Ti WestScénář:
Ti WestKamera:
Eliot RockettHudba:
Tyler BatesHrají:
Mia Goth, Elizabeth Debicki, Lily Collins, Michelle Monaghan, Bobby Cannavale, Kevin Bacon, Giancarlo Esposito, Halsey, Moses Sumney, Uli Latukefu, Ned Vaughn (více)Obsahy(2)
Jako každá druhá holka v Hollywoodu i Maxine (Mia Goth) se touží stát hereckou hvězdou. Uznávaná a oceňovaná sice je, zatím ale bohužel pouze mezi fanoušky pornofilmů. To Maxine nestačí. Nezpochybnitelná dávka talentu a ostré lokty jí pomohou získat hlavní roli v hororu ambiciózní režisérky Elizabeth Benderové (Elizabeth Debicki). Maxine je připravená chytit šanci za pačesy oběma rukama a už ji nepustit. V nočním Los Angeles ve stejnou dobu řádí nepolapitelný sériový zabiják přezdívaný „Night Stalker“. Jeho tři poslední oběti patřily do okruhu Maxininých přátel. Mělo by ji to zneklidňovat, nebo se má dál stoprocentně koncentrovat na svou roli, jak po ní vyžaduje náročná režisérka? Dá se vůbec soustředit na natáčení hororu, když se skutečný horor odehrává všude kolem? (Cinemart)
X a Pearl měly jasně definovaný žánr a styl, MaXXXine zůstala jen u stylu. Čili jako audivizuální pastiš osmdesátkové estetiky to funguje obstojně, hůře pak jako narativní film, který neví, o čem je a kam směřuje. Obří zklamání, v němž se už tvůrce evidentně vyčerpal a kromě nekonečného odkazování zapomněl o něčem vyprávět. ()
Velmi kvalitní zakončení volné hororové trilogie od Ti Westa. X a Pearl jsou dobré filmy, a jsem rád, že totéž mohu napsat o MaXXXine. Režisér Ti West mi potřetí dokazuje svůj talent a jistou filmařskou vyzrálost. Každý film z této hororové trilogie si jde svou vlastní cestou, a po každé nabídne divákům něco jiného. X bylo hororové béčko, Pearl byla psychologický thriller, a MaXXXine je atmosférický thriller říznutý s detektivkou. West si s každým filmem hezky vyhrál a je radost sledovat, co nám nabízí. MaXXXine má skvělou retro atmosféru, výborně využívá Hollywood osmdesátých let - scény z ateliérů vykouzlí cinefilům úsměv na tváři, a nebojí se do děje zapojit Nočního stalkera. West moc dobře ví, jaký film točí, a nebojí se občas být přepálený, béčkový a zábavný. West chce diváky bavit a zároveň složit poctu hororům, Hollywoodu a konkrétním umělcům. Mia Goth v minulých dílech podala fantastické výkony a tady je opět skvělá a krade si scény pro sebe. Bohužel tady nemá tolik hereckých výzev jako v minulých filmech, ale i tak podala parádní výkon. Elizabeth Debicki dostala velmi vděčnou roli a zahrála jí s přehledem, a já si její výkon užil. Michelle Monaghan a Bobby Cannavale mají zábavné role a je vidět, že se dobře bavili. Lily Collins nemá tolik prostoru, ale i tak je moc fajn. Po dlouhé době jsem si užil Giancarla Esposita, který má velmi zábavnou a dobrou roli. Další, kdo má velmi dobře napsanou roli je Kevin Bacon, který přehrává jako o život a královsky se baví. Film mi dost sedl, a hodně jsem si užíval atmosféru, jednotlivé momenty, hororové scény atd. Jediné, co mi výrazně nesedlo je hlavní záporák. Jeho motivace jsou hezky uvěřitelné, ale nesedl mi po herecké stránce. MaXXXine je povedený a zábavný film a krásně uzavírá celou trilogii. ()
