Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V průběhu léta 2014 se venkovská usedlost ve Starých Hamrech proměnila ve statek z doby před sedmdesáti lety. Novými obyvateli této usedlosti se po dobu dvou měsíců stala sedmičlenná rodina, která si idylické staré časy užila jen několik hodin. Již po prvním probuzení se totiž dozvídá, že je právě 15. března 1939 a nastávají zlé a chmurné časy. Tak začíná děj unikátního televizního experimentu s názvem Dovolená v protektorátu, který vznikl v ostravském televizním studiu České televize.
Dovolená v protektorátu je dokumentární reality show. Přenáší protagonisty do životních podmínek, jaké panovaly v českých zemích v letech existence Protektorátu Böhmen und Mähren (1939-1945). Projekt je volně inspirován obdobnými zahraničními formáty (např. Schwarzwaldhaus 1902, Wartime Farm a další). Cílem projektu bylo ověřit, zda současná česká rodina dokáže obstát v situacích, které byli nuceni zakoušet naši prarodiče.
Vybraná rodina vzešlá z divácké výzvy a důkladného castingu byla skutečně vystavena výrazné zátěži každodenní života ve venkovské usedlosti. Byla nucena pečovat o svěřené hospodářství s domácím zvířectvem, ale zároveň čelila specifickým obtížím protektorátní doby. Potýkala se s přídělovým systémem potravin a základních potřeb, život ji ztrpčovaly vyhlášky a nejrůznější nařízení. I poslech zahraničního rádia znamenal sankce. Stejně jako jejich předci před sedmdesáti lety, také oni žili ve strachu z Gestapa a udavačů a jejich nejistá budoucnost je skličovala. Na rozdíl od předků měla však účinkující rodina výhodu – nikdo neusiloval o její fyzickou likvidaci. Navíc ji hnala vpřed jistota, že pokud zdárně dvouměsíční natáčení vydrží do samého konce, získá slíbenou hodnotnou výhru.
Seriál Dovolená v protektorátu vznikal pod dohledem historiků a architekta, kteří dbali na dějinnou věrohodnost celého projektu. Expertní tým byl doplněn o psychologa, jenž je odborným garantem castingu i případným rádcem rodiny v nenadále krizové situaci.
Tvůrci se snažili, aby situace, do nichž se účinkující rodina v průběhu realizace seriálu dostává, odrážela skutečné dění v beskydské vsi v letech 1939-45. I samotná obec Staré Hamry na Frýdecko-Místecku, kde se natáčelo, byla v letech druhé světové války svědkem nejrůznějších útrap místního obyvatelstva, které plynuly jednak z chudých horských poměrů, jednak z intenzivního partyzánského hnutí a následného řádění německých pořádkových sil. Svědectví o tom dodnes přežívá v místních kronikách i ve vzpomínkách pamětníků, což bylo pro televizní projekt Dovolená v protektorátu jednou z cenných inspirací. (Česká televize)

(více)

Recenze (131)

Burdock 

všechny recenze uživatele

Realita Druhé světové se nedá zprostředkovat skrze televizi. V rámci možností to ale byl velmi povedený pokus o ponoření se do tehdejší doby. Navíc vývoj rodiny, která se naučila obhospodařovat statek, dojit krávu, obdělávat pole nebo vyrábět tvaroh, a prošla si celkově mnoha schízama, do kterých jí štáb natlačil a který zinscenoval, je obdivuhodnej. A říkat, že je to nepovedený jenom proto, že tam gestapáci reálně nikoho nezastřelili, je trochu chorobný. Stejně tak tvrzení, že ta show někoho uráží, protože si hraje na Druhou světovou.. je 70 let po válce, takže jděte s urážením se do háje. ()

Marfab 

všechny recenze uživatele

Prvni dil me docela zaujal. Zacatek nic moc, takova rozkoukavaná ale od prvniho rána na statku, kdy z rádia zazněly první tóny dobového vysílání mi naskočila husí kůže. A určitě nejem mě, protože děda s bábou co ten haknkrojcovej mejdan zażily docela hustě stuhly jako tlačenka po půl hodině v ledničce. Těším se co se z oněch propagonistů vyvine, jestli z utlačovaného a slabeho heryho potra se stane nebojacný maděra co koně bude smáčet v řece a nebo jestli se polonahá alkoholička vzpamatuje a půjde do sebe a začne prachy utrácet smysluplněji.Pokud tam vrazí i esesmani na domovní šťaru tak to bude suprovní. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Nechme stranou nešťastně zvolený název s tím, že na dovolenou se radši vydáme do Karibiku a pojďme se bavit o pořadu jako takovém. Tady více, než cokoliv jiného platí sousloví "pokus-omyl". Snaha zkombinovat těžko kombinovatelné a to pořad mající ambice vzdělávat s soutěžní reality show, působí rozpačitě až směšně. Autentičnost-nula, vypovídací hodnota-dejme tomu, atraktivita-součet předešlých dvou hodnot. "Bu bu bu" gestapáků pomlčka špatně placených regionálních herců následované hrdinskými reakcemi rodiny z jednadvacátého století, jejíž největší životní zkouškou doposavad bylo vyprodání gothaje v jejich oblíbeném marketu.......co dodat? Netvrdím, že podobný formát nemá své právo na žití, ale tvůrci, byť vše možná mysleli dobře, svou misi hrubě nezvládli. ()

Romanstekl 

všechny recenze uživatele

ano, reality show...nicméně si myslim že si většina dnešních lidí si už ani nedokáže představit,že ve skutečnosti se tohle opravdu dělo a v mnohem větším a horším měřítku, tato "reality show" to pojala opravdu dobově, aby i nezasvěcený divák pochopil, osobně se mi zpracování líbilo. Jasně, že rodina nemusela mít strach, protože věděla,že je to jenom hra, nicméně věřím tomu, že babička s dědečkem byli natolik vtaženi do děje tím,že to kdysi opravdu prožili, že reagovali místama, jako by se jednalo o realitu. A kdo nechápe a kritizuje, asi si nedovede představit,že tenkrát kritika na csfd ještě nebyla... Dávam o hvězdu navíc, 43% si to nezaslouží... ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Není to nic nepřekonatelně odporného, co bych musela vypnout po několika minutách. Vlastně by si člověk řekl, že oproti jiným reality show je tato naprosto snesitelná. Kdyby se ovšem jednalo o reality show. Tohle je prostě paskvil. Chvíli je to reality show, pak se to tváří jako hraný film, a aby toho nebylo málo, dáme tam nějaký archivní záběr s hajlujícím Hitlerem. Body nahoru tomu přidává fakt, že rodina vypadá úplně normálně, až se mi skoro nechce věřit, že takoví lidé vlezli za milion do telky. Ačkoliv by tomu neškodil nějaký ten rebel. Docela by mě zajímalo, co by jim udělali, kdyby si začali vyskakovat. Vsázím na to, že by jim akorát odvedli krávu. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (2)

  • Radiopřijímač v logu dokumentu je Philips 830A vyráběný v letech 1932/33. (Brtniik)

Reklama

Reklama