Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1869 a černošský vládní agent, hrdina občanské války, James West, je na stopě generála McGratha, přezdívaného Řezník z New Liberty. Na vlastní pěst se generála snaží dopadnout také svérázný šerif a vynálezce Artemus Gordon, mistr převleků a nevídaných vynálezů. V městečku Morgan však generál oběma agentům unikne, a jako by to bylo málo, jeho mužům se podaří odvézt uneseného vědce Escobara. Prezident Grant proto oběma agentům nařídí, aby spolupracovali a zjistili kam a proč McGrath unáší americké vědce. Spolupracovat však pro oba agenty není zrovna jednoduché. Zatímco West je mužem akce, který nejprve střílí a pak se ptá, Gordon je pravým opakem, nejprve dlouho analyzuje a pak teprve zcela promyšleně jedná. Díky Gordonovým znalostem a vynálezům se agenti dostanou na stopu šíleného a nesmírně bohatého génia, jižanského veterána Arlisse Lovelesse, který ve válce přišel o polovinu těla. V jeho sídle se jim podaří osvobodit hispánskou tanečnici Ritu, kterou se sadistický Loveless chystal mučit, o záměrech šíleného génia toho však zjistí jen málo. Navíc jsou oba po dlouhé honičce na železnici Lovelessem zajati. Podaří se jim uniknout a záhy objevit Lovelessovo tajné město v poušti, kde šílenec právě dokončil třicetimetrového mechanického a těžce vyzbrojeného pavouka nazvaného Tarantule a chystá se s ním vyrazit za pomstou. Jeho cílem je prezident Grant a moc nad Spojenými státy. Jedinou nadějí na záchranu země a prezidenta jsou oba agenti, kteří sice mají plán, ten však nevyjde tak docela, jak si představovali. (Warner Home Video CZ)

(více)

Zajímavosti (32)

  • V čase premiéry filmu Will Smith (James West) v rozhovoru konstatoval, že "nejsem z těch, kteří by se starali o to, co si studia myslí. Mám prostě svou představu a za tu se peru. Ještě než začalo natáčení, jsem měl problém s lidmi z Warner Brothers, kterým se nelíbily mé vousy. Tvrdili mi, že žádný film, kde hlavní hrdina nosí vousy, neměl úspěch. Když jsem o tom pak přemýšlel, za žádnou cenu jsem nemohl přijít na jediný velký film, kde by je hrdina měl. Ale já se neoholil. Nevěřil jsem tomu." K tomu lze dodat, že Wild Wild West se stal jedním z nejslavnějších propadáků devadesátých let. (NIRO)
  • Severoamerické tržby činily 113,8 milionu amerických dolarů, ty celosvětové pak 222,1 mil. (NIRO)
  • Natáčelo se od 18. května do 3. listopadu 1998 v Arizoně, Novém Mexiku, Kalifornii, Utahu a Idahu. (Varan)
  • Scenárista a režisér Kevin Smith v jednom ze svých stand-up speciálů vyprávěl dlouhou historku, jak byl v devadesátých letech najat, aby napsal scénář nového filmu o Supermanovi. Producent Jon Peters měl mnoho velmi zvláštních a excentrických připomínek. Mimo jiné často opakoval, že chce mít ve filmu obrovského pavouka, což byla evidentně posedlost, kterou se bavil nejen Smith, ale i lidé z vedení studia. Film nakonec nevznikl... ale o nějaký čas později byl Smith v kině na Petersem produkovaném Wild Wild West. Ve stand-upu k tomu pak řekl: "Tak si sedím v kině, sleduju ten film a říkám si: proboha, to je neuvěřitelná sračka. Ale pak najednou... kurevsky velkej pavouk!" (Rollo_Tomasi)
  • Velký výbuch, který v 84. minutě zničí komín s nápisem Kasdan Iron Monger, je odkazem na snímek Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980), v němž se objevují stroje AT-AT, připomínajíci obří mechanické pavouky, a jehož scenáristou byl Lawrence Kasdan, řečený též Železný (Iron). (Terva)
  • Film obsahuje mnoho odkazů na jiné snímky, například Tarantule (1955), Dr. No (1962) nebo některé díly série Hvězdné války. (Terva)
  • Diváci, kteří původní verzi filmu viděli na testovacích projekcích, si nebyli jisti, jestli vůbec šlo o komedii, takže produkce ještě dotočila humorné scény. (POMO)
  • Kenneth Branagh, hrající handicapovaného padoucha Lovelesse, musel z “vozíku”, ve kterém se pohyboval na scéně vkleče, každých pět minut vystoupit a projít se po place, aby se mu napravil krevní oběh v nohách. (POMO)
  • S rozpočtem 170 milionů amerických dolarů šlo v době vzniku o nejdražší film společnosti Warner Bros. (POMO)
  • West (Will Smith) je v jednej scéne strelený zblízka do hrude, no zachráni ho drôtená košeľa. Je veľmi nepravdepodobné, že by takáto košeľa zastavila strelu vypálenú z takej blízkosti, a aj keby sa jej to podarilo, energia strely by Westovi stále spôsobila vážne zranenia. (ČSFD)
  • Pri záverečných titulkoch hrá pieseň s rovnomerným názvom, ako má film. Pieseň "Wild Wild West" naspieval Will Smith, ktorý hrá aj jednu z hlavných postáv – agenta Jamesa Westa. (maestrotatum)

Související novinky

Ron Howard a chrchlavý pistolník

Ron Howard a chrchlavý pistolník

24.11.2011

Adaptace Kingovy Temné věže je odsunuta na neurčito, ale scénárista Akiva Goldsman a režisér Ron Howard mají pořád chuť na western. Tentokrát ale v klasickém, možná úplně nejklasičtějším pojetí. Pro… (více)

Pistolníci kulatého stolu

Pistolníci kulatého stolu

21.07.2008

John Woo byl odjakživa fanouškem westernů, zejména Peckinpahovy Divoké bandy a Leoneho dolarové trilogie. Proto se už od své emigrace do Hollywoodu pokoušel o nějakou pořádnou střílečku z Divokého… (více)

Kolty versus laserová děla?

Kolty versus laserová děla?

24.06.2007

Nápad smíchat zdánlivě protichůdné žánry westernu a sci-fi už tady byl a všichni víme, že Wild Wild West nedopadl dvakrát slavně. Studia Universal Pictures a DreamWorks se však hrozby podobného… (více)

Reklama

Reklama