Reklama

Reklama

Mechanik

  • Španělsko El maquinista (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdina existenciálního hororu Trevor Reznik je osamělý, uzavřený a tichý mladý muž. Až na to, že vypadá trochu přepadle, vyhlíží jako tisíce obyčejných mladíků, kteří navečer přijdou z práce, často poklábosí se servírkou z kavárny a občas své jednoznačnější touhy uspokojují prostřednictvím profesionálky - a pak jdou spát. Trevor ovšem spát nejde - už rok totiž trpí nespavostí, která však nemá nic společného s banální insomnií, nutící vás uvařit si první kávu za rozbřesku. Fyzicky i psychicky vyčerpaný mladík, pracující v zatuchlé dílně u soustruhu, už celé měsíce bojuje s noční můrou, z níž se nelze probudit. Svou roli v ní hraje děsivá nehoda, již Trevor zavinil (nebo snad ne?), kolegové z práce, Trevorova oblíbená call girl Stevie, tajemný plešoun Ivan a sympatická číšnice Marie. Kdo z nich je však skutečný a nic nepředstírá? Je Trevor obětí nějaké podivné hry, nebo je on sám bezcitným manipulátorem? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (918)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Silný film, u kterého mi nijak nevadilo, že spoustu věcí divák odhalí před konečným vysvětlením. Závěr mi nepřišel triviální, naopak, dokonale jsem pochopila PROČ - celé to dalo smysl, tušení se změnilo v jistotu. Nepotřebuji žádný megatwist, úžasnou pointu - tahle ve své obyčejnosti působila realisticky, podobná věc se přece může přihodit každému. A potom už bude záležet jen na naší mentalitě, duši a svědomí, jak se s hříchy minulosti dokážeme vyrovnat. Jen ta Ivanova postava už mi na konci přišla trapná a zbytečná, po hrdinově prozření ji měli vypustit. Atmosféra snímku je temně parádní, scénář má hlavu, patu i morální poselství, k tomu solidní kamera, režie i herecké výkony. A stejně jako všichni ostatní žasnu, co dokázal Christian Bale napáchat na své postavě pro tuhle roli. Neskutečné, morbidní, odpudivé. Neměla jsem ohledně tohoto filmu žádná očekávání, snad proto jsem velmi příjemně překvapená - sice deprimovaná, ale spokojená... a teď si jdu rychle pustit něco veselého:-). 80% ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Společně s American Psycho jde o nejlepší výkon Christiana Balea. Opět totální psychopat, který nehraje pouze očima, ale tělem. Pro svou roli obětovat zdraví je fascinující. Během čtení scénáře už Baleovi kolovala postava Trevora v žilách, začínal si představovat svou zdevastovanou postavu, co všechno obětuje pro svou roli, už to zasluhuje velké uznání pro herectví (podobně jako Heath Ledger, který za vyčerpanost herectví a prášků ve 28 letech umřel). Bale chtěl jít pro svou postavu až na 45kg, ale tomu štáb nedovolil. El Maquinista je černota, která přetrvává. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Paranoia není nikterak příjemná, zvláště pokud ji režisér předloží tak, že si ani ten sebebystřejší divák nedokáže pořádně vyložit sled jednotlivých událostí a podobně jako hlavní hrdina tápe v hluboké tmě nejistoty a na závěrečné rozuzlení čeká jako na milosrdné vysvobození z bran pekelných, které pro něj představují jak neznámí příchozí, tak i ti relativně nejbližší, kteří procházejí ostrým odcizovacím procesem. Brad Anderson si velmi lehce pohrává s předloženým scénářem a na první pohled velmi nejistá partie je jenom blafujícím tahem, za kterým se skrývá jiný, velmi přímý tah na branku, v podobě závěru, který je režisérovým jediným, ale o to bolestivějším zakopnutím. Vše, co mu předchází je velmi zdařilou filmařinou, ať už se jedná o velmi temné kamerové filtry, minimalistický, ale velmi vtíravý hudební doprovod, či herecké obsazení. Jako velmi dvojsečná se mi zdá vychrtlá postava Christiana Balea. Jistě, hluboké smeknutí před tím, kolik tomu musel obětovat, ale zároveň je to dosti rušivý element při sledování zbytku jeho hereckého partu, který rozhodně patří k dalším skvělým Baleovým rolím, byť opět notně temným. Tak či onak je nakonec Mechanik velmi působivou sondou do „obyčejného“ lidského života, u kterého tvůrci opomněli, že doba zdrcujících point už má nějaký ten pátek zpátky odzvoněno. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nutno poznamenat, že Bale zde podal úctyhodný výkon, ...když prudce zhubnul. Takový záhul na tělo, no, neoceňte to, že? Schizoidní (opravdu jsem tenhle výraz nechtěl nikdy použít) pohled do života jednoho přerostlého strojařského učně s kobercem přes rameno. Film má hloubku jako Macocha a je tak vhodný především pro ty, kteří místo blahodárného spánku upřednostňují nekonečné zírání do prázdna. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracované mysteriózní drama s hororovými prvky, u něhož je nutno užívat si jeho atmosféru, protože vlastním dějem bohužel příliš nepřekvapí (pokud máte něco nakoukáno, je pointa odhalitelné velmi lehce). I tak ale stojí Mechanik za zhlédnutí, už jen kvůli nadlidskému (nelidskému) výkonu Christiana Balea. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Čas 1:30 ráno se stal pro film symbolikou. V tuto dobu se vždy něco stane. (Satan)
  • Christian Bale zhubl z původních 180 liber (cca. 80 kg) na 120 (cca. 55 kg), což je uvedeno jako rekord. Přesně se jednalo o ztrátu 63 liber (28.6 kg). (Satan)
  • Vo filme v metre visí plagát k snímke Rottweiler (2004), takisto produkovanej Juliom Fernándezom. (misterz)

Související novinky

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

Kate Beckinsale v blázinci plném hvězd

16.04.2013

Povídka klasika žánru Edgara Allana Poea se stala základem pro „dobový psychologický thriller" Eliza Graves, který měl původně režírovat paranormálně aktivní Oren Peli, ale nedávno jej převzal Brad… (více)

Reklama

Reklama