Reklama

Reklama

Baron Prášil

  • angličtina The Outrageous Baron Munchausen (více)
Trailer

Obsahy(1)

Novodobý astronaut Toník přistane na Měsíci, kde se setká se zvláštní společností. Patří k ní Cyrano z Bergeracu, hrdinové verneovky Do Měsíce, ale především chvástavý baron Prášil. Všichni jej srdečně vítají se sklenkou vína a přejí si, aby domnělý Měsíčňan poznal kouzlo života na Zemi. Baron Prášil se pak spolu s Toníkem vypraví do Turecka, kde ze zajetí zákeřného sultána vysvobodí půvabnou princeznu Bianku. Vychloubačný baron se ji snaží okouzlit a vrhá se proto do bláznivých dobrodružství – ocitá se v útrobách mořské velryby, proletí se na pařátech obrovitého ptáka, na mořském koníkovi plave pod vodní hladinou, na dělové kouli se přesunuje do válečných vřav. Bianku však během fantaskních eskapád učaruje odvážný snílek Toník a nakonec společně doputují tam, kde příběh začal – na bledý Měsíc. Ten totiž patří nejen básníkům a fantastům, ale především milencům. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (329)

Doudis19 

všechny recenze uživatele

V podání fantasticky hravého Karla Zemana je toto bizarní dílko jednou z nejlesklejších perel v moři českých klasik a Miloš Kopecký jako Baron Prášil pak jedním z nejbáječnějších hrdinů, jaké kdy měla česká plátna tu čest nést. Obdivuhodná vynalézavost bez jakékoli technické podpory je cítit z každého záběru a zaslouží si věčnou slávu a uznání. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Podle objektivních měřítek jistě ne nejlepší Zemanův film, ale vždycky jsem ho měl moc rád. Baron Prášil je postava mého srdce a přes to nejede vlak. Miloš Kopecký tehdy ještě tápal a hledal správný filmový výraz - přeháněl pohyby, mimiku i intonaci. Ve filmech Muž z prvního století a Každá koruna dobrá, natočených v témže roce, to vedlo k prohře. Zato Prášil s jeho tehdejší pózou dobře rezonoval a skvěle naplňoval Zemanovu prezentaci barona jako furiantského provokatéra, který používá fantazii jako sebeobranu před hrozící uniformitou vědeckého vidění světa. Právě to se mi líbí a protože v jiných verzích byl Prášil většinou zjednodušen na pouhého lháře, blázna či dokonce podvodníka, toto zpracování mám dodnes nejradši. 100% ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ano, 60 let po Zemanovi a 120 let po Mélièsovi. Tentokrát ve společnosti dvou vnuček (11 a 7 let), které příliš spontánně nereagovaly. Dokonce je příliš nemotivovala an návštěva v Muzeu Karla Zemana v Praze. Sám jsem tento film viděl během let potřetí. Byl jsem sice trochu unavenější než dříve, ale jemný humor a jemné výtvarné "triky" jsem docenil možná víc než dříve. Postava Barona Prášila je jistojistě zajímavá, přestože si hraje, na nic si nehraje, je dokonalým snílkem a fantastou. Zvlášť v této době, kdy se vyrojilo nesčetně "baronů prášilů", jejichž jediným cílem je hrát si na něco (extra). ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné. Zatímco ale Cesta do pravěku se vyznačovala také perfektně rytmizovaným vyprávěním, Baron Prášil je především neutuchající a dějově občas nuceně epizodickou přehlídkou Zemanovy úžasné vizuální fantazie, jejíž provedení už možná s rostoucím stářím lehce uvadá, ale ryze kinematografická radost spojená s kreativním rozpohybováním mizanscény neuvadne nikdy. A frajer Kopecký samozřejmě kraluje. 75% ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Krásny príklad, že atmosféra filmu je omnoho dôležitejšia (a lacnejšia) ako drahé špeciálne efekty. Na Zemanovej Ceste do praveku som prakticky vyrástol a ani teraz po desiatich rokoch ma jeho ďalší snímok nesklamal. Nádhernú réžiu len umocňuje perfektný Miloš Kopecký a rozprávkový scenár - Barónov prieskumný let na delovej guli ponad nepriateľské územie alebo kapitánové 'neoceniteľné' geografické znalosti sú natočené s takou detskou úprimnosťou a naivitou, že ich jednoducho musíte mať radi. Jednoducho povedané, Karel Zeman bol, a v našich srdciach aj stále je, jeden z najvynaliezavejších režisérov všetkých čias, hneď vedľa takých velikánov ako boli Georges Méliés a David W. Griffith. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Poznávací značka režiséra – klobouky. Na konci vyhodí Cyrano z Bergeracu (Karel Höger) svůj klobouk do vzduchu, aby doletěl až ke hvězdám. (liquido26)
  • Snímek byl inspirován knihou „Baron Prášil“ od Gottfrieda Augusta Bürgera. (Ded@M@tes)
  • Děj filmu se odehrává v 18. století. Lze to poznat tak, že když se Toníkovi (Rudolf Jelínek) nepodaří zkonstruovat parní loď, tak říká: „Mít o jeden šroubek víc, zrodil by se parník o sto let dřív.“ (Jan.Kanak)

Související novinky

Litoměřice poosmé

Litoměřice poosmé

02.08.2008

Karlovarský filmový festival před pár týdny skončil, Letní filmová škola je v plném proudu, ale pokud stále nemáte dost, můžete vyrazit třeba do Litoměřic. Tam se již poosmé koná filmový festival,… (více)

Reklama

Reklama