Reklama

Reklama

Terminátor je dnes již považován za naprostou legendu sci-fi žánru. Vypráví příběh o zabijáckém stroji podobném člověku, který je vyslán z roku 2029 do Los Angeles roku 1984. Jeho úkolem je zabít Sarah Connorovou dřív, než přivede na svět syna, který se má později stát vůdcem lidí ve válce proti strojům. Avšak lidé žijící v budoucnosti do současnosti také vyslali svého muže, který se bude snažit Sarah zachránit. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 337)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film sa u nás premietal ešte keď sa moji rodičia ani len nepoznali, preto som ho mal tú možnosť zhliadnuť až ako desaťročný v roku ´97 a to už bol film prešpikovaný inými sci-fi a tak mi tento Terminátor nič nehovoril a nepáčil sa mi hlavne preto, že som ako 10-ročný nechápal, že Schwarzenegger hrá v zápornej roli a na konci z neho spravia franforce. No po uvedomení si vývinu filmovej tvorby, klobúk dole pred Cameronom a jeho efektami na tú dobu! Skvelá sci-fi séria tisícročia! 80%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Před Terminátorem byl James Cameron neznámým začínajícím režisérem, který neskýtal žádné záruky kasovního úspěchu. Měl za sebou natáčení rutinního béčka Piranha 2, který měl mizerné tržby, a vedle toho se podílel jako asistent režie na několika kouscích, z nichž nejvýznamnější byl Carpenterův Útěk z New Yorku, kde pomáhal vytvářet speciální efekty. Cameron ale snil o velkolepé nekompromisní drsné sci-fi. Jeho scénář zaujal produkci studia Orion, a tak se mohl pustit do natáčení. Vznikla temná akční sci-fi, kde došlo ke zdařilému obsazení kyborga nastupující hvězdou akčních filmů Arnoldem Schwarzeneggerem. Původně produkce předhodila Cameronovi Schwarzeneggera jako představitele vojáka ztvárněného později Michaelem Biehnem, ale Cameron pochopil výhodu buldočí Schwarzeneggerovy tváře bez mimiky, kterému role kyborga bez nervů dokonale sedla. K tomu se přidal dynamický střih Marka Goldblatta. Dále chytrá kamera, která např. některé pohledy snímá očima kyborga, a atmosférická hudba Brada Fiedela. Postava bojového kyborga byla dílem Stana Winstona. Cameron se rozhodl diváky nijak nešetřit a mrtvolami lemuje celý příběh. Všechny tyto ingredience dohromady znamenaly obrovský kasovní úspěch a zrození hitu, který nastartoval Cameronovu hvězdnou kariéru a zároveň potvrzení postavení akční hvězdy Arnolda Schwarzeneggera, pro kterého se Terminátor stal životní rolí. Scénář obsahoval mimo jiné propracovanou časovou smyčku a rozsahem sice nevelké, ale přece jen zajímavé scény z nedaleké temné budoucnosti. Celkový dojem: 75 %. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pri Československej premiére v roku 1990 sme na to boli ako puberťáci v kine, napriek tomu, že sme to už videli na otrepanej VHS -ke. To boli časy, keď sa do kina začali valiť filmy, na ktoré sme dovtedy neboli zvyknutí a zohnať sa dali len na VHS. Bol to zážitok. Odvtedy som to videl ešte niekoľkokrát a potom roky dlhá pauza. Teraz s príchodom blueray a vylepšeného obrazu som si ho vychutnal v najlepšej kvalite a musím znova uznať, že Terminátor je na svoju dobu vzniku neskutočne vyspelý film. Z dnešného pohľadu otrepaný príbeh premenil Cameron na dokonalosť. V nasledujúcom T2 už prepisoval filmové dejiny...Celkom určite Arnoldova životná rola, po ktorej už len stúpal. Blueray obsahuje asi 10 minút vystrihnutých scén, ktoré som doteraz nikdy nevidel. Niektoré boli zaujímavé, ale väčšina z nich bola dosť presvetlená a Cameron ich vystrihol určite z dôvodu, že chcel mať film temný a pesimistický. Urobil dobre. Nadčasový film. 100%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátými a osmdesátými léty pobíhali všelijací maniaci, psychopati, mutanti a nadpřirození raubíří z filmů Wese Cravena, Johna Carpentera a jim podobných. Slasher frčel a kdo vykuchal více pištících slepiček, mohl se těšit z úspěchu. Částečně i to byl důvod, proč působil první Terminátor jako zjevení - zabijáci z tehdejších hororů a thrillerů si totiž i přes svou častou iracionalitu zachovávali lidskou formu, dali se nějakým způsobem alespoň dočasně zneškodnit či poranit, projevovali bolest a různé slabiny. Když na scénu vkráčel nezničitelný kovový zabiják s procesorem místo mozku a emocí, situace se změnila. Z terminátora šel strach, aniž by potřeboval hororové rekvizity, ponechával jen mizivou naději a napětí těžil i tam, kde jiní nabízeli chvíli k oddechu. Co jiného taky zbývá, když se případná konfrontace rovná smrti a šance poranit či ukecat nepřítele je nulová? K tomu krásná béčková atmosféra, synťáky a Cameronova slabost pro mašinky. Jeden ze zásadních filmů osmdesátých let a pokud mi paměť dobře slouží, tak taky jediná záporná role Arnolda Schwarzenegera (oops - Batman a Robin, ale na toho všichni rádi zapomeneme, že jo?). ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Plechovka vyráběná pod názvem T-800 se právě přenesla v čase do roku 1984, vzala na sebe podobu rakouského kulturisty - guvernéra a dle telefonního seznamu začala likvidovat vše, co po Los Angeles pobíhá pod typovým označením Sarah Connorová. Nezná totiž přesné výrobní číslo oběti a tak musí zabít všechny. Jenže hledaná budoucí mrtvola už z televizních zpráv vytušila, že na ní také dojde řada a navíc ji nenechává klidnou podivný vágus, který se za ní potuluje v dlouhém kabátě. Má-li si však v rozhodující chvíli vybrat, zda svěří svůj život do rukou naprogramovaného stroje nebo partyzána z budoucnosti, tak je pro ni volba živého organismu snadná. Bojovník se jmenuje Kyle a Sarah si už v hlavě pomalu srovnává jeho historku o tom, že její dosud nenarozený syn John ho poslal z budoucnosti, aby zachránil lidskou rasu. Sarah mu sice moc nevěří, ale likvidaci kovového svalovce také považuje za nezbytnou. ()

