Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná parodie na operety 30. let dvacátého století natočená Zdeňkem Podskalským podle předlohy Eduarda Fikera a scénáře Jindřicha Švehly.

Epizody:
1) Lolinka chce hrát
2) Fantom zasahuje
3) Fantom dělá zmatky
4) Fantom v nebezpečí
5) Konec Fantoma (hippyman)

Recenze (29)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Nevzpomínám si, že by Č(S)T tuhle celkem zdařilou parodii na operetu někdy opakovala. Pravda, je to trochu pokleslé a určené vkusu "prostého lidu", ale režisér Podskalský se ani nikdy netajil, že nemá ambice točit náročnější věci. To jsme se vždycky doma nedočkavě posadili před televizi a úplně nejvíc jsme se smáli Waldemaře Krapsaté a tomu jejímu smíchu.... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Ludva Láce a jeho žena Lola jsou pro Fikera jako Tommy a Pentlička pro Agathu Christie. Originálních příběhů ze 40. let není mnoho, ale konkrétně Paklíč se ještě za protektorátu stihl stát ve filmu ideální látkou pro Oldřicha Nového a Jiřinu Steimarovou. A toto dědictví Podskalský proměnil v televizák s Lipským a Bohdalovou? Tady zbývá jen jediná otázka - proboha proč?! Lépe si dočíst všechny čtyři příběhy knižně. Protože toto je neskutečná šílenost, snad trochu parodie na klasického Fantoma opery, snad trochu Fantom Morrisvillu, ale rozhodně je to bída a s předlohou si ani tykat nemůže. Všiml si někdo, že se to celé má odehrávat před válkou? Asi těžko. Agresivní primitivní televizní humor namísto vkusné variace na anglické vzory, na kterých Fiker vyrůstal. Až fyzicky nepříjemné je sledovat v tomto omylu Eduarda Kohouta, tohoto živoucího klasika a pamětníka lepších časů. A když už máte v posledních epizodách pocit, že stačilo, dorazí ještě Herz, Menšík a i ta Helenka Růžičková, aby české televizní panoptikum nebylo ochuzeno opravdu o nikoho. ()

Reklama

Oskar 

všechny recenze uživatele

Lubomír Lipský v jedné ze svých převlekových rolí, kdy se jako tajemný fantom nejprve snaží zhatit plány své ženy (Bohdalová) dát se k operetě, aby se víc věnovala domácnosti a míň poskakovala u gramofonu, až se z toho sousedce o patro níž (Zázvorková) plaší netopýři. Později naopak hájí její čest, když je v divadle nahrazena protekční slečnou Valdemarou Krapsatou (Janžurová), která sice neumí zpívat ani hrát a tančí asi jako hrnec se sádlem, ale je přítelkyní pana ředitele (Bláha). Už román Eduarda Fikera je velmi zábavný, doporučuju. Chvílemi je to větší sranda než Saturnin. Ale nevídaně se povedla i seriálová verze a vzniklo něco tak nádherně bláznivého, že to neváhám přirovnat k britcomům. Velkolepá sranda je třeba když fantom přepíše text operety Když srdce rozmrzá a na zkoušce pak všichni zpívají kraviny jako "Loučíme se s tebou a nohy nás zebou, sláva tobě, sláva, volá každá kráva." :-) Nebo úžasná kreace Ivy Janžurové s tím proslulým hyením smíchem "chjo chjo chjo chjo chjo chjó!" Proč se to, u všech sakrů, už tak dlouho nevysílá? 100% ()

slavo75 

všechny recenze uživatele

Naivita deja je v tomto prípade zámerom a formou, ako parodovať naivné zápletky v operetnom žánri. Tvorcom sa to podarilo dokonale - nechýba zápletka, zločin, kladné i záporné postavy, láska, intrigy - to všetko v citlivom spracovaní, kde satira a irónia sú vo vyváženej rovine a kde paródia neskĺza na úroveň výsmechu. O kvalitách hereckých výkonov je asi zbytočné sa rozpisovať - Bohdalová, Janžurová (asi dve najvýraznejšie postavy, ktoré excelujú v konverzácii aj v "pohybových" kreáciách), skvelá je Stella Zázvorková a rozhodne pobaví aj Hlinomaz, Menšík, Lipský, Bláha... Nenáročná, ale pritom vkusná zábava. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nuda tehdy i dnes. 1) Tak to máme pěkný námět, občas s náběhem ke vtipnosti a trochou nostalgie po hercích...celkem maximálně 2*. Více to prostě nehodí. 2) Zaujaly mě taneční výstupy kulhavých hyen 39leté Jiřiny Bohdalové a zejména 29leté Ivy Janžurové. 3) Zatímco Fikerova knížka z roku 1945 je příjemným rozptýlením a opravdu, jak píše kolega Oskar, snese srovnání se Saturninem, tak televizní muzikál mě navzdory hereckému obsazení hrozně nudil. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Lolinka (Jiřina Bohdalová) říká, že se celé divadlo pojede podívat na novou hru do Švédska. Divadelní posel Kváča (Václav Trégl) dodává – Vejle. To je ovšem město v Dánsku. (Robbi)

Reklama

Reklama