Reklama

Reklama

Pozemšťané

(neoficiální název)
  • USA Earthlings
všechny plakáty
USA, 2005, 96 min (Director's Cut: 130 min)

Obsahy(1)

Dokument americké ekologické organizace Nation Earth se snaží ukázat brutalitu, kterou lidé páchají na zvířatech, aby dohnal diváky k přehodnocení svého životního stylu. Je rozdělen na několik částí: domácí mazlíčci (odchyt a utracení zdivočelých psů), jídlo (mučení a porážka dobytka na jatkách), oblečení (zabíjení zvířat pro kožešinu), zábava (kruté životní podmínky zvířat v cirkusech, smrt v rodeech a v korridě). Film je vlastně komentovanou sérií jednotlivých záběrů, z nichž většina je údajně pořízena skrytou kamerou na skutečných jatkách a podobných místech a nebyla doposud nikde uveřejněna. (gjjm)

(více)

Recenze (237)

maseer2 

všechny recenze uživatele

nekonečně smutné svědectví o tom, že lidé jsou krutá hovada.. ano, jím maso.. ano, chápu, že nekonečné množství zvířecích produktů např. v supermarketech vyžaduje velkochovy a masovou produkci.. ne, nechápu, proč se lidé, kteří se účastní tohoto procesu, chovají ke zvířatům tak, jak se chovají.. dokument je sám o sobě zručně udělaný tak, aby byl co nejvíc nepříjemně šokující, já bych ale ocenil o něco komplexnější pojetí - rozhovory s lidmi, kteří s tím mají co do činění, návrhy na řešení situace atd... P.S.: vegetarián se díky tomu ze mě nestane, bohužel / naštěstí.. problémem totiž podle mě není samotný fakt, že lidé jedí maso, ale to, odkud a jakou cestou se k nim to maso dostane.. začal bych tedy s řešením spíše odshora.. P.P.S.: zabíjení zvířat kvůli luxusním kožichům, korida a podobné prasárny, cirkusy atd... to už je zase úplně jiná kapitola... ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl napsat něco siláckého jako, že ani kdybych si to měl pouštět každý den před večeří, tak bych stejně maso jíst nepřestal. Earthlings se ale nezabývá jen a pouze problematikou masa/jatek, nabízí náhled na celou problematiku zacházení se zvířaty. Spoustu věcí odsuzuji také, i když je zde samozřejmě vše hnáno do extrému a předkládáno jako všudypřítomná rutina. Možná jsem naivní, ale prostě věřím, že ne vždy tomu taky musí být a že tomu tak je. Uhrančivý komentář Joaquina Phoenixe stejně jako podmanivá hudba od Mobyho dotváří tísnivě nepříjemnou atmosféru tohohle dokumentu a to je dobře. Maso jíst nepřestanu, ale už nikdy nepůjdu do cirkusu, to je dobrý začátek ne? ()

Reklama

whack 

všechny recenze uživatele

"Ale čo mám robiť, aj tak nič nezmením." Keby mal každý takýto názor, ešte tu je feudalizmus a otroctvo! Namiesto skutkov kecy, obmedziť sa, to nejde, vlastný pupok bolí vždycky viac. Každý jeden z vás, čo si kúpi kozmetiku, mäso, cigarety, kožu a pod, financuje tieto masakry, je za ne plne zodpovedný. Tak prestaňte nadávať, oni tie zvieratá zabíjajú kvôli vám. Tak začnite (aspoň) bojkotovať, v opačnom prípade vidím vo vašich poburujúcich komentároch iba pokrytectvo. ()

6thSun

všechny recenze uživatele

Žeru maso, takže kdybych tomu dal pět hvězd, který si to už jen z informačně/osvětového hlediska určitě zaslouží, budu jenom prachsprostej pokrytec. Na druhou stranu ten dokument v podstatě naznačuje, že kdyby byla zvířata vražděna humánně, tak konzumace jejich masa nebude takový problém. Ale můžu já kurva za to, že jsou lidi nelidský dobytci? Dokument naznačuje, že když to maso žeru, tak že jsem spolupachatel. A já mám neodbytnou obavu, že je to pravda :-(( ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Všetci sme pozemšťania. Ľudia aj zvieratá. A každý má právo na dôstojnú smrť, dodávam. Polemizovať nad týmto dokumentom sa podujalo mnoho užívateľov a v podstate má každý svoju pravdu. Aj tento tendenčný dokument ju má. Minimálne v tom, že je nenormálne takýmto bezpríčetným spôsobom zabíjať zvieratá, nech je to na akýkoľvek účel. Podotýkam, nenormálne ! Ľudský druh je najsilnejším na svete a tak sa i chová. Pozastavovať sa, že zabíja zvieratá kvôli strave je hlúpe, ďaleko dôležitejšie je, aby zviera netrpelo. Zabiť sa dá všelijakým spôsobom. Čo ukazuje Earthlings je však zvrátené, choré a nenormálne. Zisk a vlastná nadradenosť začína ľudí stále viacej pohlcovať, až ich nadobro pohltí. Takto sa dokáže chovať jedine človek. A po zásluhe sa dočká odmeny... Po filmárskej stránke je dokument len sériou záberov, poväčšinou tajne natočených, hoci s pôsobivým Phoenixovým komentárom. Neponúka nič len bohapusté explicitné zabíjanie a týranie, bez riešení a východísk. ()

Zajímavosti (3)

  • Shaun Monson začal natáčet v útulcích v okolí Los Angeles roku 1999. Kvůli obtížnosti pořízování záběrů ze skryté kamery však trvalo natáčení celých 6 let. (Agita)
  • Film, který šel do kin, sám o sobě řešení k závažným problémům popsaných ve filmu nenabízí. Na bonusovém materiálu však již ano. (maaan)

Reklama

Reklama