Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

nash. 

všechny recenze uživatele

Černý humor, kulometné dialogy, zběsilé tempo, které snad ani jednou během těch dvou hodin nepolevilo, a to vše roztáčí úžasné panoptikum postav. Od laskavých tetiček, které mají sklep plný mrtvol, přes zděšeného Caryho Granta, démonického Raymonda Masseye až po skvělého Johna Alexandra, jehož způsob zdolávání schodišť je velmi nakažlivý. Stejně jako kdysi, před snad dvaceti lety, v Ponrepu, jsem se skvěle bavil a věřím, že za pár let to bude stejné. Některé komedie prostě nestárnou. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Kdykoliv je na place Cary Grant, plavete za stoprocentním hodnocením s odhodláním Iana Thorpea, jenže když si někam odběhne, začne vaše snaha připomínat spíš srážku Titaniku s ledovcem. Tetičky jsou super, bratr Frankenstein a neustále narážky na Borise taktéž, ale filmu až příliš dlouho trvá, než se překlopí do klasické screwball komedie a pokud u operace zrovna neasistuje Cary, je všechno poloviční a jaksi... černobílé a divadelní. Přesto klasika, která fanoušky žánru nezklame ani po třiašedesáti letech. A teď mě omluvte, jdu pokračovat ve stavbě Panamského průplavu. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Cary Grant a zřejmě ani Frank Capra (ostatně víme, co jsou zač) si asi neuvědomili, že éra němého filmu je dávno ta tam. Ječení, křivení úst, posunčina, chaotické pohyby, atp. předváděné Cary Grantem bylo mi bylo místy utrpením; a tak jsem jen netrpělivě čekal na závěrečná slova z Leoncavallových Pagliacci (Komedianti): "La commedia è finita". ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vy jste ho zabily a pak nechtěly, aby reverend viděl tělo?!“ - „Ne u čaje. To by bylo nevkusné!“ Protože pokud trávit osamělé kmety, tak jedině distingovaně…Tenhle film je stejný jako výkon Caryho Granta. Bláznivý, okouzlující, vtipný, ale místy také lehce křečovitý až vyznívající do ztracena. Samotný Grant se může skoro rozkrájet, „hláškuje“ jak o život („Ale miluješ mě i kvůli mé duši, že?“ - „Jedno po druhém…“) a…to je právě trochu problém, chvílemi to s těmi grimasami až přehání. A tak film netáhne ani tak on, jako zcela rozkošné a odzbrojující představitelky tetiček, které spolehlivě rozesmějí snad v každé scéně. Možná škoda těch narážek na Karloffa (kdo neviděl původní divadelní hru či Frankensteina, asi se moc nechytne). Navzdory menší kolísavosti úrovně humoru ale kvalitní zábava a povedené vtípky převládají, s hodnocením končím na solidních 4*. „Vždycky jsme si přály dvojitý pohřeb. Ale nebudu číst kázání nad cizincem!“ - „Cizincem?! Jak ti mám věřit?! Dole je 12 mužů, které jsi otrávila!“ - „To ano. Ale ke lži se nesnížím!“ ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No masakr. Tenhle film jsem kdysi dávno dokonce viděl a samozřejmě mě jako mladého kluka nezaujal. Teď se spoustou nasledovaných vykopávek si ho dokážu vychutnat. Je to vlastně klasická konverzačka, kde si na začátku relativně normální Cary Grant bere krásnou dívku a jde ji představit svým roztomilým tetičkám. Brzy zjišťuje, že se ocitl uprostřed šílenství - jeho bratr si myslí že je Roosevelt, jeho tetičku dělají službu opuštěným starým pánům a tráví je bezinkovým vínem a do toho všeho přijíždí další bratr, sériový vrah s vizáží Borise Karloffa, který utekl z vězení. Tetičky se baví o vraždách jak kdyby mluvili o počasí, bratr se tváří zlověstně a do toho se plete odbývaná a neodbytná novomanželka, natvrdlý policajt a taxikář. A Cary Grant, lítá, křičí a šílí. Nikdy by mě nenapadlo že je až takovým komediálním talentem a vůbec celý film je doslova hurikán gagů, scének a vtipů. Až takový, že bych potřeboval ještě jedno shlédnutí, abych to vše pobral. PS: Zpětně si uvědomuju, že přes morbidní námět není ve filmu vidět jediná mrtvola ani vražda... a vůbec mě to nepřišlo divný. PSS: Chááááárge :D Komedie roku 1944. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Frank Capra byl během natáčení povolán do armády, ale dostal odklad, aby mohl film dotočit. (liquido26)
  • V roce 1958 měla hra pod názvem "Jezinky a bezinky", na které se především podílel Jan Werich, premiéru v České republice v Divadle ABC. (Cucina_Rc)
  • Jediná spolupráce Franka Capry s Carym Grantem. (Kulmon)

Reklama

Reklama