Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Postavy této pohádky sní o lásce, ale také touží po moci. Dokážou pomáhat, milovat, ale i zrazovat. Jsou odvážní i slabošští, krásní i pokřivení. Do nejtemnější věže království byl ukryt obraz krásné panny. Objevil jej princ (J. Čenský) a rozhodl se hledat svou krásnou pannu v širém světě. Jeho vysněná Mahulena (M. Podhradská) skutečně žije a již dávno se jí o princi zdá. Princ musí překonat intriky zlé Macechy (Z. Kocúriková) a také splnit tři přání, které Mahulena vymyslela, aby se zbavila nápadníků. V roli krále, otce hlavního hrdiny, se objevuje Josef Vinklář. Na motivy klasické pohádky B. Němcové ji pro televizi adaptovala B. Šimková. Režie se ujal L. Ráža. Pohádka se natáčela na hradech Pernštejn, Bítov a Buchlov, v zámeckých zahradách v Buchlovicích, v Lednici a na Pavlovských vrších. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

Linda.csfd 

všechny recenze uživatele

Hra o trůny v českém podání! Královna trpící vážnou psychickou poruchou, král evidentně trpící depresemi a princ asi něco užívá, protože je věčně Mahulený. Tak trochu lekce psychologie, no, pohádkou bych to rozhodně nenazývala. Ta freudovská, dramatická a mlžná (zahulená) atmosféra byla hodně zajímavá. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jdeš-li za sluncem, nespokoj se s lampou. " V téhle Rážově pohádce o tom, že "každý nosí v sobě svůj vlastní sen", zaujme již úvodní majestátní fanfárová hudba Petra Hapky (ač jsem měl pocit, že už ji odněkud znám, abychom nakonec zjistil, že velmi podobná zní v novější pohádce O princezně z Rimini). Co naopak již na první poslech dere uši je předabovaný Martin Huba (tuším, že Pavlem Soukupem). Líbil se mi celkový scénář, v jehož dialozích nechybí několik zajímavých myšlenek. Možná by neškodila trošku vtipu, ale faktem je, že do tohoto spíše vážného rámce příběhu, v němž jedna podlá (a hlavně ambiciózní) královna na sebe váže jen další křivárny a faleš, by se to asi moc nehodilo (možná s výjimkou scén ze dvora princezny Mahuleny). V samotném závěru mě z filmařského hlediska potěšil poměrně raritní záběr na most hradu Bítov. Škoda, že se této lokaci filmaři zatím téměř vyhýbají. ()

Reklama

Mouzon 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejmelancholičtějších českých filmů vůbec (nejen v rámci svého žánru, ale i obecně). Nerad bych vyvozoval mylné závěry, ale mám pocit, že se podobně atmosférickým snímkům u nás moc nedá. Už Hřebejkovy PELÍŠKY nahrazovaly průzračnou melancholii hořko-sladkým retro stylem, který ale nemůže melancholické nálady nikdy dosáhnout, jelikož se bojí tnout do živého. Melancholie SNU O KRÁSNÉ PANNĚ se odkrývá v místech, kde dochází ke střetu reality a snu, ale paradoxně je daleko živější, jde víc "na dřeň", nemá strach ukázat život, jaký skutečně je, vizi a deziluzi. Uprostřed těchto třecích ploch se někdy ocitne každý z nás - a v tom je pravdivost tohoto filmu. SEN O KRÁSNÉ PANNĚ má i jinou hodnotu než tu pohádkovou. Je to poetická kvalita, smutek, hodně obrazových kompozic (jež upomínají na plátna starých mistrů - což se v rámci české kinematografie neděje už vůbec!). ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Božena Němcová umí i temné pohádky, ale zde to tvůrci filmu asi trochu přehnali. Ponurá hudba, postavy se chovají a mluví ponuře, prostě nic pro děti. Natahovaný děj mě nudil a jen jsem se divil, že pan král žije v hradě bez nábytku a kraluje ve vstupní hale hradu Pernštejn. Moravské exteriéry jsou sice nádherné a herci v hlavních rolích slušní (i když Jan Čenský už je na prince dost v letech), ale jinak pro mě televizní nuda a šeď. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Pohádka nepohádka. Jsou tam pohádkově jednoduché situace i pohádkové charaktery. A přitom je tam drsný svět kde se pro trůn vraždí. Být to herecky na vyšší úrovni, kdyby se do toho střelilo trochu víc peněz a kdyby se prohloubily charaktery postav mohlo to být velmi zajímavé. Takhle vznikla pohádka u které se děti budou nudit a dospěli se raději mrknou na jiný historický film ()

Galerie (4)

Zajímavosti (8)

  • Filmová verze se od knižní formy v některých detailech liší. V knize byla Mahulena (Mária Podhradská) očarovaná tak, že kdokoliv by na ni pohlédl přímo, ztratil by život a tedy princ k ní musel přijít třikrát a dívat se na Mahulenu postupně od nohou až po obličej. V knize také přítel, jenž s princem cestuje, jej chrání před nástrahami a nebezpečním, ve filmu se naopak Petr (Ondřej Pavelka) skrze královniny (Zuzana Kocúriková) lži a sliby pokouší prince (Jan Čenský) úkladně zavraždit. (Nick321)
  • Natáční probíhalo na hradech Pernštejn, Bítov a Buchlov, v zámeckých zahradách v Buchlovicích a Lednici a na Pavlovských vrších. (M-arta)

Reklama

Reklama