Reklama

Reklama

X

Trailer 1

Hororový snímek scenáristy a režiséra Ti Westa vypráví příběh skupiny mladých lidí, která v roce 1979 přijíždí na pustý texaský venkov, aby tam natočila film pro dospělé. Pronajme si farmu od postaršího manželského páru, který netuší, co se na jeho pozemku chystá. O filmaře však projeví neobvyklý zájem. Když manželé odhalí skutečné záměry štábu, noc plná výdělečné vášně se změní v krvavý teror. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (361)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pomerne osobité hixplo s extrémne pomalým rozjazdom o potrebách všetkých dospelých (u nás 16+) a s tým spojenú morálku. Prakticky hodinu trvá, kým sa snímok konečne uberie smerom, akým by si fanúšik horor žánru prial, pričom prioritou režiséra nie je explicitné násilie, níbrž povahové či osobnostné črty hlavných postáv. Neviem, neviem či toto niekto docení, i keď musím uznať, že v rámci žánru je pomerne netradičné, akým smerom sa “Ti West” rozhodol uberať. Ja osobne som sa chvíľu tešil, že budem svedkom X-tej varianty masakru z Texasu, nestalo sa, pričom tohtoročný “Latherface” bol pre mňa proste lepšou zábavou. Na záver len dodám, že “X” je iným filmom, ako mnohí budú očakávať, zabudnite na tradične vsuvky hixplo žánru, tu je pointa jasne daná - láska môže mať svoju váhu aj vo veku, kedy sa môže zdať, že človek len vyslovene čaká na vykopanú jamu a lakovanú truhlu v nej. Dobrý film .. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Návrat ke klasickému slasheru, který by v jiných rukou byl průměrnou záležitostí. Avšak obsazení, masky a hlavně režie se střihem a kamerou z toho dělají neobyčejně nepříjemný zážitek na sledování, který se vám dostane pod kůži. Film si dává krásně na čas, než začne vražděníčko a nebojí se, že by diváky unudil. Jedinečné zasazení a postavy společně s provedením vás udrží celou dobu zažrané a budete jen čekat, kdy a co se pokazí. Autoři totiž zvládají mít skrze film velmi nepříjemnou atmosféru, pomocí znepokojivých obrazců a záběrů. Záživný kousek, který mě napínal a bavil až do samotného konce a zanechává vás nahlodané několika myšlenkami, hlavně těmi ústředními. Avšak bych si přál, aby hlavní postava byla výraznější, mnohem víc mě zaujala postava Ortegy, protože si projde určitou změnou (minimálně převrátí očekávání na hlavu) a kdyby byla ona hlavní postavou, asi bych si to užil ještě o něco víc. I tak se jedná o zábavný, místy vtipný, ale hlavně o krvavý, poctivý slasher! ()

Reklama

ditrue 

všechny recenze uživatele

| 45% | Horor absolutně bez napětí, mixnutý soft pornem, s víceméně nezajímavými, ale hlavně hrozně hloupými postavami a jednoduchým scénářem. První hodinka budování příběhu mě bavila daleko víc, než když se pak rozjelo vraždění, které ničím nedokázalo překvapit. Po technické stránce sice všechno vypadá na jedničku, ale jinak jsem si teda takhle tenhle očekávaný a kritiky vychvalovaný film fakt nepředstavoval. Dovolím si upravit meta-komentář jedné z postav, abych zhodnotil jak na mě zapůsobil - "Řekl bych, že se jedná o jeden pořádně nudný horor." ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dlouhá první polovina, ve které se prakticky vůbec nic hororového neděje, je paradoxně filmařsky prakticky bez chyb. Jeden krokodýl a tím to hasne. Druhá půlka, jakoby nám najednou začal úplně nový film, konečně se vyjeví na scéně záporáci. Jsou nechutní, jsou neobvyklí, jsou minimálně velmi zkušení a hlavně jsou nebezpeční. Ti West se každým filmem lepší a jestli to tak půjde dál, tak nás v jeho 80ti čeká mistrovské dílo. X ale rozhodně stojí za pozornost. Na poli buranských hororů toho moc lepšího nevzniklo. Tohle je jasná inspirace původním Texaským masakrem. 60% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Atmosféru okolo natáčení poloamatérského předVHSkového porna trefili tvůrci vcelku věrohodně, ale přesto mě první polovina filmu dost nudila. Protože mě ani jedna postava "filmmakerů" vůbec nezaujala, byla pro mě taková předehra zbytečně dlouhá. Objektivně na tomhle retro slasheru oceňuju některé jeho prvky, jako třeba párek gerontů (hlavně vilná babizna byla hustá), krokouše za barákem, nebo dvojroli Mii Goth, ale subjektivně mě moc nebavil a mastil jsem při jeho sledování na mobilu paralelně jewely, což je u mne neklamná známka podprůměrné filmové záživnosti. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (21)

  • Keď Lorraine (Jenna Ortega) vojde vo filme do pivnice a rozsvieti svetlo, svieti tam moderná halogénová žiarovka, ktorá však v roku 1979 určite nebola k dispozícii. (MikaelSVK)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. března 2022 na festivalu South by Southwest konaném každoročně v Austinu. (hrumsrt)
  • Deň po premiére filmu X (2022) na festivale South by Southwest scenárista a režisér Ti West prezradil, že počas povinnej dvojtýždňovej karantény COVID-19 vo svojom novozélandskom hoteli napísal pred začiatkom produkcie tohto filmu prequel Perla (2022). Spoločnosť A24 videla scenár a dala filmu zelenú ešte pred ukončením produkcie. Spýtal sa hviezdy Mii Goth, či chce zostať na Novom Zélande a nakrúcať pokračovanie, a ona ochotne súhlasila. Prequel sa dostal do kín neskôr v roku 2022. (molcan2)

Související novinky

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

05.04.2023

V současné době se velká studia předhánějí v tom, komu se podaří vytvořit úspěšnější provázané komerční franšízy, a tím pádem většina filmů a seriálů, které něco vydělaly či přilákaly hodně diváků do… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama