Jak ho má ráda – odpoví, že jako sůl. Král Marušku vyžene a zakáže v království používat sůl. Tím však způsobí mnoho trampot všem i sobě. Teprve návrat Marušky, která tu dobu prožila u hodné stařenky-kořenářky a mladého rybáře (V. Ráž), a dar stařenky – nevyčerpatelná solnička, ukončí všechna strádání a potvrdí se lidová moudrost, že sůl je nad zlato a láska je solí života. V barevné filmové pohádce opět zvítězí dobro nad zlem a moudrost nad hloupostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (666)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Odjakživa jsem nesnášel kulisové záležitosti, dvojnásob pokud šlo o pohádku. Proto u mě vždycky vítězila slovenská "Soľ nad zlato". Veškeré magično solného prokletí je nahrazeno směšnou úřední konfiskací a celé to má šedivý civilní podtón, i když nadpřirozena je tady více, než ve zbylých pohádkách Bořivoje Zemana dohromady. Díky Werichovi a Burianovi si určitě zaslouží víc, ale jako pohádka na mě zkrátka nikdy moc nefungovala. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší pohádka, kterou jsem kdy viděl a myslím, že už lepší nikdy neuvidím. Současní autoři nejsou schopni natočit pohádky podobného rázu (výjimkou je moje oblíbená Princezna ze mlejna). "Sůl nad zlato" --- hlavní motto celé pohádky je opravdu kultovní a nikdy jsme neříkali, že se jdeme dívat na "Byl jednou jeden král...". Skvělé herecké obsazení v čele s Janem Werichem dalo vzniknout špičce v daném žánru. Reálno se nápaditě mísí s fantastičností a špetka humoru tomu všemu dodává pestré okořenění. Werich a Burian nejlepší! 90% ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Lidová klasika, které nemám to srdce ubrat ani hvězdičku. Ono ale také není proč. Už jen všechny společné scény s mistry Werichem a Burianem v čele s "přiměřeným" vařením zahánějí myšlenku na jakékoli nižší hodnocení. Takže- mám několik oblíbenějších pohádek, ale tahle veselohra se k pravé podstatě tohoto krásného žánru blíží snad nejvíce. 90% ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Moja najobľúbenejšia česká rozprávka. Proste krásne Maruškine modré oči, troch princov, opitého kuchára, dobrú starenku, záhradníka, hudobníka a ich dve rozmaznané princezné, najlepšieho kráľa na svete- Wericha a perfektného komika Buriana (naj scénka- "co mi lezeš do snu?") by som mohol pozerať dookola a stále by som sa bavil. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, samotna pohadka sice nejak uchvatna neni, navic jeji stopaz je lehce prestrelena a konec zbytecne protahovanej, ale to, co tuhle pohadku dostava na maximalni hodnoceni, jsou dva herci. Vystupy Wericha a Buriana jsou totiz naprosto dokonaly a neskutecne vtipny. Nebejt jich, jedna se jen o prumer. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (46)

  • Ve scéně z obrazárny (okolo 27. minuty) můžeme vidět obrazy „Oheň“ (1566) z cyklu „Živly“ a „Zimu“ (1563) z cyklu „Čtyři roční období“ od renesančního malíře Giuseppe Arcimbolda. (Petsuchos)
  • Když se Já I. (Jan Werich) topí v bažině, tak je namočen jenom po pás. Jakmile "najde pevnou půdu pod nohama", tak je jeho oblečení po pás od bahna. Ale v další scéně je od bahna až po krk. (Aknah)
  • Miroslavu Horníčkovi byla v souvislosti s filmem položena otázka, jak je možné, že hraje krásného prince. Herec však odpověděl: “Když může Miloš Kopecký hrát chytrého prince...“ (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno