Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(6)

Minisérie zkoumá život v současném britském vězeňském systému z pohledu dvou zcela rozdílných mužů. Mark Cobden (Sean Bean) je učitel, manžel a otec, který při nehodě zabije nevinného člověka. Sžírá ho pocit viny a svůj čtyřletý trest proto bez váhání přijme. Je daleko od rodiny a netuší, co ho v drsném novém prostředí čeká. Musí se rychle naučit, jak přežít. Eric McNally (Stephen Graham) je vězeňský dozorce. Starostlivý a čestný muž se ze všech sil snaží chránit své svěřence, což je mnohdy náročný úkol. Věznice se potýká s nedostatkem personálu a rostoucí napětí vyvolává každodenní konflikty. Když jeden z nejnebezpečnějších vězňů odhalí jeho slabinu, Eric musí volit mezi svými zásadami a láskou k rodině. (HBO Europe)

(více)

Recenze (113)

Inozuka 

všechny recenze uživatele

První dva díly geniální, popisující cestu obyčejného chlápka za mříže, kde nefunguje nic, co z dřívějšího života znal a kde se rázem stává bezbrannou kořistí s návyky batolete. Bez příkras a zbytečně velké dramatizace zobrazená realita vězeňského prostředí. Třetí díl je dost uchvátaný a nemůžu se zbavit dojmu, že tvůrci nějak nevěděli, jak z toho ven a jak příběh nějak uzavřít. Podle mého stálo za to naznačené osudy a zápletky víc rozvést a rozdělit tuto část na dva díly. Ale jinak super ... obával jsem se, že mě další vězeňské drama bavit nebude, ale opak byl pravdou a nemohl jsem odtrhnout oči ... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Strhující a atmosférou vtahující minisérie o tom, že stačí jedna chyba aby se i relativně nevinný ale chybující člověk dostal na několik let do vězení. Série nikdy nejde do naturálního extrému a existují výrazně drsnější filmy/seriály z prostředí věznice. Zde je vše pomalejší, neakční a zaměřující se na postavy Seana Beana a dlouholetého bachaře Stephena Grahama, kteří mají své vlastní trápení ke kterému se musí postavit. Herecky vynikající záležitost, která by vše potřebné zvládla i v klasickém celovečeráku ale na druhou stranu nepůsobí, že by zde bylo něco navíc. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Šón Fazolka v poměrně netypické roli změkčilého učitele a notáře, odsouzeného na čtyři roky kouření přičmoudlých čuráků za dopravní nehodu, v docela průměrném a zdejší homoklikou krutě přeceněném telenovelovém melodramatu BBC (Brutal Bolshevik Censorship). Melodramatu, cenzorsky popisujícím velkobritský vězeňský systém asi tak o 90% ňuňavější, méně bolestivý a útulnější, než jakým dle autentických výpovědí řitnitých svědků, co jej zažili na vlastní věnec, ve skutečnosti je, nehledě na zjevnou neomarxistickou snahu o zkreslování realistického rasového složení chovanců. Holt do některých filmů se ta přemíra negrů či čmoudů holt až tolik nehodí, aby to náhodou nebyl ten fuj fuj rasismus a BLM diskriminace, že, soudruzi! A tak Šón, který si v životě nebouch ani do stolu a nerval se ani na Plestejšnu, po intenzivním tréningu v podobě slovy „přesně dvou cvičných teploušských bouchnutí do napřažených dlaní spoluvězně“ náhle zmužní, zesílí, zkaratizuje se a hravě vypleskne největšího a nejpsychopatičtějšího šikanéra celého ústavu, načež elegantně propluje trestem skoro jako kápo a zcela bez aft či ruptur, přičemž má v zádech empatického, ochranitelského, férového, citlivého, něžného, sociálně uvědomělého, nesmírně výchovného a plně celozrnného hodného strýčka dozorce Štefu Grahama. Čili schopně zahraná, avšak poměrně nudná a tendenčně zpohádkařená homotelenovela, vhodná zejména pro Mladé pirátstvo, hormonálně destabilizované maskulíny a kompulzivní žehlivky s nadváhou. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Time mě zaujal hlavně obsazením, Sean Bean a Stephen Graham v hlavních rolích jsou dostatečně lákadlo a podle očekávání jsou jejich výkony na vysoké úrovni. Jinak je to těžké a zároveň komorní drama, které se zaměřuje na ukázání toho, jak britský vězeňský systém funguje a jak jednoduché je, ho ohnout. Dvě hlavní postavy v daném prostředí fungují a jejich motivy i cesta jsou dostatečně zajímavé, aby to minisérii utáhlo. 2. série - Nečekal jsem, že se Time dočká druhé série, ale jsem rád, že když k tomu došlo, tak se příběh zaměřil na jiné prostředí. Pořád jde o fungování britského vězeňského systému, ale tentokrát se zaměřuje na ženské vězení. Hlavní role jsou opět skvěle obsazené a hlavně známá dvojice Jodie Whittaker a Bella Ramsey to táhne, ale ani Tamara Lawrance nezůstává pozadu a celá trojice má příběh, který stojí za vyprávění. Je to silné drama, které řekne dost na prostoru pouhých tří epizod. Podle mě ještě silnější než první série. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jeden každý zdejší charakter, konflikt, dialog, obžalobu systému i téma jste již nejednou viděli, slyšeli a četli jinde. A ne jednou. Což však neznamená, že by snad tato minisérie neměla co nabídnout. Opak je pravdou, jelikož to vše podává v echt naléhavě sugestivním hávu "může se to stát i vám", který dává svébytnost světa za katrem pocítit na vlastní kůži. A i když to je stokrát omleté, tak je to natolik perfektně zahrané (zdaleka nejen od ústředního dua) i podané, že argument "viděl(a) sem to již bezpočtukrát" neobstojí jako výtka. | S1: 4/5 | ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se v bývalé věznici Shrewsbury, která svému účelu sloužila až do roku 2013. Poté věznici odkoupila skupina developerů, která chtěla věznici přestavět na byty, restaurace, tělocvičny a bydlení pro studenty. To ale bylo místními úřady zamítnuto. Od roku 2020 je z bývalé věznice turistická atrakce. Po uzavření věznice zde bylo natočeno několik filmů a seriálů. (Rollo_Tomasi)
  • 1. leden je 509. den Markova pobytu ve vězení. To znamená, že Mark nastoupil do vězení 10. srpna před 2 lety (pokud nebyl mezi nimi přestupný rok). (Rollo_Tomasi)
  • Natáčení na mostě probíhalo po dokončení stavebních prací, ale ještě před znovuotevřením mostu pro veřejnost. (Rollo_Tomasi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama