Reklama

Reklama

Báječná dovolená

  • USA The Great Outdoors (více)
Trailer

Obsahy(1)

Usedlý prodavač autodílů Chet Riple se rozhodne, že místo aby s rodinou vyrazil na luxusní dovolenou, ukáže synům, kde prožil kouzelné dětství. S velkým očekáváním se s rodinou vydává do starého domu oklopeného lesy a vodami jezera, přesvědčen, že čistý a prostý život z jeho vzpomínek je stále skutečností. Jenže co když jsou časy jeho dětství dávno pryč? Zdá se, že ne. Stromy jsou stejně krásné, jezero stejně čisté a nebeský klid určitě každého městského člověka ubitého stresem vyléčí. Když už se zdá, že se nemůže nic pokazit, bez ohlášení se objeví švagr s manželkou a dospívajícími dvojčaty. Nesnesitelná a nevítaná rodinka rozmetá Chetovy plány na kusy a promění očekávanou idylku ve skutečnou noční můru... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (6)

  • John Hughes chtěl do role Romana původně obsadit Chevyho Chase, který se však upsal roli v komedii Blázinec (1988). Krátce uvažoval také o obsazení Billa Murrayho, avšak neuspěl stejně jako v předchozím případě kvůli konfliktu s natáčením jiného filmu. Dana Aykroyda doporučil režisérovi jeho blízký přítel John Candy a jelikož Hughes s Aykroydem nikdy dříve nepracoval, dohodli se na účasti. (HellFire)
  • Romanova (Dan Aykroyd) dvojčata během celého filmu nevysloví ani jedno slovo, promluví až ke konci. (HellFire)
  • Po uvedení do kin se film dočkal nepřízně kritiků a nedokázal se přehoupnout do černých čísel. Na domácích nosičích však slavil nebývalý úspěch a v USA se stal jednou z nejoblíbenějších prázdninových komedií. (HellFire)
  • Postavy ve filmu konzumují pivo Point Beer. Point je skutečná značka piva, populární zejména ve středních a severních oblastech Wisconsinu, kde se film odehrává. Jedna z restaurací kolem hlavní cesty nese rovněž název Point Beer. (HellFire)
  • Restaurace na břehu jezera použitá ve filmu se jmenovala Ducey's Bar and Grill a nacházela se u jezera Bass v Kalifornii. Krátce po natáčení lehla popelem po požáru způsobeném únikem plynu. Dnes stojí na stejném místě nově zbudovaná restaurace vyzdobená plakáty a suvenýry z filmu pověšenými na stěnách. (HellFire)
  • Annette Bening v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama