Reklama

Reklama

Dina

  • Norsko Jeg er Dina (více)
Norsko / Švédsko / Francie / Německo / Dánsko, 2002, 125 min

Obsahy(1)

Malá Dina je nevinnou obětí tragické nehody, kterou jí truchlící otec nikdy nedokázal odpustit. Citově strádající dívenka roste jako dříví v lese a zmítá se mezi myšlenkami na smrt a chutí žít. Z osamělosti ji dokáže vytrhnout jen hudba a laskavý domácí učitel. Dina hledá útěchu ve fantazii, která jí otvírá dveře do spirituálního světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Příběh odehrávající se v Norsku v letech kolem 1860. Jestli si dobře pamatuji tak vyšlo to v té době jako kniha, možná podle skutečných událostí, a Bornedal jen napsal k příběhu scénář. Možná už dneska neplatí, ale v té době rozpočet tohoto filmu převýšilo vše co předtím vyšlo v Skandinávii. O Maria Bonnevie jen v superlativech, takhle silný drama, -a takhle zajímavý příběh vidím jen málokdy. 5/5 ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Teď už vím, že žena bouře, žena lvice, není Tornádo Lou, ale Dina. Syrové, kruté, erotické, dramatické, severské jak Munchův Křik. Zcela nepřipraven jsem jsem tento film as před rokem shlédl po půlnoci v TV a dojem byl takový, že jsem ráno rozbil prasátko a běžel si ho rychle koupit. Není divu, že vedle takové čarodějky byl i G.Depardieu jen chcípáček. ()

Reklama

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

SPOILERY!! Film o holce, co se poté, co zabje svoji matku, začne chovat jako největší kráva pod sluncem. Dostane chuť na sex, tak si na někoho skočí. Někdo řekne, co se jí nelíbí, tak mu za to rozbije držku. A kupodivu jí to všechno v tehdejší patriarchální společnosti ještě prochází. A týhle píče mám celej film fandit? Doufala jsem, že na konci aspon chcípne a ona akorát potratí. Fakt hrůza. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Dina je nezkrotná mrcha, Dina je šílená bestie, Dina je božská. Už od dětství, kdy nešťastnou náhodou zavinila smrt své matky, je Dina stíhána přeludy a duchy mrtvých. Její blízcí, kteří jsou její krutostí a bezcitností vyčerpáni, nemohou být bez ní, ale s ní také ne. Vyčerpává je, využívá je. Nikdo ji nesmí opustit a ten, kdo ji opustí, zemře. Uvolnění nachází pouze v hudbě, jízdě na koni a v léku, kterým je ruský "anarchista". Dina je pořádnej masakr, kterej mě každou chvíli přiváděl k údivu. DINA!!! ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Dina je Bohom zabudnuté a otcom nenávidené dieťa. Neni sa ani čo diviť, keď svojej mamičke nechtiac dopraje kúpeľ v lúhu, snáď od nej nikdo nemôže požadovať, aby dorástla do duševne vyrovnaného jedinca. Obzvlášť muži to s ňou zrejme budú mať ťažké, a mnohí by urobili lepšie, keby radšej dobrovoľne podstúpili vazektómiu, ako sobáš s Dinou. Však pán Depardieu? ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Toto norské drama získalo 9 cen a 8 nominací v průběhu let 2002 až 2003. Herečka Maria Bonnevie za ztvárnění nevyrovnané Diny získala roku 2002 cenu Amanda v kategorii "Nejlepší herečka" na filmovém festivalu v Montrealu (Kanada). (Lynette)
  • Film vznikl podle novely "Dina's Bok" norského spisovatele Herbjorga Wassma. (Lynette)
  • Premiéra se uskutečnila 8.3.2002 v Norsku. (Lynette)

Reklama

Reklama