Reklama

Reklama

Psychiatrička Rose vyšetřuje mladou pacientku na pokraji nervového zhroucení. Žena trpí halucinacemi, pronásledují ji velmi znepokojivé vize, ovšem není to nic, co by zkušená terapeutka nezvládla. Jenže pak se jí po tváři rozlije podivný úsměv a s bohorovným klidem si střepem z rozbité vázy přímo před doktorkou přeřízne krční tepnu. Taková událost by rozhodila každého a Rose není výjimkou. Přestože ji všichni uklidňují, že sebevraždě nemohla zabránit, vracejí se jí psychické problémy z mládí a dětství. Pronásledují ji zneklidňující vize, pod jejichž vlivem se čím dál častěji chová jako blázen. Aspoň její blízcí to tak vnímají. Rose si navíc v hlavě přehrává poslední slova mrtvé pacientky a uvědomuje si, že to, co před smrtí prožívala ona, jí právě klepe na dveře. Zjištění, že mrtvá byla zatím posledním článkem v podivném řetězci sebevražd „usměvavých lidí“, jí také na klidu nepřidá. Je to iracionální, nevysvětlitelné a šílené, ale Rose dojde k závěru, že pokud se jí nepodaří najít začátek řetězce a zlo zastavit, je další na řadě. Že s touhle teorií nenajde u nikoho pochopení, asi nepřekvapí. Jenže zoufalé Rose jde o život a zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Děsivé věci. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 5

Recenze (388)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Mix dvoch výborných hororov, ktorý však nič výborné neprináša. Dostanete vyšetrovanie, pátranie po prapôvode zla ako v Kruhu (2002) a boj o život ako v Neutečeš (2014). Chýbalo tomu však niečo, čím by sa Úsměv odlíšil. Dobré, so zopár vydarenými lekačkami, ľahko zabudnuteľné a s neuspokojivým koncom. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tady budu chválit, protože Smile je výborný debut. Od prvních minut příjemně mrazivý, s citem budující napětí. Lekaček není trilion, ale občas hezky poděsí a jedna je vyloženě infarktová. Sám jsem byl překvapen, jak moc tu jde cítit inspirace z příbuzného It Follows. I zde režisér klade silný důraz na psychologii hlavní hrdinky, jež (díky přízrakům) ztrácí kontakt s realitou. Navíc podpořený parádním vizuálem, kde prim hraje kamera, hudba a především efekty, na nichž makalo studio profláklého tandemu Gillis - Woodruff Jr. Sequel bude, vzhledem k masivním tržbám, asi nevyhnutelný, otázka však zní, jestli bude nutný. Neumím si představit, kam tuhle celkem jednoduchou premisu posunout dál. Tak se nechme překvapit... ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

Po tom ako som videl trailer som vedel, že "Smile" nemôžem vynechať. Tento horor sa razom ocitol na zozname mojich očakávaní, pretože pôsobil ako film, ktorý sa reálne bude snažiť nás vydesiť a priniesť niečo, čo som ešte v minulosti nevidel. A v mnohom môžem potvrdiť, že presne to sa stalo. Na úvod ešte veľký obdiv voči Caitlin Stasey, ktorá v role Laury absolútne excelovala. A nakoľko si myslím, že toto neskončí ako jeden film (hoci ťažko povedať, či by to malo šancu priniesť ešte niečo nové) tak bol by som skutočne zvedavý na jej príbeh. Na to čím si ona prešla, keď ju to monstrum trápilo. Lebo pôsobila na mňa absolútne presvedčivo. Treba však dodať, že Sosie Bacon v hlavnej role funguje rovnako dobre. Dokonca som si ani neuvedomil, že som už dievča v niečom kedysi videl. Ale teraz si ju asi budem všímať o niečo viac. No čo môžem povedať? Mrzí ma síce, že sa film snaží o veľké množstvo skákačiek, no na druhú stranu sú aspoň spracované solídne a fungujú. Atmosféru to má, a hoci si to berie trošku elementy z iných filmov, aspoň to nemá moment, kde by som prevracal očami alebo to nepôsobilo samé o sebe zaujímavo. Mrzí ma inak aj záver. Alebo teda keby to celé skončilo falošným záverom, hodnotil by som vyššie. Potom však príde druhý, skutočný záver a ten z toho urobí trošku sklamanie. Lebo to čo sa odohralo predtým mi prišlo oveľa zaujímavejšie. Možno to mohlo byť ešte o niečo silnejšie, no v rámci hororov ide podľa mňa o lepší počin, než mnohé iné, ktoré sme tu už v minulosti mali. Takže možno to nie je najlepší film roku, ale hodnotím s úsmevom. Hodnotenie: B ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Název perfektně vystihuje nákupní zdroj „autora“ i úroveň vykradení – prostě Čtvrtkruh. Čtvrkruh, kde nakonec místo Samary vybafne spíš komický než děsivý hormonálně přerostlý mastňák s Beckwith -Wiedemannovým syndromem, který bezezbytku naplní rčení „Brát si někoho do huby“. Čtvrtkruh, který zjevně moc chtěl být kompletním cyklickým útvarem, ovšem Xerox měl v horních třech čtvrtinách poškrábaný tiskový válec a ten mantákovitý začínající lupič holt není Verbinský ani Nakata, aby to režijně, dramaturgicky i atmosféricky dokreslil do plných kontur, tudíž je výsledkem taková nedomrlá, schématická a sterilní plagiátorská instapičovina. Čtvrtkruh i se vcelku nešťastným obsazením, protože tomu ukrutně nesympatickému a veskrze ochrnutému protekčnímu přestřiku Kevči Slaniny jsem už po prvních deseti minutách vroucně přál, aby ji nějaká ta bubuentita uchechtala xmrti co nejdřív a začala raději lechtat někoho jiného. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takhle, kdybych se chtěl Úsměvu vysmát, tak si důvody najdu, protože výtky, které se dočtete vůči generickému scénáři jsou pravdivé (například z It Follows si to půjčuje nejenom námět, ale i celé scény), a třeba ta sekvence, v níž hlavní hrdinka obíhá příbuzné, známé a kamarády a snaží se je přesvědčit, že je prokletá, je napsaná fakt srandovně. Rozhodl jsem se ale, že vůči tomu filmu budu vstřícný. A to proto, že v době, kdy velké množství žánrových snímků zapomíná na to nejdůležitější, tedy o snahu diváka postrašit, se Smile snaží sakra intenzivně. Ne vždycky to vyjde, ale schválně jsem si teď připomněl, jaké horory šly zatím tenhle rok do české kinodistribuce, a Smile je v tomhle ohledu zatím s přehledem nejefektivnější. Vypilovat scénář co do chování postav a hloubky probíraných témat, bylo by to i na spokojenost při nesnížených očekáváních, řemeslo je to víc než solidní. Ale co, přivřu oči a dám tomu sedmičku. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Prokletí „lidé s úsměvem“ nosí jasné pastelové barvy, zatímco Rose (Sosie Bacon) nosí tmavé kontrastní barvy, které ukazují rozdíl mezi šťastným a smutným. (noelcoward73)
  • Výroba a autorizovaná distribuce filmu podpořila více než 4 000 pracovních míst. (noelcoward73)
  • Jessie T. Usher (Trevor) uvedl, že nejnáročnější scénou bylo, když Trevor s Rose (Sosie Bacon) vstupují do domu a kolem probíhá kočka, protože kočka příliš nespolupracovala. (StrYke)

Reklama

Reklama