Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná parodie na operety 30. let dvacátého století natočená Zdeňkem Podskalským podle předlohy Eduarda Fikera a scénáře Jindřicha Švehly.

Epizody:
1) Lolinka chce hrát
2) Fantom zasahuje
3) Fantom dělá zmatky
4) Fantom v nebezpečí
5) Konec Fantoma (hippyman)

Recenze (29)

pipapa 

všechny recenze uživatele

Podskalský byl vlastně jediný u nás a skvělý v žánru muzikálových komedií/krimikomedií, ale tohle jako celek, bohužel, nezvládl. První díl celkem příjemně naladí na další pokračování, druhý díl se ještě drží zubynehty, avšak od třetího dílu to jde celé do brambor - nezábavná slátanina s povětšinou imbecilními hláškami a vůbec stupidním humorem. Ani tehdejší herecká elita nemohla zachránit tuhle povrchní frašku, doraženou zjevem i projevem Juraje Herze. Od Podskalského se ráda (po-)dívám na jiné, mnohem kvalitnější věci. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý seriál se nese v napjaté operetní atmosféře, neboť ansábl chystá operetu, kterou ještě nemá přeloženou, nemá hlavní zpěvačku a nějaký Fantom klade autorům neustále překážky pod nohy. Pravdou ale je, že Fantom se vyskytuje pouze v 2., 3. a 4. díle, což jsou ty nejzábavnější díly. První díl ještě taky docela ujde, zatímco pátý díl je operetní fraškou, kterou si snad ani daná opereta nezasloužila. Celkově průměr, ze začátku celkem nadšení, ke konci zklamání. ()

Reklama

T.O.M. 

všechny recenze uživatele

Seriál se mi těžko hodnotí. Komediální část má velmi slušnou úroveň, svižný děj, i povedené obsazení, až na Bohdalovou. Seriál se ovšem neskutečně vleče díky "snům o nástrahách operety", které nemají jakýkoliv vztah k ději, jsou neskutečně nudné a není mi zřejmé, jaký mají jiný smysl, než nastavit čas. Pokud mají potěšit milovníky operety, těžko soudit, proč je zahrnuly do frašky, která operetu zesměšňuje, navíc mají dost mizernou úroveň, jsou hudebně velmi nevýrazné a neskonale nudné. A pro všechny ostatní je to také jen nuda na druhou. Snad jediný jiný smysl by mohl být zesměšnit dekadentní buržoazní žánr operety, a přesvědčit lid, že je to úplný odpad. Seriál by potřeboval vystříhat tyhle pasáže a pak by z něj mohla být báječný film - komedie na 5 hvězdiček. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

´Fantom operety´ je výborná komedie, postavená na operetách a filmech začátku 20. století. Hned ta jména postav - Ludvík Láce (Lubomír Lipský), jeho žena Lola (Jiřina Bohdalová), sousedka vdova Bártová (Stella Zázvorková), Valdemara Krapsatá (Iva Janžurová) - přispívají k vykreslení postav. Všech pět částí má stejný průběh, tak jako operetní kusy. Začne se tanečkem, pak čtyři zpěváci zazpívají krátkou píseň na tu samou melodii, pokaždé však na jiné téma - piráti, armáda, život salónů, pražské podsvětí, Prodaná nevěsta. Vypravěč (Otakar Brousek) shrne, co jsme viděli v předcházejících částech. Zjistíme, co je nového u Ludvíka a Loly, a pak už do divadla, kde se chystají na novou operetu. Nový ředitel (Josef Bláha) a jeho zástupce (Lubomír Kostelka) jsou spíše podnikatelé a jde jim především o peníze. Další postavy z divadla, jako výprava (Luděk Kopřiva), režisér (Josef Hlinomaz), architekt (Vladimír Menšík), dirigent (František Filipovský) a choreograf (Jiří Lír), jsou spíše afektované, ale jde jim o umění. Zpěváci (Eduard Kohout, Alena Karešová, Václav Štekl a Milan Chladil) jsou dosti pragmatičtí, profesionálové a jde jim o to mít respekt a být vidět. Nacvičování na jevišti i práce za jevištěm jsou samé hlášky - ´To je vytí šakalů v Istambulu!´ Smích Valdemary Krapsaté proslavil Ivu Janžirovou. Úplná smršť blbin se však dostaví, když se umělci dostanou k textu, který jim Fantom přepsal - ´Sláva tobě, sláva, volá každá kráva.´ ´Na tom našem dvorku stojí husa v horku.´ Když je zmatek už příliš velký, povolá zástupce ředitele detektiva (Juraj Herz), aby tomu přišel na kloub. Samozřejme se na konec velkým odlehčeným skokem dostaneme k závěru. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nuda tehdy i dnes. 1) Tak to máme pěkný námět, občas s náběhem ke vtipnosti a trochou nostalgie po hercích...celkem maximálně 2*. Více to prostě nehodí. 2) Zaujaly mě taneční výstupy kulhavých hyen 39leté Jiřiny Bohdalové a zejména 29leté Ivy Janžurové. 3) Zatímco Fikerova knížka z roku 1945 je příjemným rozptýlením a opravdu, jak píše kolega Oskar, snese srovnání se Saturninem, tak televizní muzikál mě navzdory hereckému obsazení hrozně nudil. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Lolinka (Jiřina Bohdalová) říká, že se celé divadlo pojede podívat na novou hru do Švédska. Divadelní posel Kváča (Václav Trégl) dodává – Vejle. To je ovšem město v Dánsku. (Robbi)

Reklama

Reklama