Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Na místě brutální vraždy se najde figurka z kaštanů a na základě téhle stopy pak dvojice detektivů pátrá po vrahovi, který má prsty ve zmizení dcery známé političky. (Netflix)

Recenze (206)

argenson 

všechny recenze uživatele

Má to všechny atributy solidní severský krimi. Depresívní prostředí, ošklivý lidi a blbě zapamatovatelný jména. Plus hodně chytře vymyšlenej příběh. Škoda jen toho natahovanýho rozuzlení, který se s rádobyakční vsuvkou táhne celej šestej díl. Ty dvě luxusní finále narvaný do pěti minut se klidně daly šoupnout na konec dílu pátýho. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ubita, bez levé ruky, s proraženou lebkou skrze oko, pohozená na dětském hřišti. Na místě činu vyšetřovatelé najdou panáčka z kaštanů, který nese otisk prstu malé Kristine, zavražděné dcery významné dánské političky. A za čas se objeví další oběť, tentokrát bez dvou končetin. Panák z kaštanů s otiskem nechybí. Bestiální vraždy, sychravé počasí, depresivní postavy (i na straně vyšetřovatelů) a ústřední děsivá rekvizita. A už se to veze. Kriminalistka Naia Thulin chce na jiné oddělení, aby měla víc času na malou dcerku, případy ale ještě skončí u ní. Jejím dočasným kolegou se stane jistý Mark Hess. Oba vyšetřovatelé jsou uzavřenější povahy, oba prožívají určitá složitá rodičovská/partnerská období, jednají spíše na vlastní pěst. A tvůrci znovu dokazují, že synonymem pro Skandinávii je neskutečně ponurá atmosféra. Jasně, nápady u severského modelu kriminálního žánru mají své limity, nicméně když někdo umí... Tvůrci nás nakonec protáhnou četnými slepými uličkami, udrží konstantní napětí a nabídnou vlastně i uspokojivý závěr. ()

Reklama

grogodil 

všechny recenze uživatele

Čítali ste jednu-dve krimi od Nesba? Ak áno, tak máte proste predstavu o tej typickej príbehovej kostre, na ktorú je navešané zase to isté, len s drobnymi kozmetickými obmenami. Proste videli ste jednu takúto krimi, videli ste ich všetky. Prítomnosť si ide zase v ústrety s previazanou temnou minulosťou, páchateľovi je na stope nezohratá dvojica detektívov, ktorá má samozrejme v rukáve schované namiesto esa akurát tak svoje ďalšie súkromné mindráky, vrah necháva nejaké tie "prudko sofistikované" symbolické odkazy, v ktorých je samozrejme nejaké skryté podobenstvo a občas trochu jasnovideckí vyšetrovatelia nachádzajú skryté indície v kresbách autistických detí a pod. A pre istotu si pre menej sústredených divákov všetko neustále za pochodu nahlas rekapitulujú a každú epizódu s pribudnutou mrtvolou zmenia aspoň raz podozrivého a vám je aj tak jasné, že majú nesprávneho, lebo na nájdenie skutočného páchateľa je ešte príliš skoro a bude to až ten z počiatku najmenej nápadný (a v tomto prípade navyše celkom ľahko vytipovateľný)... no a potom ďalšie a ďalšie ošúchané scénaristické klišé... Takže tento typ kriminálky.... Ale v rámci žánrovej škatuľky takejto nenáročnej preplachovej krimi je to vlastne slušné remeslo. Kriminálka, ktorá zaujme na dobu 6 hodín a potom si na ňu už málokto spomenie. Taká dobrá kulisa k žehleniu, alebo vareniu, ktorá sa po týždni vyparí z hlavy. Pri pokračovaní už nebudem. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vynikající rozjezd, druhý díl je snad ještě o chloupek lepší, než první, pak následuje nevyhnutelný sešup, tak vysoká laťka se drží těžko. Čtvrtá epizoda je poslední napínavá a s atmosférou. Nastavovaná kaše je nezajímavá, ale ještě se na ni dá koukat, pátý díl je takové těkání od ničeho k ničemu a uklidnění tempa, pokud by po něm následovala gradace hodná úvodu miniseriálu, byl by vítaným doplňkem. Jenže šestá epizoda je již z rodu mírně trapných a trošku umolousaných. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

V závěru to akční mouchy mělo, ovšem já, jakožto nekritický fanda dánských laskomin počínaje parádním, ve všech ohledech skvostným Forbrydelsen, který člověk musí vidět zásadně ve verzi originální, nikoli opičárně americké, přes případy Oddělení Q, koprodukční Mosty, politické Vlády či asi veškeré záběry s jedním nebo oběma Mikkelseny, vlastně snad veškerými dánskými počiny včetně dílek dogmatických, na které v naší tvůrčí Pustině dosáhnu, Kaštánek radostně vychválím až na půdu. Sledovat dánskou tvorbu je záležitost vytříbeného vkusu, oni tohle umí jako nikdo a veškeré obšlehaniny, zůstanou navždy jen odvarem silného dryáku, kterému když přijdeš na chuť, budeš mít divácký svět výrazně bohatší. Měřítka dostávají lepší rozměr, už tě pak nenadchne kde jaká splácanina s průměrně hrajícími herci, kterým nevěříš nos mezi očima, vyladíš si oko na dobrou kameru, oceníš střih, scénář, komplexní vizuál, atmosféru, perfektní postavy a budeš se hodně těšit na další cokoli, co z nich někdy vypadne. Kaštánek není strop, ne. Ale stále si drží laťku nadstandardně vysoko. Je syrový, originální, dánsky klasický. Je v něm ta esence, kterou umí jenom oni a někteří tvůrci ze Skandinávie, Islandu včetně. Danica Curcic je talentovaná lvice, která seriálu mimořádně slušela, celkově to je perfektně obsazené. Ideální na den, kdy vyměňuješ z parapetů figurky z kaštanů, které ti tam v říjnu naskládaly děti, za výzdobu adventní. Venku začíná sněžit, dáváš si čaj s chilli, prokládáš kabinetním vínem a domácí, čerstvě vyuzenou klobásou, na zprávy zásadně nekoukáš, raději se omezuješ na příležitostné stahování a sjíždění překvapivě příjemného Peče celé Slovensko, protože fakt už tě to všechno sere a potřebuješ prostě něco úplně jiného; a pak, s vanilkovým cukrem na fusách, dostaneš slinu na důstojnou, nervy žeroucí krimi. ;) Mějte se fajn. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama