Reklama

Reklama

Salamandr

  • USA The Salamander (více)
Trailer

Obsahy(1)

Odvážný důstojník kontrarozvědky na stopě příprav fašistického převratu... Salamandr je prvním a zároveň posledním filmem, na němž se jako režisér podílel Peter Zinner, známý filmový střihač. Napínavý politický thriller natočil Zinner podle stejnojmenného románu Morrise L. Westa. Hlavní postavou je odvážný plukovník kontrarozvědky Matucci, pověřený vyšetřováním záhadné smrti náčelníka generálního štábu, které ho zavádí do podhoubí neofašistického hnutí... Kromě dramatického příběhu plného napětí a vzrušení nabízí film i renomované herecké obsazení – vedle Franca Nera, který ztvárnil roli plukovníka Matucciho, si ve filmu zahráli i Anthony Quinn, Claudia Cardinalová, Martin Balsam, Eli Wallach a další. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

kocourMour 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem si tady o filmu přečetl, je to tedy velké zklamání. Dost dobře nechápu, co zajistilo kultovní status filmu v této zemi. Prkenní herci (jimž vévodí zejména tragický Nero), rozvleklý, nudný a překombinovaný děj s minimem akce a celé to rozhodně nezachrání ani starý český dabing. Avizované scény s Paulem L. Smithem v roli "chirurga" jsou už dnes k smíchu a nevyděsily by ani batole. Pokud chcete vidět opravdu bestiálního Paula L. Smithe, tak si pusťte Půlnoční expres a ne tuhle kašpařinu, která si hraje na thriller. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Něco úplně jiného, než se v té době točilo v amerických/britských krimi/thrillerech. Ona to totiž i přes amerického režiséra a anglofonní herce (Lee, Quinn, Wallach, Danningová, Smith, Balsam) je čistá Itálie. Hrdinu hraje Nero, mihne se tu Cardinalová a většina dalších se často v evropských koprodukcích objevovala. Itálie se projevuje přepálenými scénami, postavami, romantikou i melodramatickou hudbou. A hlavně o 200% přestřeleným příběhem (na seriozně tvářící se thriler). Itálie zkrátka čelí fašistickému spiknutí, hrdina špičkový agent nemůže věřit nikomu, fašisti jsou mezi elitou, armádou i tajnou službou, plánují ozbrojený puč a vše se zdá být ztraceno. Je to jak číst nějaký paperback či koukat na pitomější bondovku (ovšem prakticky bez akce), chytáte se za hlavu co je to za šílenou kravinu. Ovšem příběh má spád, nenudí, dílčí scény jsou výborné (chirurg, únos na ulici), postavy fajn a herci si to užívají. A je to zábava. Takže s mírným váháním 4*. PS: Skvostný starý dabing! ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Klasické “Taliansko”. Nie len v ich manželstve, ale aj vo filmoch sa preháňa tak, že človek žasne nad tou neuveriteľnou naivitou. Sú pasáže, ktoré nesmierne ohúrili, no sú scény, pri ktorých sa možno akurát tak za hlavu chytať. Počas sledovania tohto snímku ma napadla jediná vec, a to: ako sa vekom postupne mení vnímanie človeka, pričom v prípade “Salamandra”, som musel nie len oči zakrývať, ale doslova hlavu do piesku schovať. Je to škoda, no bolo to dobou, kedy dobrý film (pre niektoré krajiny), niesol v prvom rade známky vsuviek “mimo reality”. No a samozrejme nechýba nenaplnená romanca, tak aby to bolo dostatočne “nasladené” aj pre ženské pokolenie. Šablóna za šablónou, priehľadné, neprekvapivé, proste pre moje očakávanie - nedostatočné. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Scénář k filmu napsal Robert Katz (27.6.1933 – 20. 10 2010), americký spisovatel (mj. Smrt v Římě, podle níž napsal scénář k stejnojmennému filmu, uvedenému 1974 na MFF v Karlových varech a následně v distribuci a v TV) a scénárista (scénář či dialogy k 11 filmům, mj. Přejezd Kasandra, 1976, Kůže, 1981, či Případ Moro, 1986). R.Katz není v ČSFD (nezaměňovat se scénáristou a režisérem stejného jména, jehož tvorba však spadá do období po r. 2000) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hvězdná sestava ve filmu, který trochu připomíná Ve státním zájmu, a kdyby v italském filmu existoval noir, nebál bych se větší část příběhu za něj označit. Ovšem Salamandr nekončí beznadějně. A k filmu: Škoda, že se mnohdy víc mluví než jedná, protože když už dojde na nějakou akci (major Malinowski a jeho samopal, auto v parku), stojí to za to. Temný thriller z prostředí nejvyšší italské politiky/mafie (což je totéž) podpořený fantastickým původním dabingem z Barrandova 1983. Za zmínku kromě tradičně výborných Munzara, Prachaře, Brouska či Zahajského stojí především výtečný Miroslav Macháček, podle informací z dabingfora od Pomajze nepřítel dabingu a herec jen čtyř dabingových rolí. V Salamandrovi mluví Anthony Quinna a asi nikdo nikdy to líp nesvedl, už jen kvůli němu doporučuji si tenhle film opatřit (původní dabing vyšel kupodivu i na DVD od Filmhouse). ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno