Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Terorismus je jako mor aneb krvavá léta IRA... Seriál Zlo mezi námi, natočený podle skutečných událostí, nás zavádí do roku 1988, jednoho z nejkrvavějších let desetiletí teroristických aktivit Irské republikánské armády – IRA, včetně atentátů mimo Velkou Británii. Po dvou násilných útocích IRA na britský vojenský personál umístěný v nizozemském Limburgu je na pomoc při vyšetřování kriminálního případu najata akademička Jeanine Maesová. Netrvá dlouho a ocitá se tváří v tvář hlavní podezřelé, Fioně Hughesové, vysoce nebezpečné aktivní člence IRA. Jeanine si musí nejen vydobýt své postavení a prestiž mezi ostřílenými agenty, ale zároveň vzít na sebe odpovědnost. Mezitím v Severním Irsku britská bezpečnostní služba MI5 přinutí dobrovolníka IRA, aby se infiltroval do vnitřního kruhu legendárního atentátníka Declana Moora, který má za podpory svého staršího bratra ve zbrani Coreyho O'Keefea vést jednotku aktivní služby v Evropě. Bude Jeanine svým obsedantním pátráním po Fioně riskovat narušení mírového procesu mezi Británií a Severním Irskem? A bude Declanova roztržka s Coreym znamenat, že je na něm, aby ukázal, že IRA je stále stejně silná jako před deseti lety? (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý seriál o akcích IRA na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Kupodivu se příběh neodehrává na Britských ostrovech, ale v Holandsku a nejen tam. To mi trochu zamrzelo, protože už jen z  toho původního holandského znění s tou jejich hrdelní řečí chvilku trvá, než to divákův sluch tak nějak přijme poslechově za akceptovatelné :-). Obzvláště, když se filmem občas mihne ta hezká britská english a pak ještě trochu jinačí irská. Hrdinové (ti kladní) mi zprvu moc sympatičtí nebyli, paradoxně krom teroristů :-). Jenže ono je třeba si uvědomit, že tohle byla doba komisaře Schimanského... Tedy knírů, podivných kombinací obleků, kravat a VW  Golfů v ulicích. A že jich ve filmu krom Escortů bylo! V prvních dvou dílech se film rozjíždí jen pozvolna, přičemž dokonce u toho prvního jsem si nebyl jist díky zvláštnímu začátku, zda nebylo něco ještě před tím. Pak ale film začne odsýpat a u posledního dílu jsem se skoro divil, že k tomu není ještě jeden. Je zajímavé jak novodobé dějiny IRA vlastně ovlivnila Evropská unie i následný Brexit. Poslední dobou nemám moc rád (asi kvůli nedostatku času) seroše s nekonečnými počty dílů a řad. Tady ty 4 díly byly naprosto komfortní a celý seroš se dá zvládnout v pohodě na jeden zátah. Za mne spokojenost. Tohle je za 5 paňáků irské whisky. * * * * * ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích (všech čtyř dílů) seriálu uvedeno: režie (pouze) Willem Bosch (Pieter Kuijpers je spoluscenáristou, druhým je režisér); rok výroby 2022. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Chce se mi říct - kdo chce kam... Proč se Britové cpou do Holandska? Bohužel faktem zůstává, že mezi členy IRA se ocitli i naprostí ma.oři připraveni zabít kohokoli a kdykoli a to včetně dětí. Ovšem říká se, že ve válce a v lásce se smí všechno. Jen to potvrzuje, že krvelačný zabiják může být klidně otec dětí a jinak spořádaný manžel. Zase nám to ale řekne víc o těchto teroristech, neboť já celou historii neznám a vůbec jsem netušil, že operovali i v jiných státech. Jen škoda, že vrazi nebyli odsouzeni, to asi rodiče zavražděných nikdy nepochopí. Navíc toho málem policistka litovala... ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

O IRA toho bylo řečeno, natočeno a napsáno hodně, ale přiznám se, že tuto holandsko-německo-belgickou kapitolu dějin jsem vůbec neznala a dost mě to překvapilo, ty zákulisní politické hrátky na všech frontách. Hlavně ten konec, ten mě fuckt dostal. Nic moc jsem nečekala a dostala jsem pochoutku, ale zároveň se vrátily vzpomínky na tu hroznou dobu...Za mě šoklých 95% ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama