Reklama

Reklama

Ve stínu upíra

  • Velká Británie Shadow of the Vampire (více)
Trailer

Obsahy(1)

V roce 1921 natáčí F.W.Murnau (JOHN MALKOVICH) první filmovou verzi románu Dracula, ale protože nedostává povolení ke zfilmování od vdovy po Bramu Stokerovi, autorovi díla. Pozmění jména postav, dějiště příběhu a natáčí snímek pod názvem UPÍR NOSFERATU. Do titulní role obsadí herce Maxe Schrecka (WILLEM DAFOE), jehož chování se zdá ostatním členům štábu velice prapodivné. Murnau Schrecka hájí tím, že údajně používá hereckých postupů metodika Stanislawského, které jsou založeny na intenzivním se vcítění do role. Záhy však všichni zjišťují, co se skrývá za hrůzným Schreckovým herectvím. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (229)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ve stínu upíra je nízkorozpočtovou hříčkou, kterou natočili lidé milující film. Černobíle, zrnité záběry kopírující s jinými herci scény z původního Upíra Nosferatu, u kterých slyšíte „navigování“ režiséra jsou skutečně roztomilé a můžete klidně věřit, že podobným způsobem vznikla nejedna legenda němého filmu. Stejně tak můžete věřit, že F.W. Murnau byl feťák a Max Schreck upír, ale je to pouze vaše volba. Prostředky, jakými vás o těchto faktech tvůrci „přesvědčují“ byly nicméně vybrány s bravurou opravdových „starých mistrů“. 75% Zajímavé komentáře: Nick Tow, mm13, jamilarov ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Na kost vyhublý Dafoe podává herecký výkon, pozoruhodný hlavně svým fyzickým nasazením, u zobrazení emocí bych superlativy šetřil, občas prostě trošku přehrával :o) Mystifikačně laděný námět je skvěle vymyšlený, bohužel ho zabíjí toporné vyprávění. Ten film mohl být vzhledem k originálnímu námětu MNOHEM, mnohem lepší. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem dostal po letech chuť připomenout si tuhle věc, s potěšením jsem zjistil, že v běhu času zraje jako víno a strašně mě to bavilo od prvního záběru až do konce. Willem Dafoe - změněný k nepoznání - je v roli Schrecka zcela nedostižný, a stejně tak John Malkovich v roli Murnaua. Zvláště finální sekvence od 74. minuty a vše co poté následuje je absolutně bezchybné a fascinující (speciálně mě ohromuje moment, kdy si Greta všimne, že Schreck nemá odraz v zrcadle, ale už je příliš pozdě - jakoby se z něj - do té doby spíše směšné podivínské figurky s přerostlými nehty - stalo až teď děsivé monstrum, která vám usiluje o život - ta scéna mi skutečně nahání hrůzu). Prostřihy s Murnauovou klasikou jsou se zbytkem filmu propojeny v dokonale funkční celek a celkově mi ten metafikční nápad s filmem ve filmu přijde doslova geniální. V tomto ohledu mě zaujalo, že to natočil režisér, který přivedl na svět jen 3 celovečerní filmy a od roku 2004 se odmlčel. I kdyby už ale nikdy nic nenatočil, tak tímto skvělým filmem se navždy zapsal do dějin hororového žánru. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný film o tom, jak to mohlo být ale nebylo :-) Kdyby se autoři trochu více drželi skutečnosti vzniknul by z toho poměrně zdařilý film o filmu. Odklon od reality byl značný nejenom v postavě Maxe Schrecka, ale vůbec to nevadilo, protože jako film sám o sobě to fungoval dokonale. Taky se mi líbila poměrně dobrá věrnost ztvárnění jednotlivých scén z filmu Nosferatu a herci byli vhodně zvolení a William Dafoe coby Max Schreck/Hrabě Orlok/Hrabě Drákula byl naprosto fantastický (těžko si představit, že dvanáct let před tím exceloval coby Ježíš Kristus ve Scorseseho filmu:-)) ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Film o jednom z prvních zfilmovaných příběhů o Draculovi, avšak bez možnosti použití tohoto jména (nezakoupená práva). Film původní byl opředený nejedním nevysvětleným zmizením, případy pomatení a dokonce pověrám o nelidském původu představitele hrabě Orlocka Maxe Schrecka. Tyto tvrzení se časem začaly označovat, jako jedny z prvních reklamních tahů. Ve stínu upíra je ve své podstatě laciný film (jde o to zda schválně), který těží z účasti hereckých hvězd a pro filmového fanouška obrovsky zajímavým námětem. Ten se však daří plně využívat pouze v prvopočátku snímku. Později už převládá spíše snaha nějakým způsobem se alespoň dokopat ke konci, který však rozhodně stojí za odpuštění některých nedostatků a stejně tak i zvýšení konečného hodnocení. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první film, na kterém se jako producent podílel Nicolas Cage. (Edgerton)
  • Poté co producenti snímku Spider-Man viděli Dafoeho výkon ve filmu Ve stínu upíra, obsadili jej do role Green Goblina. (Hal_Moore)
  • Má se točit závěrečná scéna a Greta Schröder (Catherine McCormack) vykřikuje, že Max Schreck (Willem Dafoe) není v zrcadle vidět. Avšak když se kolem seběhne štáb, už v zrcadle vidět je. (Barrymore)

Reklama

Reklama