Má to fééling jako by Tarantinovo Tenkrát v Hollywoodu (po dvaceti letech) ošukalo Čínskou Čtvrť a dítě z toho vzešlé odrodil italský doktor ve žlutém plášti... Nevím co všichni brblají. Až na pár minut v posledním dějství (kdy tomu na chvíli spadne řemen) to šlape hodně ve stylu a atmoška toho zpropadeného LA se divákovi zareje do srdce. Je vidět, že West přesně ví co dělá a zároveň si dovolí být jaksi až jazzově uvolněný, nadhledový a vtipný. Skrz postavy komentuje sám sebe a svou X trilogii a je ambiciózně neambiciózní. Parádní soundtrack se přelévá ze synťákovského beatu osmdesátkových vypalovaček do saxofonu bloudícího zaplivanými uličkami Hollywoodu a zpět a celé je to hlavně o tom ztratit se s Maxine 100minut v tom světě rozpáleném sluncem a touhou. Maxxxine není retro-atrakce, ale milostnej dopis konkrétnímu místu a času. Herecky je to koncert. každá jedna figurka je nacastovaná a zahraná s čirou radostí. A když člověk kouká na Miu Goth, tak si jen říká "tvl, to je v prdeli". Z té má člověk strach (to musí být v reálu hrozná čůza) a zároveň je vzrušenej a dojatej z toho talentu.. Pearl byla určitě lepší, jaksi důležitější a ambicióznější film, ale Maxxxine je prostě srdcařina. PS: V kině jsme byli tak cca 4 chlapi a zbytek byly ženské všech věkových kategorií (což je fakt zajímavej fenomén) a překvapilo mě jak dobře diváci chytají a reagují na ty všemožné fóry, odkazy a situace co po nich West hází. ()
Z Westovy hororové trilogie nejslabší díl, byť jako nápodoba špinavých krvavých béčkových slasherů z 80. let jde z audiovizuálního hlediska o vskutku lahůdkový počin. Film si poučeně hraje s dobovou stylizací (půjčovna VHS, praktické gore efekty), s prostředím továrny na sny a pokleslou zábavu (děj zasazený do Hollywoodu a do filmových kulis studia Universal) a s četnými referencemi na jiné horory a citacemi motivů a klišé odpovídajících žánru. Scénář ale postrádá sofistikovanost a propracovanost prostředního dílu série a spíše se kvalitativně přibližuje oněm starým přihlouplým hororovým brakům, jimž okázale vzdává poctu. ()
X pro mně byl jeden z nejhorších filmů toho roku, krom první půlky mi přišlo že ten film absolutně nefungoval. Tady ale musím seknout poklonu. Tohle byla paráda. Neskutečně energická jízda, která vzdává poctu brakovému filmu a jejich atmosféře. Což se Ti Westovi daří hlavně díky režii kde některé scény jakoby přímo z oka vypadli z dobového braku. Také potěšili poměrně velké pomrknutí na giallo filmy či absurdnější horory té doby (závěr s kultem mě skvěle pobavil). I když gore mohlo být více, tak mi stačil a killy opět odkazovali na danou dobu. Rozšlápnutí varlat jak z filmu alá Troma, vražda ve videopůjčovně jasně odkazovala na giallo a ustřelení hlavy klasické ujeté 80s béčko. Mia Goth úžasná a Kevin Bacon v roli soukromého detektiva byl skvěle slizký. Tohle prostě byli připomenutí proč miluji tyhle brakový filmy a proč si myslím že často skrývají více srdíčka a lásky k řemeslu než nějaký artový či velký filmy (samozřejmě s trochou nadsázky). Zatím film roku 2024. Žánrová lahůdka. ()
Photo © A24
- Mia Goth (Pearl) je jediná herečka, která si zahrála v celé trilogii. (HanzoBureshi)
- V januári 2024 bolo oznámené, že Mia Goth bola zažalovaná hercom Jamesom Hunterom, ktorý na natáčaní hral mŕtvolu, za to, že ho údajne úmyselne kopla do hlavy a potom sa mu za to ešte posmievala. Žaloba je zo strany Huntera smerovaná aj voči A24 a Westovi pre neoprávnené ukončenie zmluvy. (Arsenal83)