foto

Jiří Štrébl

  • nar. 11.11.1958 (58 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přestože herectví nikdy nestudoval, svobodné prostředí divadla mu naprosto uhranulo. Věnuje se i jeho fotografování. Teprve v poslední době se mu dostává zadostiučinění a stává se jako herec známým. Exceluje především v Divadle Komedie v monodramatu Hrdinové jako my, které režírovala Kamila Polívková a kde fascinuje v roli vyšinutého estébáka. Jeho tvář bude v současnosti divákům známa také například ze Špačkova filmu Pouta (2009) nebo Jařabova Hlava – ruce – srdce (2010), či z televizních seriálů Motel Anathema, Šípková Růženka, Redakce, Kriminálka Anděl.

Už jeho rodiče měli umělecké sklony a Jiří sám od mládí hrál v pražském amatérském souboru Na Zatlance. Na žádnou střední školu však nesměl kvůli „buržoaznímu“ původu rodičů. Vyučil se tedy prodavačem – a jako dělnický kádr mohl pak studovat nejen na střední, ale dokonce na Vysoké škole ekonomické. Dostalo se mu na tehdejší dobu fantastické nabídky na exkluzívní a výnosné zaměstnání, dal však přednost divadlu. Ve dvaceti letech vyhrál konkurs pro A studio Rubín, kde ztvárnil např. titulní roli Krysaře.

Ve Volném sdružení režisérů hrál např. v „perestrojkové“ inscenaci Ó, velký Buddho, pomoz jim. Spolupracoval s Divadelním spolkem Kašpar a posléze spolu s Michalem Dočekalem odešli do Divadla Komedie, kde ho publikum zná z bezpočtu rolí. Začátkem 90. let ho bylo možno vidět na oblastních scénách na Kladně či v Příbrami. Po odchodu Michala Dočekala do Národního divadla byl bez angažmá, až díky režisérovi Janovi Nebeskému a jeho inscenaci Kanibalové se do Divadla Komedie vrátil a slaví tu úspěchy, např. v inscenaci Klára S. Lze ho průběžně vidět též na různých pražských scénách nebo v inscenacích Shakespearovských slavností, zvláště výrazné jsou však role v projektech Divadelního studia Továrna, např. v adaptaci Sorokinova románu Třicátá Marinina láska.

Zdroj: HBO

Herecká filmografie

Filmy

2017 Milada
2016 Lída Baarová
Polednice
2015 Správnej dres (TV film)
2014 Gottland
Místa
2013 Antiklimax (divadelní záznam)
Blonďatá bestie v blázinci (divadelní záznam)
Hodina, ve které jsme o sobě nevěděli (divadelní záznam)
Maria Stock (studentský film)
Nadváha, nedůležité: Neforemnost (divadelní záznam)
Petrolejové lampy (divadelní záznam)
Poslední chvíle lidstva (divadelní záznam)
Případ pro rybáře (TV film)
Srdce temnoty (divadelní záznam)
Utrpení knížete Sternenhocha (divadelní záznam)
2012 DonT Stop
2011 Alois Nebel
2010 Hlava-ruce-srdce
2009 Pouta
2004 Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes! (divadelní záznam)
1999 Nevěsta pro Paddyho (TV film)
1997 Trampoty pana Humbla (TV film)
1994 Diamantové meče
Vlak (studentský film)
1992 Zločin a trest (divadelní záznam)
1991 Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod (studentský film)
Velmi uvěřitelné příběhy: Podržel souseda (TV film)
1988 Proces s vrahy Martynové (TV film)

TV seriály

2017 Specialisté (TV seriál)
Vražda taxikáře (S01E02)
Svět pod hlavou (TV seriál)
Rodinná záležitost (E08)
Mordparta (TV seriál)
Klášter (S02E03)
2016 Drazí sousedé (TV seriál)
Fatální chyba (E26)
Šátek od šejka (E25)
Smím prosit? (E24)
další epizody (26)
Já, Mattoni (TV seriál)
Bahno (E04)
Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Pět mrtvých psů (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 1 (E01)
Atentát (TV seriál)
Spravedlnost pro všechny (E18)
Síla myšlenky (E17)
Past na vražedkyni (E16)
další epizody (5)
Doktor Martin (TV seriál)
Staré lásky (S02E08)
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Slepý svědek (S02E01)
2015 Atentát (TV seriál)
Šifra (E10)
Chobotnička (E09)
Bezdružice (TV seriál)
Kájínek (E10)
Doktor Martin (TV seriál)
Konec doktorů v Beskydech (S01E16)
Ohrožený druh (S01E15)
Labyrint (TV seriál)
Epizoda 3 (S01E03)
Policie Modrava (TV seriál)
Blondýnka na hřbitově (S01E14)
Čertův mlýn (S01E10)
Mrtvý v řece (S01E05)
Případ pro exorcistu (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Vraždy v kruhu (TV seriál)
Na nejvyšší úrovni (E12)
Budu v tvých vzpomínkách (E11)
Mrtvý v síti (E10)
další epizody (12)
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
Toužím (S01E10)
Pruhovaná vášeň (S01E07)
Svatební košile (S01E06)
2013 České století (TV seriál)
Zabíjení soudruha (1951) (E05)
Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) (E04)
Škoda lásky (TV seriál)
Družička (S01E09)
2010 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Miluj bližního svého (S02E04)
2009 Proč bychom se netopili (TV seriál)
2007 Světla pasáže (TV seriál)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Už vám nevěřím (S02E22)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Redakce (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1991 Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)

Dokumentární

2014 Sexuální boj zboží
2008 Efekt přihlížejícího (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace