Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obětovala se Bohu, aby nalezla sama sebe. Film podle skutečného životního příběhu belgické řádové sestry Luke. Mladá Gabrielle (Audrey Hepburn) pochází z prominentní belgické rodiny van der Mal, její otec je vyhlášeným chirurgem po celé Evropě. Nábožensky silně založená dívka vstupuje na prahu dospělosti do kláštera, kde je od počátku podrobována těžké zkoušce vlastních morálních zásad. Náročné povinnosti novicky a dlouhé sebeodpírání z ní postupně činí charakterní osobnost. Gabrielle vyniká nad svými vrstevnicemi ve studiu medicíny, a tak se zdá být její budoucnost na misii v Belgickém Kongu, obecně považovaná za nejvyšší poctu řádové sestry, jako jistá věc. Přísné a k lidské bytosti jako jednotlivci někdy bezohledné povinnosti církevní však nutí Gabriellu postupovat proti své vůli. (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Lukyn007 

všechny recenze uživatele

Musím dát plný počet hvězd, protože jsem viděl něco, co mě doslova nadchlo, a to jsem neznaboh. Je pravda, že tak první půlhodinu jsem místy i trpěl, poněvadž to bylo samý Amen atd., ale když se na to podívám objektivně, tak to bylo natočeno vážně skvěle. Velký grády to dostalo, jakmile opustila sestra Luke klášter, to jsem vážně hltal všechny scény. Nejvíce však vedou scény v Kongu, a to díky interakci sestry Luke (famózní Audrey Hepburn) a doktora Fortunatiho (vtipný sympaťák Peter Finch). Asi se na to nepodívám hned další den, ale za nějaký čas...proč ne! 85% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Jako ateista jsem si před první projekcí nebyl vůbec jistý, jak mě Příběh jeptišky osloví, ale zanechal ve mně silný filmový zážitek a ten se u mě dostavil i při dalších zhlédnutích. Snímek mě pasoval do role souputníka sestry Luke a celou její cestu jsem absolvoval s empatickým pochopením. Audrey tomu svým hereckým výkonem (zasloužená nominace na Oscara) velmi napomohla a i když jsem si ji jako jeptišku nejdřív vůbec nedokázal představit, zvládla to bravurně. Film je oživen několika dějovými zvraty (včetně zásahu II. světové války), které film vždy posunou dál, ale i přesto jsem se ani chvíli nenudil, spíš mě zastihl podivný pocit prázdnoty, když příběh skončil a další osud sestry Luke už nebyl ukázán. The Nun's Story nejspíš nebude pro každého diváka (někteří třeba film vypnou už po pár klášterních scénách), ale mně se opravdu líbil a nevidím důvod proč nedat plný počet. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Na veliké ploše rozložený příběh, kdy jeho první část je téměř dokumentárním filmem o životě v ženském kláštěře a o rituálech přijímání do společenství jeptišek, ale poté se rozvíjí do smělé šíře jak v rovině osobní, tak i historické. Zvěrečné vyznění, že lidská dobrota je pojem mnohem širší a všeobsáhlejší než dobrota uměle diktovaná a vytvářená zvnějšku přes víru v Boha, je mi velice blízké; i proto možná v hodnocení trošku nadsazuji. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný příběh o mladé ženě Gabrielle, která se rozhodne vstoupit do kláštera s přesvědčením, že jí pevná víra a zájem pomáhat lidem jako základ bude stačit. Prochází však těžkými zkouškami jako novicka i jako řádová sestra Luke, nejprve v Belgii, v psychiatrické léčebně, a později i v Kongu, kde asistuje Dr. Fortunatimu. Celou dobu se snaží dostát všem svým povinnostem a být poslušná, ale když se se začátkem druhé světové války musí vrátit domů a dozví se, že její otec byl zabit Němci, nedokáže jim odpustit. Audrey Hepburn zde opravdu excelovala a nominace na Oscara je naprosto oprávněná. Příběh jeptišky jsem pořád odkládala kvůli té předlouhé stopáži, ale když se do něj zakousnete, uteče vám rychle a nevynechali byste jedinou scénu. Bez chyby. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Máte li pochyby o herectví Audrey Hepburn, tento film vám je zažene-vynikající. Filmové zasvěcení do života jeptišek. Pozvolné, pomalu plynoucí vyprávění života sestry Luke, kdy jste obeznámeni snad se všemi zvyklostmi sester aniž by příběh odbočil od hlavní postavy a přestal tak sledovat její osud. S obavami (nedokoukání) jsem si tenhle film pouštěl. Už pro jeho délku a že doposud jsem o sestrách viděl snad jen "Sestru v akci". ()

Galerie (36)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu měla být dramatická scéna tří mužů, kteří uvíznou v pohyblivých píscích řeky. Vše bylo nachystáno, postaveno a bez kamer odzkoušeno. Do dalšího dne však klesla hladina a veškerá konstrukce byla odkryta. Nikdy nenatočená scéna stála 40 000 amerických dolarů. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Režisér Fred Zinnemann chtěl, aby úvodní evropská část filmu byla černo-bílá. Film by začal být barevný v momentě, kdy sestra Luke (Audrey Hepburn) přijede do Konga. Studio to zamítlo. (Zdroj: Audrey Hepburn - Barry Paris) (Mirokukii)
  • Rola sestry Luke bola pôvodne ponúknutá Ingrid Bergman, no tá uznala, že je na rolu pristará a sama navrhla Audrey Hepburn. (TheRoller)

Reklama

Reklama