Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž, rok 1830. Ve městě řádí maskovaný vrah, známý jako Alchymista. Po jeho stopách se vydává nejúspěšnější francouzský vyšetřovatel, legendární François Vidocq (Gérard Depardieu). V nelítostném souboji je ale poražen a zdá se, že zabijáka už nikdo nemůže zastavit. Ve Vidocqově pátrání se ovšem rozhodne pokračovat mladík Etienne Boisset (Guillaume Canet), spisovatel který o detektivovi původně připravoval knihu. Na jeho pouti temným pařížským podsvětím čeká mnoho smrtících nebezpečí i tajemství, která neměla být nikdy odhalena. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (271)

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Přesně si pamatuju, když jsem na tenhle film vyrazila do kina jako na nový "extra" drsný horor .. je pravda, že potemnělé kino dodá trochu té atmosféry, ale to nic nemění na faktu, že tu někdo něco nedotáhl anebo spíš přestřelil. Chatrný scénář a asi příšerná režie... kdo je sakra Pitof?! Ale na druhou stranu na mě zapůsobila ta výprava, kostýmy a celková vizualizace se celkem povedla. Herecky taky dost prapodivný - Depardieu není špatný herec, ale pro tuhle roli mlátícího detektiva se fakt nehodí. Naopak Guillaume Canet mě docela příjemně překvapil. Resumé: lepší 3*, ale na čtyři to stoprocentně není. ()

Frederika 

všechny recenze uživatele

3.5* Zvláštní... Žánrově fantasy krimi, což mi vůbec nevadí, líbí se mi i prostředí a doba, do které je historická osoba Vidocqa zasazena, a i konec mě vlastně překvapil, protože jsem vůbec nečekala, že Alchymistou bude... No ale, jediné z čeho jsem trochu v rozpacích je vizuál snímku (i když se mi docela líbil), hlavně kamera. Většina scén v interiéru vypadá hrozně amatérsky natočená (dle mého názoru je to často nepřirozeným nasvícením a tedy vůbec prací s kamerou, ale možná to tak tvůrci zamýšleli) a většina scén v exteriérech vypadá jako kýčovitá HDRka (ne, že bych pro to částečně neměla slabost, jen konstatuji :) Na druhou stranu hudební stránka je skvělá, hercům jejich role bezvýhradně věřím a Alchymistova maska vypadá fakt dobře! Jo, a jistá podobnost s filmem "Z pekla" by tu byla - ale oba filmy byly natočeny téhož roku, takže těžko říct, jestli je to náhoda, nebo se někdo někým inspiroval. ()

Reklama

PALINO 

všechny recenze uživatele

Pitof sa rozhodol natočiť Fantóma na digitálnu kameru, čo mu umožnilo naplno využiť jeho nepochybné vizuálne cítenie. Zobrazenie Paríža roku 1830 v spojení s pekne kolorovanou oblohou to len dokazuje. Najlepším momentom filmu sú ale scény súboja medzi Vidocqom a Alchymistom, ktoré sa Vám svojou pôsobivosťou najviac zapíšu do pamäte. Veľkou a podstatnou slabinou filmu ale je, že nemá hlavného hrdinu, s ktorým by sme sa mohli stotožniť a sympatizovať. G. Depardieu je síce fajn, no vystupuje iba v niekoľkých (zato podstatných) scénach filmu. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Vizuál je tady všechno. Pomiňme, že Gérardovi co se týče rolí akčních detektivů odzvonilo a jako vytučnělý méďa béďa se potácí ze scény do scény a vůbec mu člověk nemůže věřit, že by vydržel aspoň 1 minutu souboje s fantomem. Paříž jak jí milujeme - špinavá, hnusná a plná odporných upocených úchyláků. Záběry rybím okem na ohyzdné ksichty humusných pošuků smíchaný s perfektním zobrazením fantoma a jeho schopností - což je hlavní pilíř filmu, vyšetřování je tam jen proto, aby film měl nějakej dopředu posouvanej děj. Druhým kladem je charizmatická a krásná femme fatale Inés Sastre a ta její piha na rtu. Prostě vykašlat se na scénář, co je poněkud mimo a i na konec, co je poněkud mimo ještě o trochu víc a jen si vychutnat perfektní vizuální zpracování, filtry, hudbu a zvukové efekty a krásně hustou a temnou atmosféru. Pitofův vrchol, co nepřekonal. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Průměr s docela překvapivou pointou a zajímavýma hercema v čele s Gérardem Depardieuem. Původní seriál sice neznám, ale věřím, že ač film průměrný, ostudu původnímu dílu nedělá. Sice je i na těch 100 minut mírně zdlouhavý, ale řadu pozitivních věcí zde určitě najdu, ať už jde o atmosféru, hudbu nebo docela kvalitní akční scény. 65% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Orchestrální party soundtracku byly nahrávány v pražském Rudolfinu s dirigentem Leošem Svárovským, ještě na digitální vícestopý pás. (Mylouch)
  • Původní návrh scénáře od scénáristy/režiséra Davida Fakrikiana a scénáristy/herce Alexandera Pesla popisoval, jak fantom bojuje pomocí politických intrik. Dále měl film končit scénou odehrávající se 3 dny před revolucí v červenci 1830, kde se tisícovka francouzských občanů vzbouřila proti policii. Producenti to ale považovali za příliš podvratné a vyřadili to. Ponechali jen jména hlavních postav. (HappySmile)
  • Původní verze scénáře také popisovala fantomův původ, který byl přizpůsoben televiznímu seriálu z roku 1967 od Georgea Neveuxe a Marcela Bluwala. Stejně jako v Batman začíná ukazoval, jak se fantom stal policistou. Producenti však nezískali práva tohoto seriálu. (HappySmile)

Reklama

Reklama