Galerie (431)

Zajímavosti (278)

  • V scéne, keď Terminátor (Arnold Schwarzenegger) prichádza zabiť nepravú Sarah Connorovú, vyťahuje pištoľ s laserom a chystá sa strieľať s predpaženou rukou. No po ani nie sekundovom prestrihu na Sarah Connorovú strieľa s rukou pri tele. (AAsniper)
  • Kyle Reese (Michael Biehn) vlastně neví, kdy má nastat soudný den. Když v podzemní garáži Sarah a Kyle (Linda Hamilton) vlezou do nezamčeného Cadillacu, Kyle říká Sáře, že soudný den má nastat „ode dneška za pár let“. Ve druhém dílu však Sarah zná dokonce i datum soudného dne: 29. srpna 1997. (Jan.Kanak)
  • Když se ještě zcela neznámý scenárista a režisér James Cameron zmínil svému agentovi - kterého získal díky práci na průšvihu jménem Piraňi II: Létající zabijáci (1982) - o svém nápadu na příběh o vraždícím kyborgovi, který přicestoval z budoucnosti, agent mu řekl, že je to nesmysl, ať radši začne vymýšlet něco jiného. Cameron, který byl tehdy zcela švorc, ho vyhodil. (NIRO)

Související novinky

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Terminátor se dočká anime

Terminátor se dočká anime

02.03.2021

Netflix, Skydance a tvůrci anime Duch ve stroji: SAC_2045 uzavřeli novou spolupráci, za účelem převést příběh Terminátora do anime podoby. Scénář k seriálu pak chystá Mattson Tomlin, jenž pomáhal… (více)

Ztratí studia práva na slavné značky?

Ztratí studia práva na slavné značky?

04.10.2019

Jak je vidno z nedávného obnovení smlouvy na Spider-Mana mezi studii Sony a Disney, duševní vlastnictví je v Hollywoodu jedna z nejdůležitějších věcí vůbec. V podstatě stačí vlastnit práva na… (více)

Reklama

Reklama