Reklama

Reklama

Šíleně smutná princezna

  • angličtina The Incredibly Sad Princess (více)

Obsahy(1)

Šíleně smutná pohádka plná nádherných písniček. Tato hudební pohádka je dalším z klenotů, jež má na svém kontě režisér Bořivoj Zeman. Před jejím vznikem se už proslavil Pyšnou princeznou a snímkem Byl jednou jeden král, ale ani Šíleně smutná princezna, jejímuž obsazení vévodí pěvecké hvězdy Helena Vondráčková a Václav Neckář, dodnes neztratila nic ze svého půvabu. Dva spřátelení panovníci se dohodli, že by bylo dobré, kdyby spolu jejich děti uzavřely sňatek. Ovšem když královské ratolesti něco nechtějí, dokážou si postavit hlavu - a třeba i na špalek. Z věčně rozesmáté princezny je potom najednou strašlivě smutná osůbka, a mladý princ? Ten se dokonce ocitne za mřížemi! Jenomže co by to bylo za pohádku, kdyby špatně dopadla. A tak i zde nakonec zazvoní ten správný zvonec. (TV Prima)

(více)

Recenze (509)

mortak 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála českých pohádek, která není říznutá marxismem-leninismem. A vyjadřuje český monarchistický mýtus - král ze své podstaty nemůže být špatný, jen už má svá léta, to jen ti rádcové pořád chtějí válku, ale co děti dorostou, musí se klidit. Celý film je idylický, konflikt je vlastně mimo záběr, protože na té naší české vesnici (království) se všichni známe a chodíme do stejné hospody. A takzůstává příjemná hravost filmu kořeněná hláškami. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Moc krásná pohádka se samozřejmě dobrým koncem. Helenka je zde nádherná (v tom selském oblečku snad nejvíc), věřím, že takovou princeznu by bral každý i bez půlky království:). Myslím, že na své léta to má velmi dobré zpracování. Celou dobu jsem se smál, srandy je tu kopec a nešetří se ani 'humorem z budoucnosti' - značky u silnice, kino atd. Kokoška je sice srandovní, ale když už jsem to viděl tolikrát, tak mě přestal bavit:). Pobavil mě ale ve chvíli, kdy se nahlásí uvnitř zamknutého žaláře:). Největší záporáci celou dobu kujou pikle a nenechají si to překazit ani babičkou co plete za keřem:). Není to žádný megahit, ale ve svém žánru je to jednoznačně top. Takové Troškovi slátaniny na to prostě nemají. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

V dětství se mi tahle pohádka nelíbila ani z daleka tolik, jako teď. Až časem jsem totiž dokázal docenit jemnou a stále účinnou satiru a vkusně skryté narážky (páni rádcové se dokážou uplatnit všude a vždy). Výprava prostě nemá chybu (dekorace s obrovskými obličeji), herecké obsazení je přepychové (Vaška jsem měl vždycky rád, Helena tehdy byla poslouchatelná i koukatelná) a písničky Jana Hammera a Ivo Fischera se prostě neoposlouchají. 100%. ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Velice dobrá pohádka, která je sice jednoduchá, ale svými písničkami si našla veškeré příznivce a stala se z ní legendární pohádka. Především taky poutá diváky na dvě tehdy mladé hlavní hvězdy - Václav Neckář a Helena Vondráčková. Ti dva se k sobě prostě hodí a ve výsledku vytvořili naprosto ikonický pár. 8/10 ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem tuhle pohádku zbožňovala. Když jsem se na ní podívala teď po tolika letech už mě to tolik nebavilo. To nejhezčí na celé pohádce jsou písně, jsou povedené, chytlavé a krásně zazpívané. Helena a Václav k sobě docela i šli, i když bylo na nich poznat, že to jsou vlastně neherci. Pohádka má svoje mouchy a místy mě opravdu nudila, ale zároveň má i svoje kouzlo. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (37)

  • Za použití grotesek s Charliem Chaplinem nemuselo filmové studio sáhnout hluboko do kapsy. Podle dobových svědectví byl autorský poplatek za využití několika záběrů symbolický. (Hans.)
  • Před koncem filmu ve scéně z vězení nejprve zamyká celu princ (Václav Neckář) otočením klíče po směru hodinových ručiček, po chvíli, kdy do cely přibyli oba králové, zamyká celu princezna Helena (Helena Vondráčková) otočením klíče proti směru hodinových ručiček, a nakonec, kdy zamčené dveře odemyká vlásenkou chůva (Stella Zázvorková), je v detailním záběru jasně vidět, že zámek nemá žádnou západku ani protikus na zdi, který by celu zajistil. (Strato61)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno