Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (584)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

S Bondem jsem viděl do této chvíle asi jen pět filmů, z nichž nejstarší byl ten z osmdesátých let a vlastně mě ani jeden vůbec neoslovil, krom Casino Royale s Danielem Craigem. Je mi jasné, že to není moc moje krevní skupina. Ku příležitosti smrti Seana Conneryho a toho, že mám možnost teď snadno zhlédnout všechny, jsem si řekl, že je ideální příležitost začít od prvního dílu. Sean Connery je celkem fajn, moc se mi líbilo prostředí krásné Jamajky, což je ještě o něco atraktivnější prostředí vzhledem k tomu, že je film z raných šedesátek. A taky se mi líbilo, že je Dr. No. snímkem poměrně komorním a není úplně hloupý. Je jen velmi jednoduchý a není v něm vůbec nic zajímavého. Uznávám, že je tu všechno poprvé a má to tím pádem nějakou hodnotu, ale momentů, kdy jsem byl zvědavý, jak se bude děj dál ubírat, je tu naprosté minimum. Celý film bych rozdělil na tři části - prvních 56 minut je v podstatě úvod, vesměs velká nuda, ze které mě probrala jedna honička s hezkým rozuzlením, jedna naprosto příšerná honička se zadní projekcí a jedna střelba do postele. Po odebrání se na ostrov se z toho stává celkem přijatelný dobrodružný film s nejnapínavějším momentem, který je ale vlastně hodně podobný, jako měl Poklad na stříbrném jezeře, který byl natočen ve stejném roce. Závěrečná "atomová" část má nevšední vizuál a architekturu, která nemá daleko ke sci-fi. Samotný průběh této části už je ale všední hodně a prostě to nějak proběhlo - uspání, útěk z vězení, nějaká ta kamufláž, prostě klasika, která pohladí. Jsem zvědav, jak rychle se celá série bude posunovat, ať už co se týče akce, formy, vizuálu či lokací. Posun v charakteru čekám spíše pomalejší, ačkoliv možná nejvtipnější ze všeho bylo sledovat, jak je tenhle film zastaralý společensky - není problém označit černocha, který poslušně plní všechny příkazy, za opici, vztah Bonda k ženám je vrcholem machismu a všechny ženy mu slepě padají k nohám, aniž by měly do příběhu vlastně co říct a když se děje něco důležitého, tak prosím, jděte pryč a nic neříkejte. Jako já nejsem žádný extrémní feminista, ale tohle zaráží i mě, ačkoliv to asi k Bondovi patří. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 1 - Aneb Ian Fleming začal laškovat s myšlenkou přenést agenta 007 na stříbrné plátno a nakonec se dočkal (ačkoliv měl být prvním filmem Thunderball). Dočkal se i divák, který ale místy jakoby nadsazoval zřejmě ze svého zaujetí k celé sérii. Protože mnohá pozdější zastavení byla určitě vydařenější, tady sice světácký James zazpívá a ikonická Honey nenosí podprsenku, ale chybí souvislejší akce, když přijde, tak nestrhne, tempo drhne, vadí i podivný střih. Beru, že je to staré 60 let, a tehdy to musel být neuvěřitelně svěží a propracovaný kus… Nostalgie může za tu čtvrtou hvězdu. Ale kdybych dal tři, nikdo by se nemohl divit. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je pro mě nepochopitelné, jak moc si tenhle film uvědomuje sám sebe. Copak Young věděl, jaký kult rozpoutá, že s postavou Bonda jedná jako s ikonou první vteřinu, kdy se objeví? Věděl Barry, že hudební motiv se stane jedním z nejznámějších vůbec, že ho používá jako trademark od úplného začátku? Není to dokonalá jízda, ve skutečnosti lze mít dost námitek - hlavně co se tempa týče, ale musí se nechat, že všichni pochopili potenciál, jaký mají v rukou. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Maibaum, Johanna Harwood, Berkely Mather .. Zrod nejslavnějšího a nejlepšího představitele Jamese Bonda. Dnes už skutečná KLASIKA a několik skutečně nezapomenutelných scén. Počátek někdy kolísavě kvalitní, velmi oblíbené a zatím nekončící série.. Tehdy určitě bomba, pro mě dnes solidních 70%. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

1. Bondovka - Britská tajná služba MI6 ztratí kontak s Jamajkou a proto tam vyšle svého agenta 007 s povolením zabíjet... Ve filmu nechybí všechny charakteristické vlastnosti, které Bonda definují: James se v úvodu představí svým “Bond. James Bond.”, kouří cigarety, hází kloubouk před kanceláří nadřízeného M, flirtuje s Moneypenny, dostane Walther PPK a nechybí hláška "martini s vodkou - protřepat, nemíchat". Ve snímku byla pouze jedna automobilová honička, ale nešlo o něco převratného. Zamrzí jednodušší lineární příběh, ale je to klasika, která to celé dobrodružství začala. ()

Galerie (203)

Zajímavosti (130)

  • V románě získal Puss-Feller své jméno tak, že údajně bojoval s chobotnicemi (angl. octopus). Ve filmu se říká, že zápasí s aligátory a jméno tak ztrácí svůj význam. (džanik)
  • Slavný postoj Seana Conneryho se zbraní křížem přes prsa se tvořil na poslední chvíli. Pistole Walther PPK zůstala ve studiu, ale fotograf měl ve svém autě starou vzduchovou pistoli. Na snímku tedy vidíme vzduchovou pistoli. (džanik)
  • Fleming to s možnou účastí ve filmu zkoušel i u Noela Cowarda. Coward údajně odmítl telegramem, ve kterém stálo "Dr. No? No! No! No!" (Jedním z hlavních důvodů Cowardova odmítnutí byl údajně fakt, že by musel mít kovové ruce.) (džanik)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama