Reklama

Reklama

Byl jednou jeden... člověk

(seriál)
  • Francie Il était une fois... l'homme (více)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Animované dějiny světa ve slavném francouzském seriálu pro děti aneb Co byste měli vědět o své minulosti. (oficiální text distributora)

Recenze uživatele Cheeter k tomuto seriálu (27)

Byl jednou jeden... člověk (1978) 

Už jako malý jsem měl tento seriál velmi rád. Když jsem jej nyní s odstupem viděl znovu, tak se mi leccos připomněl. A překvapila mě jistá nevyrovnanost dílů. Některé jsou zpracovány výborně, jiné už tak ne. Dalším, a to pochopitelným problém, je jistý frankocentrismus. Jinak za mě dobře použitelná školní pomůcka. ()

Byla jednou jedna Země (1978) (E01) 

Jelikož nastupuji jako učitel dějepisu, tak to vypadá, že tento seriál zkouknu znova. Paradoxem akorát je, že první díl vlastně obsahuje největší časový úsek. No, nicméně se těším na další díly, až nebudou opičáci. ()

Člověk neandrtálský (1978) (E02) 

I když se jedná o 40 let starý seriál, tak v mnohém stále aktuální. Bohužel akorát v tomto díle je řada věcí, které se dnes již podařilo vyvrátit. ()

Člověk kromaňonský (1978) (E03) 

Na podobné úrovni jako předchozí díl. Něco už zastaralo, něco je naopak nadčasové. ()

Úrodná údolí (1978) (E04) 

Tenhle díl už dost povedený, vhodně proložený záběry na skutečná místa. Dobře pochopitelný pro cílového diváka. ()

První říše (1978) (E05) 

Jeden z lepších dílů. Jen mě překvapil velký důraz na Persii, když se více probírají jiné říše. I když, třeba je to ve Francii jinak. ()

Periklova doba (1978) (E06) 

Klasické schéma, ale některé scény být úplně nemusely. Nicméně na svoji dobu skvěle odvedená práce. ()

Římská říše (1978) (E07) 

Poměrně malé hodnocení hned vysvětlím. Jednak po tom, co člověk viděl seriál Řím, ano, je to trochu jiný level, tak jsem z římské kultury úplně jinak namlsaný. Za druhé v díle vidíme, že se někde vzal Caesar a pak, že ho zabili. No dobře, ale proč byl tak výjimečný, že se o něm bavíme? A už nevidíme vůbec nic o tom, jaký byl Řím před ním. Tohle nám autor bohužel zůstal dlužen. ()

Šíření islámu (1978) (E08) 

Výborně sestavený a zpracovaný díl, obsahující mnoho užitečných informací. Já sice při výuce o Persii nemluvím, nicméně díky tomu to zde dostává další rozměr. ()

Karlovci (1978) (E09) 

Další z těch povedených dílů. Dobře ukázaný jak dobový život, tak i velké dějiny. ()

Doba Vikingů (1978) (E10) 

Je vidět velká disproporčnost dílu, nejprve vidíme část z běžného života vikingů, které je věnován velká čas a pak se samotná invaze bere strašně hopem. ()

Stavitelé katedrál (1978) (E11) 

Podobně jako předchozí díl se dost věnuje životu. Sice se objevují křížové výpravy, ale jsou jakoby okrajové téma od katedrál. Na druhou stranu rozumím tomu, že středověké politické problémy jsou docela dost složité... ()

Marco Polo a jeho cesty (1978) (E12) 

Nevím, ale tento díl mohl být rozhodně lepší. Mě osobně nějak nepřesvědčil. Docela by mě zajímalo, kdo určil toto téma, jako to důležité. ()

Stoletá válka (1978) (E13) 

Po delší době lepší díl, akorát mohl být více dějový. Ale v tomto směru lepší, jak ty předchozí. ()

Renesance (1978) (E14) 

Renesance je rozhodně dobře zpracovaná, obvyklý formát seriálu ji svědčí. ()

Španělské zlaté století (1978) (E15) 

Vyvážený díl. Na jedné straně dobové reálie, a na druhé politická historie v rozumném a dobře zpracovaném mixu. ()

Alžbětínská Anglie (1978) (E16) 

Klasické schéma epizody, ale až moc času je věnováno Drakeovi, jehož dobrodružství pro menší diváky mohou být přitažlivá, ale je to na úkor obsahu dílu. ()

Zlatý věk spojených provincií (1978) (E17) 

Tento díl má problém, oproti předchozím epizodám, trochu někde jinde. Množství informací, které je chrleno na dětského diváka, je dost. Ale dost je zopakováním starého. A taky super zmínky o Čechách. ()

Velké století Ludvíka XIV. (1978) (E18) 

Zde je vidět, že jde o seriál, který měl původně cílit na francouzského diváka. Nepřijde mi, že by se divák zde dozvěděl, proč je Ludvík XIV. důležitý. Teda, něco je řečeno, ale strašně rychle. Hlavní náplní dílu jsou pak zácpy nosítek. Zde šla práce rozhodně odvést líp. ()

Petr Veliký a jeho doba (1978) (E19) 

Pruský přílepek působil docela zvláštně. A Rusko místy docela špatné, až skoro chybné. Rozhodně matoucí. ()

Reklama

Reklama