Reklama

Reklama

Jsou rozdílní jako čtyři živly, ale spojil je boj proti stejnému nepříteli... Pistolník Emmett rozhodně není žádný zelenáč, strávil delší čas ve vězení a právě se chystá do Kalifornie. Přitom se chce zastavit v městečku Silverado, kde hodlá navštívit své blízké příbuzné. Na cestě je přepaden neznámými muži, za dramatických okolností se seznámí s dalšími psanci, málomluvným Padenem a černochem Malem a na poslední chvíli zachrání svého bratra Jakea před smrtí na šibenici. Když všichni prchají z městečka Turley, vůbec netuší, že se brzy znovu spolu setkají právě v Silveradu. Tomu a celému okolí všemocnou rukou vládnou šerif Cobb a bohatý starousedlík McKendrick… Film natočil režisér Lawrence Kasdan (Náhodný turista, Wyatt Earp, Francouzský polibek), který jím vzdal hold klasickému žánru westernu. Velkou šanci přitom dal hlavním hereckým představitelům, osamělého pistolníka Padena hraje Kevin Kline, Emmetta Scott Glenn, mladého Jakea ztělesnil Kevin Costner a zarputilého Afroameričana Mala vytvořil Danny Glover. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (184)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Silverado predstavuje opantaný návrat idylickej formy, ktorá výrazne scvrkáva napätosť a dáky ten tradičný svet starého západu na jasne zrozumiteľnú synergiu hrdinstva, nadhľadu a satisfakčného vyústenia, že nejde ho v kontexte žánrových dejín ignorovať. Príbeh je mimoriadne štýlový, výborne natočený jak v rámci dynamického prevedenia akcie, tak vizuálnou textúrou. Avšak Kasdan neuniesol hranicu znesiteľnosti, kedy som mu jednou hemisférou toleroval vedomú laxnosť charakterizácie mikrosveta, v ktorom sa dej Silverada odohráva, tak akýmkoľvek nepredvídateľným momentom, ktorý by si zaslúžil zmienku. A škoda tých naivných zvratov, nadhľad za ich hranicu, (nech je akokoľvek vynaliezavý) prosto nesiaha. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý western s vysokým počtom hvieznych hercov - Kline, Glenn, Costner, Glover, Cleese, Dennehy či Goldblum. Aj ked sa film netvári velmi vážne, o čom svedčí aj komickejšia postavička polobláznivého mladíka, ktorého hrá mladý Costner, a svedčala by mu aj ponurejšia či nervózna atmosféra, aj tak má čo ponúknuť. Netreba sa len dat odradit nevalným začiatkom filmu a miernou absenciou napätia. Silnou stránkou snímku je hudba a dobre spracované prestrelky. Zatiaľ pre mňa najlepší osedmdesiatkový western. Hodnotenie: 80% ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Nevím jak v 80. letech (asi špička), ale dnes je "Silverado" průměrný western se všemi obvyklými klady a neduhy: máme tady čtveřici čestných pistolníků, co střílejí jen v sebeobraně, zlého padoucha a jeho pohůnky, kteří terorizují okolí, klaďasové dostanou důvod k pomstě a ukončení bezpráví, bum-bum-prásk, a jestli neumřeli, žijí dodnes. Předvídatelné, klišoidní, plné logických trhlin a bohů ve stroji, přesto víceméně funkční, chytlavý příběh se slušným hereckým obsazením. Je tady však jeden gigantický zádrhel, nutící mne vážně uvažovat o hodnocení podprůměrném: dabing, vážení přátelé, absolutně katastrofální dabing. Nevím, kde to Nova Cinema sebrala, ve které žumpě zalovila, ovšem něco tak otřesného a degradujícího už jsem dlouho neslyšela. Naposledy za bájných časů amatérsky dabovaných VHS, kdy smrtelný řev by komentován nezúčastněným: "Au." Hlasy byly vybrány tak, aby se k postavám hodily co nejméně a všichni bez výjimky deklamovali s intonací leklé ryby, dialogy vyznívaly vyloženě parodicky. Už po prvních minutách jsem díky tomuto überzblitkovému dabingu přemítala, zda se na to raději nevysrat. Vydržela jsem, což je nakonec nejlepší možné dosvědčení kvality "Silverada". 60% navzdory heroickému úsilí českých dabérů dostat film do odpadových hodnot. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Navzdory oscarové nominaci za hudbu se mi hudební doprovod po většinu filmu nelíbil. Příliš stereotypní a rádoby velkolepé. Srovnání s westernovou hudbou Ennia Morriconeho absolutně nesnese. Scott Glenn ustrne na celé dvě hodiny v jedné póze tvrďáka, jen ten trénink moc nevychytal, takhle hloupě se nechat chytit… Kevin Costner měl zřejmě za úkol oživit svým vtipem a šarmem střelecké souboje, jenže komická poloha mi u něj nesedí, to už byl zábavnější Danny Glover. Jedinou snad opravdu dobrou roli si zahrál Kevin Kline, jeho Paden mě bavil a je nejsvětlejším bodem filmu. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Dosť nudný western. Mám rád filmovú reč Lawrencea Kasdana (kým nenatočil PAVUČINU SNOV) a SILVERADO bolo v čase svojho vzniku (polovica 80. rokov kovbojom nepriala) chápané ako odvážny pokus o oživenie upadnutého žánru. No výsledok je taký... akýsi... nuž, všelijaký. Dĺžka cez dve hodiny robí svoje, k tomu nenápaditý scenár a počet scén, stojacich za zapamätanie, sa pohybuje okolo čísla dve. Nakoniec zostala pozlátka, v podobe zaujímavého kastingu. Kline, Glenn, Goldblum alebo Glover. A mladučký Kevin Costner - hral už v Kasdanovom VEĽKOM ROZČAROVANÍ, ale jeho scéna bola vystrihnutá, na čo mu režisér sľúbil, že v ďalšom svojom filme mu dá poriadnu rolu. Sľub dodržal, bohužiaľ mňa Kevinov "reparát" nikdy neuchvátil/nebavil. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (6)

  • Richard Jenkins v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Natočeno za 96 dní. (D3VIL)

Reklama

Reklama