Reklama

Reklama

X

Trailer 1

Hororový snímek scenáristy a režiséra Ti Westa vypráví příběh skupiny mladých lidí, která v roce 1979 přijíždí na pustý texaský venkov, aby tam natočila film pro dospělé. Pronajme si farmu od postaršího manželského páru, který netuší, co se na jeho pozemku chystá. O filmaře však projeví neobvyklý zájem. Když manželé odhalí skutečné záměry štábu, noc plná výdělečné vášně se změní v krvavý teror. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (356)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Už jen kdyby mi někdo řekl, že existuje horor, ve kterém Mia Goth & Brittany Snow & Jenna Ortega natáčí porno na opuštěné farmě a zvrtne se to v řezničinu à la Texas Chainsaw Massacre, budu skákat nadšením jak malý kluk a už předem vědět, že ten film budu milovat. Což se se taky do puntíku potvrdilo a Ti West má ve mně nového fandu, ten film mě naplnil bezvýhradným nadšením. Už jenom samotný plakát je něco tak graficky dokonalého, až to není možné, celé je to perfektně sestříháno, a do toho všechny ty promyšlené a dokonale načasované detaily typu koupání s krokodýlem, infarkt/zlomená kyčel, fotka pohřešované osoby na krabici mléka, auto v rybníce, světlomety od krve zalévající scénu rudou září, přejetá kráva na silnici... to vše se rovná absolutní blaho! Zamrzelo mě jen, že jediná Jenna Ortega zde nic neukáže (což jsem ale přesně čekal, ona prostě není ten typ), a potom taky je tu samozřejmě ten fakt, že to ve výsledku není nic jiného než klasická vyvražďovačka, jakých jsme viděli miliardu, ale Ti West myslím spolehlivě dokázal, že i s ohranými motivy se dá pořád natočit výborná věc, která obohatí žánr. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

My kind of movie. První mysteriózní polovina mě bavila o dost víc než ten druhá prolitá krví, leč atmosféra by se dala krájet a hrozně pěkně se mi na to koukalo. Co se týče killů, tam už mi to přišlo příliš Evil dead-absurdní, ovšem výprava a celkové zpodobnění sedmdesátých let se povedlo na výbornou. Studio A24 se opět trefilo do černého a nadšené ohlasy z festivalů pro tentokrát opravdu nelhaly. Jen ten název mohl být malinko nápaditější. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nie je to také autentické retro ako The House of the Devil, ale aj tak je Ti West späť vo forme! X umne kombinuje retro komédiu o nakrúcaní porna s klasickým 70s hixploitation, má to výborný vizuál a strih, dobrý soundtrack a sympatický casting (Martin Henderson dáva taký texaský prízvuk, že by sa za neho nehanbil ani Matthew MacCounaughey). To zamaskovanie Mii Goth je trochu overkill (stará herečka by bola desivejšia), ale beriem to všetkými desiatimi, lebo tým pádom je ustlané pre luxusnú trilógiu o sláve a šialenstve v hlavnej role s maniakálnou Miou. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Návrat ke klasickému slasheru, který by v jiných rukou byl průměrnou záležitostí. Avšak obsazení, masky a hlavně režie se střihem a kamerou z toho dělají neobyčejně nepříjemný zážitek na sledování, který se vám dostane pod kůži. Film si dává krásně na čas, než začne vražděníčko a nebojí se, že by diváky unudil. Jedinečné zasazení a postavy společně s provedením vás udrží celou dobu zažrané a budete jen čekat, kdy a co se pokazí. Autoři totiž zvládají mít skrze film velmi nepříjemnou atmosféru, pomocí znepokojivých obrazců a záběrů. Záživný kousek, který mě napínal a bavil až do samotného konce a zanechává vás nahlodané několika myšlenkami, hlavně těmi ústředními. Avšak bych si přál, aby hlavní postava byla výraznější, mnohem víc mě zaujala postava Ortegy, protože si projde určitou změnou (minimálně převrátí očekávání na hlavu) a kdyby byla ona hlavní postavou, asi bych si to užil ještě o něco víc. I tak se jedná o zábavný, místy vtipný, ale hlavně o krvavý, poctivý slasher! ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

S tímhle režisérem jsem měl vždycky obrovský problém. Oceňuju jeho vytříbený retro styl. Třeba takový Devil House měl úžasný feel 80. let a dobovou atmosféru na jedničku, jenže scénář byl neskutečná sračka, ve filmu se dělo hovno, nemělo to hlavu ani patu a skončilo to stejně imbecilně, jako začalo. Takže sem se X hodně bál, že to dopadne stejně, díky bohu, nestalo se. West pro změnu servíruje luxusní atmosféru let 70. , která mu jde naprosto úžasně, příběh je super, parta mladých lidí, dodávka a jede se točit péčko, jelikož mám k péčku velice kladný vztah jak z uživatelského tak z antropologického hlediska, byl jsem celkem nadšený z toho, co se děje na plátně i když šlo jen o točení filmu bez nějaké větší atmosféry nebo napětí. Ovšem co se rozjede potom je ultimátní twist skvělých vražd, nečekaných kombinací stylů jako je slasher s animal hororem (scéna v jezeře absolutní top) a výtečný konec, u kterého jsem zaplesal. Velkou výtku mám k maskám úchylného páru, to byl fakt až zbytečně extrémní nechut no a šukačka důchodců, u toho jsem měl co dělat, nezeblít ovladač. Jinak West ohromně překvapil, příběh super, herci perfektní ve svých rolích, překvapivé a dobře natočené vraždy. Po filmu jsem okamžitě dostal chuť na jakýkoliv oldschool slasher a nový péčko. 70%: ()

Galerie (28)

Zajímavosti (20)

  • Existoval skutočný film pre dospelých s názvom The Farmer's Daughters (1976), ktorý je neslávne známy, pretože v ňom hral budúci uznávaný mainstreamový spisovateľ a herec Spalding Gray. (molcan2)
  • Keď Lorraine (Jenna Ortega) vojde vo filme do pivnice a rozsvieti svetlo, svieti tam moderná halogénová žiarovka, ktorá však v roku 1979 určite nebola k dispozícii. (MikaelSVK)

Související novinky

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

05.04.2023

V současné době se velká studia předhánějí v tom, komu se podaří vytvořit úspěšnější provázané komerční franšízy, a tím pádem většina filmů a seriálů, které něco vydělaly či přilákaly hodně diváků do… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama