Reklama

Reklama

Pearl

  • Kanada Pearl
Trailer 1

V minulém snímku X se parta mladých lidí vydala natočit film pro dospělé na venkově v Texasu, jenomže to nedopadlo podle jejich představ, a to kvůli staršímu páru Howardovi (Stephen Ure) a Pearl (Mia Goth). Nyní se tento prequel odehrává na stejném místě, a to o několik let dříve během první světové války v roce 1918. Chata, kde se odehrál „masakr X“, byla kdysi během války využívána jako penzion a jedná se o zpětný příběh o tom, jak se Pearl stala osobou, kterou poté byla. (HanzoBureshi)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (199)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Westovo X, které se odehrává v roce 1979, sice nedokáže u diváka vyvolat pocit strachu či budovat hmatatelné napětí, leč vše kompenzuje uhraničivým vizuálem, silně zakotveným v estetice sedmdesátých let, a snahou o kritickou reflexi tohoto období. V případě snímku Pearl už bohužel platí, že levá ruka neví, co dělá pravá. Tento prequel je zasazen do roku 1918, tedy éry němého filmu, avšak stylovými prostředky připomíná technicolorové filmy z období zlatého věku Hollywoodu. Dává to někomu smysl? Jakožto zdejší hororový expert jsem režiséra bezprostředně po projekci kontaktoval a formou e-mailu ho požádal o uspokojivé vysvětlení (případnou odpověď vložím do diskuze). Pokud bych hodlal zachytit ducha dané doby, tak nejspíše zvolím archaizující černobílý formát, a s ohledem na původ hlavní protagonistky zároveň využiji prvků německého expresionismu. Možná se Westovi pouze nedostávalo odvahy, a tak raději vsadil na o poznání konvenčnější postupy, jenže právě tady leží jedna z ostrých dělících čar mezi skutečným auteurem a obyčejným realizátorem scénáře. Závěrem nemohu nezmínit fenomenální herecký výkon Mii Goth, která by si nepochybně zasloužila oscarovou nominaci, v důsledku čehož snímku Pearl celkově uděluji dvě silnější hvězdy. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Mia Goth se na tyhle nestabilní role hodí jak kabát v zimě, proto mám ten dojem, že to táhne na bedrech ona sama, protože příběh to nemá příliš sofistikovaný. Moc jsem ani nepochopila ten Westův nápad na trilogii, když Pearl souvisí s X v podstatě minimálně, ale chtěl si tam najít spojitost, tak ji našel. Jako taková dramatická sonda do duše snílkovské venkovské holky, která má doma peklo a z toho psychické problémy to bylo ale ucházející. O horor se to jen otře, je to spíš takový jednohubkový bizárek. Plusové body si to může připsat za sáhodlouhý monolog, který se dal poslouchat a dalo se do něj vcítit a taky za závěrečné znepokojivé, ale potrhlé titulky. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Pokud hledáte horor, tak jste na špatném místě. Naštěstí na vás pomrkne dosti zvrácené drama s luxusně napsanou pošahanou hlavní hrdinkou, kde Mia Goth předvádí výkon, kde ji do oscara scházelo snad jen to, že nebyla černá a transka. Opravdu mimořádný herecký výkon, který jsem v rámci hororu, kam se snímek údajně řadí, minimálně velmi dlouho neviděl. Svým hereckým projevem připomínala tu micku z Čaroděje ze země Oz, jen v poněkud drsnějším ražení. Tento prequel mě tedy bavil nesrovnatelně více, než snímek X. Bylo potěšující sledovat tuhle zvrácenou one woman show směřující k neodvratnému konci. [79 %] ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Prequel k nechutnému X, kde west předvádí téměř dokonalou práci při vykreslování hlavního záporáka. Film je více drama než horor, ale to neznamená, že těch pár lahůdek co nabízí  že nestojí za to! Zpomalování kamery, hudba i výrazy hlavní herečky ukazují vraždícího psychpata jak se patří a opravdu jsem di to užíval. A teď šup sem s trojkou! ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Nudné, ploché, bez emocí a nezáživné. Westovo X mi vytřelo zrak - ať už svou originalitou, tak svým dechberoucím a odvážným zpracováním. Tohle je ale doslova nucená parodie bez jakékoli vážnosti či smyslu, proč by vůbec měla být natočena. Nápad film nemá, Pearl je postava, kterou nám sice režisér chce mermomoci prodat, ale i přes jeho snahu nás vlastně vůbec nezajímá a vše, co se na plátně děje je jen nudná kopa (ne)navazujících scén. Gore nula, atmosféra nikde, jakékoli postavy film postrádá, příběh je prostě špatný a Mia Goth je sice šikovná, ale to mi nestačí. Těžký přešlap a po tak strhujícím originálu mi Pearl docela kazí dojem naprosto skvělého “Xka”. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Ačkoli se děj odehrává v roce 1918, Ford Model T použitý ve filmu byl vyroben až v letech 1926–1927. (Johnny.ARN)
  • Výraz „x-factor“, který zazněl během scény konkurzu, nebyl v roce 1918 běžným slangem. Poprvé byl použit v roce 1930. (Johnny.ARN)
  • Na začátku filmu, když Pearl (Mia Goth) tančí pro zvířata na farmě, vyleze na vrchol balíků a zvedne nad hlavu vidle, změní se strany hrotů – z levé strany Pearl na pravou stranu v následující scéně. (Johnny.ARN)

Související novinky

DC našlo svého Supermana

DC našlo svého Supermana

28.06.2023

V závěru minulého týdne v Los Angeles probíhaly závěrečné fáze konkurzu na nového Supermana do rebootovaného DC univerza. Šéf Warnerů David Zaslav, producent Peter Safran i režisér James Gunn… (více)

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

Pokračování X a Pearl nabírá hvězdné obsazení

05.04.2023

V současné době se velká studia předhánějí v tom, komu se podaří vytvořit úspěšnější provázané komerční franšízy, a tím pádem většina filmů a seriálů, které něco vydělaly či přilákaly hodně diváků do… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama