Reklama

Reklama

Dina

  • Norsko Jeg er Dina (více)
Norsko / Švédsko / Francie / Německo / Dánsko, 2002, 125 min

Obsahy(1)

Malá Dina je nevinnou obětí tragické nehody, kterou jí truchlící otec nikdy nedokázal odpustit. Citově strádající dívenka roste jako dříví v lese a zmítá se mezi myšlenkami na smrt a chutí žít. Z osamělosti ji dokáže vytrhnout jen hudba a laskavý domácí učitel. Dina hledá útěchu ve fantazii, která jí otvírá dveře do spirituálního světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Faye 

všechny recenze uživatele

Tragedie, která zaviní, že se z bezstarostného dítětestane zmatené „zvířátko“ , které si cestu k dospělosti, objevuje pomocí instinktů a „svých styků se smrtí“. A objevuje ji bez zábran, se všemi krajnostmi vášně pro to co miluje, obdivuje, potřebuje, chce anebo už nechce!!! Musím přiznat, že po úvodním "hororu" z prádelny jsem jen stěží odolávala pokušení film vypnout! Naštěstí jsem víc věřila vkusu člověka, který mi tento mysteriózní film doporučil. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Po hodině nechápavých pohledů jsme to s kámošem vypli a šli do ledničky pro plechovky piva. Toto byla jedna z největších blbostí, jaké jsem kdy viděl. Možná ovlivněn atmosférou očekávání nějakého vysoce hodnoceného filmu v jakési recenzi, možná jsem tehdy nebyl nalazen na spirituální zážitky v nitru dívenky, možná jsem to ale vůbec nikdy nechtěl vidět a možná je to opravdu blbost a tak na Dinu budu i vzpomínat. Nikdy víc. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Nerád by som bol sexistický, ale DINA ťažko osloví mužských divákov. Ole má vynikajúci cit pre tajuplnú atmosféru (čo potvrdil už v Strážcovi mŕtvych), ale problém mu robí príbeh. Taký veľký, až ho upodozrievam, že mu oňho vlastne ani nejde. Zato sa vyžíva v atmosfére a v hereckých výkonoch. Z tých nezaujmú ani tak muži (Depardieu, Eccleston), ale skôr titulná Maria Bonnevieová. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Tak se na to podívejme. Jeden z prvních filmů dvojice Ole Bornedala s Danem Laustsenem. Už se zmíněnými jmény je jasné, že o podivnou atmosféru a dramatický koncert audia s vizuálem nebude nouze. Příběh však trošku pokulhával a pointu zde hledat moc nejde. Je to životopisný příběh strašně divné holčiny, která moc empatie nepobrala. Tím, že děj jen tak nenásilně plynul a sympatie jednotlivých postav nenabývaly kladných dojmů, si tento snímek získal mou určitou náklonnost. Zkrátka ten film byl natolik divnej a velmi lidsky (nelidsky?) podanej, tak jsem s hodnocením moc neváhal. Mnozí po hodině vypnou, jiní si užijí onen audiovizuální zážitek. Je ovšem potřeba mít na takový snímek náladu. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Film se nese v duchu knižní předlohy, což je jeho velké plus. A ačkoliv si režisér celkem obsáhlé dílko přizpůsobil, mystická a snivá atmosféra a smysl příběhu neutrpěli. Herci byli vynikající a mnohdy psychologicky složité (a občas mírně vyšinuté) postavy vystihli perfektně. A pokud vám ve filmu chyběla zápletka a jakákoliv pointa, věřte, že to není chyba filmařů, ale přímo autorky. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Toto norské drama získalo 9 cen a 8 nominací v průběhu let 2002 až 2003. Herečka Maria Bonnevie za ztvárnění nevyrovnané Diny získala roku 2002 cenu Amanda v kategorii "Nejlepší herečka" na filmovém festivalu v Montrealu (Kanada). (Lynette)
  • Filmaři začali s natáčením v půli března roku 2001 v Norsku. (Lynette)
  • Herec Gérard Depardieu s sebou na natáčení do Kjerringøy přivezl 500 lahví vína z vlastní vinice, aby jimi, dle svých slov, "pozvedl ducha celého štábu". (thommas)

Reklama

Reklama