Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Přísný a věčně nespokojený bručoun dostane poukaz na letní rekreaci ROH. Nejprve ho odmítne, ale nakonec se přece jen rozhodne poukazu využít a strávit čtrnáct dnů v odborářské zotavovně Jezerka spolu s dalšími zasloužilými pracovníky. Děj úsměvného příběhu, kde se vše točí nejen kolem Andělovy nechuti ke všem a všemu, zejména pak k jakýmkoli společenským zábavám rekreantů, ale také rekonstrukce dětské školky, do níž se rekreanti tajně pustí, aby pomohli zoufalé paní učitelce a dětičkám bez střechy nad hlavou, jistě není třeba blíže představovat. Vždyť podle výsledků ankety Hrdina filmového úsměvu se revizor Anděl v podání Jaroslava Marvana stal nejoblíbenější a neúspěšnější postavou v historii české filmové komedie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (379)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I agitace může být zábavná, pokud ji podpírají alespoň trochu zajímavé a především skvěle zahrané postavy. Gustav Anděl je zkrátka takový náš Ludovic Cruchot a Jaroslav Marvan v něm našel jednu ze svých právem nezapomenutelných rolí. Tajná rekonstrukce školky je samozřejmě pekelná, ale co se s tím dá dělat? Jedině se smát. "Ležíte tady jako v hrobě." - "Tak mě nechte odpočívat v pokoji." ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jistě, je těžké uvěřit těm šťastným tvářím i přehnaným projevům lásky k práci a vlasti, když v každém druhém interiérovém záběru hledí ze stěny obraz Stalina. Na druhou stranu by bylo trochu laciné odsoudit a odstřelit Anděla jako primitivní agitku, byť jí třeba i je. Takže co zůstane, když člověk odfiltruje onu naivně průhlednou, půl století starou ideovou manipulaci? Pohodová, úsměvná a výrazně pozitivní komedie o napravení starého mrzouta, s několika výbornými herci, několika nezapomenutelnými scénami, občas úsměvnými dialogy a výbornými hláškami, z nichž některé získaly navíc s léty a historickou zkušeností zcela nový rozměr. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A tak to já mám tento film rád. Na rozdíl od většiny uživatelů nějaká ta propaganda nevadí (a to nikdo z naší rodiny nikdy ve straně nebyl). Já se u filmu hlavně bavil a to díky skvělým hereckým výkonům Jaroslava Marvana a Josefa Kemra. Marvan coby nabroušený a zpočátku nespolečenský Anděl svou roli zvládl dobře – ostatně s revizory nikdy není moc prdel…Objeví se tu řada solidních hlášek, humorných situací i nějaké ty emoce… ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Marvan byl výborný herec, který co zahrál, to bylo dobré. Jenže celý film neutáhnout nemohl, ani kdyby se rozkrájel. Navíc mně, jakožto flegmatickému a lenivému psisku, byla silně proti srsti šílená angažovanost a pracovitost všech zúčastněných. Na dovolenou se snad jezdí, aby si lidi odpočinuli, ne aby kdesi stloukali podlahu. Tak se zkrátka normální člověk nechová a nikdy nechoval. Chápu, že tehdejší doba takovéhle vyhrocování podporovala, to ale neznamená, že já to budu oceňovat také, když jsem se prakticky za celou stopáž nedokázal zasmát. 45% ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Letná rekreácia pod patronátom Revolučného Odborového Hnutia (ROH). Bŕŕŕ, humus. Des. Odporný komunistický agitačný film. Všetko pod prísnou kontrolou, samá nechutná politická propaganda, absolutne žiadne súkromie, netrpí sa žiaden individualizmus, kolektívne vymývanie mozgov ešte aj počas dovolenky... Stašné! Ťažko pochopiť ako takýmto spôsobom dokázali ľudia vtedy existovať. Tento film nie je komédia, ale desivé memento doby, kedy tu prísnou, nekompromisnou rukou vládla všemocná Komunistická Strana Československa (KSČ). Vôbec to nie je smiešne, ani zábavné... je to nebezpečný, normalizačný odpad! ()

Galerie (11)

Zajímavosti (41)

  • Josef Kemr, ktorý stvárnil Výhlídku, bol angažovaný i z toho dôvodu, že postava mala vedieť hrať na violu, čo herec skutočne vedel. (dyfur)
  • Baník Štefan Palko z Banské Bystrice (František Dibarbora) povedal, že pracuje v jednej partii v Ostrave v bani Hlubina. V rámci útlmového programu ťažby uhlia v Ostravsko-karvinskom revíre bol 30.6.1991 vyvezený posledný vozík s uhlím a činnosť bane Hlubina definitívne ukončená 30.6.1992. Dňa 22.10.1993 bola ťažná veža a centrálne povrchové objekty vyhlásené kultúrnou pamiatkou a v roku 2002 vyhlásené národnou kultúrnou pamiatkou Českej republiky. (Raccoon.city)
  • Gustav Anděl (Jaroslav Marvan) v jedné ze scén říká, že mu žena poslala kotlety. Přitom však nemá svatební prsten, který se v pokračování Anděl na horách (1955) už objevuje. (stenrik)

Reklama

Reklama