Reklama

Reklama

Epizody(20)

Obsahy(1)

Moc komunismu byla postavená na neviditelné paralelní struktuře, jejíž existenci všichni tušili, ale pouhým okem ji nebylo možné spatřit. Státní bezpečnost. Skutečná moc komunismu byla ukrytá v tajné policii a měla zločinnou povahu. Dvacetidílná dokumentární série má ambici stát se novodobým spisem, o formování a metodách Státní bezpečnosti. Zkoumá její mechanismy, fungování a proměny v čase. Odhaluje pozadí některých tajných operací, pachatelů a příběhy jejich obětí. Na konkrétních příbězích sleduje dějiny StB od jejího vzniku po zánik. Zaměřuje se na doposud filmařsky ani historicky nezpracované příběhy z celého území někdejšího Československa a také na nová zjištění a souvislosti ve známých případech. Kromě komentářů historiků a výpovědí pamětníků či přímých účastníků přináší unikátní rozhovor s Alojzem Lorencem, prvním náměstkem federálního ministra vnitra ČSSR pověřeného řízením StB, který v prosinci 1989 zorganizoval skartaci velké části živých svazků a také výjimečné výpovědi Sira Richarda Dearlova, bývalého ředitele britské MI6. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (9)

StB na lince Vídeň - Bratislava (2022) (E08) 

O teto politicke postave jsem slysel poprve. V 27 minutovem formatu jsem se dozvedel strucny zaklad, ale to jeho hlavy neuvidite. ()

Zneužitá psychiatrie (2022) (E11) 

Prekvapilo me, ze nestor ceskeho rodinneho a manzelskeho psychologickeho poradenstvi, publikacne plodny Plzak , byl agentem Stb. Potesilo me, ze muj oblibeny psychiatr Hoschl odolal. ()

Na shledanou v lepších časech (2022) (E13) 

Pobavila me soudoba televizni scena s hlaskou "dekujejeme verejne bezpecnosti za sledovanost' Dnes je mnohem zadabejsi nez penize, protoze penize generuje pozornost. A take usmev ve forme smajliku na socialnich sitich. ()

Pronásledování disentu (2022) (E14) 

Dil o dobu lamani charakteru po invazi "spojeneckych vojs" do Ceskoslovenska. Disidenti byli obcane druje kategorie ovsem ti spickovi byli stedre podporovani ze zapadu.  'I nekteri disidenti podepsali spolupraci a casem si nasli zamestnani" rika se v dokumentu. ()

Mír na zemi (2022) (E16) 

Dokument je ke stazeni na Ulozto.cz ()

Punk a StB (2022) (E18) 

V tomto dile jde o moralni dilema, kdy punkovy muzikant ve vezeni podepsal spokupraci, ale dle jeho slov nikomu neskodil a "vybudoval punkove hnuti u nas". Nihilisticka subkultura mladeze punk ma skutecne nihilisticke heslo "zadna budoucnost". Hudba je to jednoducha prima s trema akordy. Ale podeziram spise ctyrakordove rapery, ze vic akordu neumi. Subkultury mladeze opusti clenove vetsinou ve 25 letech. ()

1989 (2022) (E19) 

Toto tema je vicekrat vylouhovany sacek caje, ale je opravdu pekne strucne shrnut. Napad udelat legalni demosku studentu bez ucasti disidentu. Komuniste prece nemohou rozehnat shromazdeni proti nemeckym fasistum. Nova metoda policie misto rozehnani demonstrujicich,jejich stlaceni "az nekteri zalezali pod auta, protoze nemohli dychat", ulicka k uniku v niz kazdy dostal po hlave ci po pateri, 500 zbytych,20 tezce zranenych a fama vratne koleji o mrtvem studentu Smidovi, ktery byl jeji pritel, coz aktivizovalo verejnost. Marne tekdy prazsky poulicni rozhlas hlasil, ze jde jen o fake news ()

Reklama

Reklama