Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Karel Zeman je jedno z velkých jmen ne českého, ale světového filmu. Jeho pozoruhodné adaptace klasických filmových látek, nadané mimořádnou nápaditostí, jsou natolik osobité, že alespoň z hlediska toho, co je pro českého diváka dostupné, se jeví jako mimořádné. Uplatňuje se v nich česká schopnost hravé improvizace, snad nejlépe charakterizovaná ve svých nejlepších momentech jako spojení západního dynamismu a východní citovosti. Buďjakbuď, výsledkem je vyvážené dílo a další z mnoha životnich rolí českého démona Miloše Kopeckého. Syntéza ironického nadhledu a vlídné humorné nostalgie s laskavou karikaturností, které mají být a také jsou účinnou protiváhou nespoutané obrazivosti této literární postavy, představuje v adaptacích klasické látky jeden z nejzdařilejších pokusů. A asi i zde pokusů nadčasových. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Už od začátku mě zcela pohltilo výtvarné zpracování, dostala mě jak už měsíční romantika a tajuplnost, tak exotická vůně orientu. Umělecké nápady jsou naprosto bezkonkurenční, nejlepší pasáž však pro mě představuje pobyt v útrobách obří velryby a také pověstný let na dělové kouli. Nebýt trošku rozbředlého děje a kostnatého výkonu R. Jelínka dal bych plný počet i tak však tento film musí okouzlit každého. ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Ještě o fous psychedeličtější a výtvarněji stylizované, než Vynález zkázy. IMHO je hrozně moc vidět, jak se tu inspiroval Gilliam a to nejenom stejnojmenným filmem, ale prakticky celou kariérou včetně Monty Pythoní stylizace. Moc mne tam bavila satira "blížíme se k břehům civilizované Evropy" a na pozadí záběry střílejících děl. :) Kopecký si to vyloženě užíval. Když koukám na ocenění vliv, pravděpodobně jedno z nejvýznamnější děl, které dala česká kinematografie světu. 9/10 ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Já vím, že je zcela zbytečné cokoli dodávat. Možná, kromě všech ostatních našich géniů, kteří v tomto díle mají prsty, jenom znovu připomenu autora úchvatné hudby Zdeňka Lišku. A nevěřila bych, že si teprve dnes, když jsem film viděla asi po osmistédevadesátépáté, poprvé všimnu malého gagu-drobničky-perličky - řadového předávání/přebírání dalekohledů na lodi, která nám naše hrdiny, když skočí z útesu do moře, vezme na palubu. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Tá jedna * je predovšetkým, hlavne a jedine za vizuálnu stránku. Ukázka toho, čo bolo možné vytvoriť v roku 1961 vďaka talentu, kreativite, trpezlivosti a nemalému úsiliu. Ale čo ten príbeh? Neskutočná nuda. Kľudne mohlo ísť o nemý film a výsledok by bol totožný. Príbeh tu totiž slúži len ako kulisa vizuálnym efektom. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Děj filmu se odehrává v 18. století. Lze to poznat tak, že když se Toníkovi (Rudolf Jelínek) nepodaří zkonstruovat parní loď, tak říká: „Mít o jeden šroubek víc, zrodil by se parník o sto let dřív.“ (Jan.Kanak)
  • Meno Jana Wericha sa na filmových plagátoch neobjavilo a ako sám tvrdil, epizódnu rolu holandského kapitána prijal kvôli sympatiám, ktoré choval k režisérovi snímky. (Raccoon.city)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama