Rudolf HavlíkScénář:
Rudolf HavlíkKamera:
Václav TlapákHudba:
Ondřej KonvičkaHrají:
Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý, Veronika Khek Kubařová, Juraj Loj, Denisa Biskupová, Oskar Hes, Vasil Fridrich, Vanda Chaloupková (více)Obsahy(1)
Kateřina Čechová (Anna Geislerová), historicky první česká prezidentka, má za sebou rok v úřadu. Je zahlcená prací: její program je každý den nabitý k prasknutí. Občas by si chtěla v klidu odpočinout bez pozornosti celé republiky. Jednoho dne se odhodlá k riskantnímu kousku. Vezme si paruku a v dokonalém převleku se v noci potají vytratí z Hradu. Plán jí vyjde dokonale. Kateřině se noční dobrodružství inkognito v podhradí mezi lidmi zalíbí. Seznamuje se se sochařem Petrem (Ondřej Vetchý), kvůli kterému se do města vydává každou noc. Petr nemá ani ponětí, kdo okouzlující žena, do které se zamiloval, ve skutečnosti je. Situace se však brzo vymkne kontrole a prezidentčiny noční výlety se provalí. Kateřina se musí snažit, aby si vybojovala právo na lásku, která jí náleží stejně, jako kterémukoliv jinému člověku na světě. (Bioscop)
Co může být profesně horšího, než když se vás jako člena ochranky ve službě zeptají, kde máte hlídaný subjekt a vy jen bezradně pokrčíte rameny? Snaha o něco jako Notting Hill, kdy Božíček jako nápadník hlavy státu osvědčenými žánrovými kroky míří k prověrce na stupeň cringe. Já vážně čekal, že ke konci na té besídce, nebo co to bylo, vystoupí jako redaktor časopisu Dláto a štětec a položí dotaz, který to romanticky zachrání! Taky jsem měl napsaný scénář, kdy Miloš, kterého už nebaví klikat na internetu, využije nepozornosti do modliteb zabraného mluvčího a v blonďaté paruce vyjede bezbariérovým vchodem do podhradí lovit „pasy“. Dal jsem ho Vráťovi k autorizaci, ale bohužel mu spadl do skartovačky. Tam teď padá všechno.. ()
"Moc rád Tě zase ... Vás poznal." Prezidentka je kýč. Já jsem to poznal. Hurá! Horší je, že mi to nevadilo. To jsem se několikrát i upřímně zastyděl. Jenže bylo to ještě horší. Já jsem se dokonce bavil ve chvílích, kdy jsem si představil prvního a třetího prezidenta ČR, jak si jdou zaběhat s ochrankou. Pak jsem však přišel na to, proč se mi to docela líbilo. Já mám totiž rád ty naivní černobílý romantický filmy z dob, kdy nadšení z tvorby filmu bylo větší motivací než výdělek. Tady bych jako důvod vzniku filmu viděl spíš propagaci jedný ze současných prezidentských kandidátek, ale to asi přežiju. ()
V Praze nikdy neprší. Na hřbitově se zeleným porostem padají kýčové vločky. Nikde se neválí vajgly, všichni jsou krásní, čistí, bílí. Aby to bylo korektní, na Q&A s prezidentkou posadí do publika malou černošku. Nabijte si hodinky, x-krát je budete kontrolovat a hypnotizovat ručičky, aby se posunuly. Děj o ničem, je to jasné jak facka už z plakátu. Ztracený střevíček à la Popelka over the top, ale to bylo nic oproti momentu, kdy se na vánočním plese začala zpívat česká hymna. Málem mi vypadly oči z důlku a zalkla jsem se. ()
Zatímco Pohádky pro Emu byly čistokrevnou romantickou komedií, Prezidentka je výhradně romantickou pohádkou pro dospělé. Havlík si vymyslel docela hezký nápad, jak znovu nabídnout dvojici Geislerka/Vetchý, ale přeci jenom by to chtělo na ten scénář ještě někoho do páru, aby to bylo alespoň malinko uvěřitelnější. Jinak je to stejně tak i v knižní podobě cílená oddechovka, na jejímž konci se svého happyendu dočká opravdu každý, i ta poslední klika ode dveří. A kdo má něco takového v oblibě, může být plně spokojený. Ostatní mohou jít samozřejmě spokojeně o dům dál. ()
Na české současné poměry natočeno zručně, navíc bez otravného PP (krom sýru Prezident což beru za povedený vtip). Nicméně naprosto předvídatelná růžová knihovna bez špetky orginality. Vždyť co jen už těchto filmů bylo natočeno počínaje slavnými Prázdninami v Římě, kterým táhne na sedmdesát. Rozdíl je v tom, že tady je to Praha a malebná zákoutí podhradí, kde se film odehrává. Vetchý s Geislerovou mi v jejich rolích moc nevadili byť to čtení na pokračování u hrobečku už bylo na mne trochu moc. Jako komedie film prakticky nefunguje vůbec snad krom jednoho momentu s vyzrazením identity, je to spíše čistě romantická záležitost. Na mne skoro až moc poněkud přeslazená a kýčovitá, nicméně své diváky si film díky svému naprosto nekonfliktnímu až naivnímu ději jistě najde. Jak se Popelka asi vracela zpátky z tahů na zámek neřeště... .-) Jen by mně zajímalo, zda ochranka takto proháněla jezevce Myloše v době, kdy ještě nemusel používat invalidní vozík... .-). Dávám za 3 kousky hrnčířské hlíny. * * * ()
- Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach Prahy. (dyfur)
- Anna Geislerová hledala pro roli prezidentky inspiraci hned v několika ženách, které by se podle ní mohly v roce 2023 stát prezidentkami. Jednou z nich byla podle Geislerové česká ekonomka Danuše Nerudová. (Karkanoid)
- Titulní píseň „Dvě srdce vejpůl“ složila kapela Chinaski. (SONY_)