Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný spisovatel Mortimer Brewster (Cary Grant) je čerstvě ženatý s půvabnou Elaine (Priscilla Lane), ale bojí se ji uvést do rodiny. Zjistil totiž, že jeho dvě zdánlivě neškodné tetičky Abby (Josephine Hull) a Martha (Jean Adair) vraždí staré pány - nabízejí jim otrávené bezinkové víno a mrtvoly pak odklízí Mortyho bláznivý bratr Teddy (John Alexander), který se považuje za prezidenta Roosevelta. Jako by to nestačilo, po letech se vrací domů další Mortimerův bratr, sériový vrah Jonathan (Raymond Massey), připravený pomstít dávné křivdy a srovnat s tetami skóre v počtu obětí... (Oskar)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (137)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vy jste ho zabily a pak nechtěly, aby reverend viděl tělo?!“ - „Ne u čaje. To by bylo nevkusné!“ Protože pokud trávit osamělé kmety, tak jedině distingovaně…Tenhle film je stejný jako výkon Caryho Granta. Bláznivý, okouzlující, vtipný, ale místy také lehce křečovitý až vyznívající do ztracena. Samotný Grant se může skoro rozkrájet, „hláškuje“ jak o život („Ale miluješ mě i kvůli mé duši, že?“ - „Jedno po druhém…“) a…to je právě trochu problém, chvílemi to s těmi grimasami až přehání. A tak film netáhne ani tak on, jako zcela rozkošné a odzbrojující představitelky tetiček, které spolehlivě rozesmějí snad v každé scéně. Možná škoda těch narážek na Karloffa (kdo neviděl původní divadelní hru či Frankensteina, asi se moc nechytne). Navzdory menší kolísavosti úrovně humoru ale kvalitní zábava a povedené vtípky převládají, s hodnocením končím na solidních 4*. „Vždycky jsme si přály dvojitý pohřeb. Ale nebudu číst kázání nad cizincem!“ - „Cizincem?! Jak ti mám věřit?! Dole je 12 mužů, které jsi otrávila!“ - „To ano. Ale ke lži se nesnížím!“ ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Naspeedovaný Cary Grant mi svými pohyby a grimasami připomínal podivnou kombinaci kvočny a Basila Fawltyho, takže jsem se musel celou dobu smát od ucha k uchu. Frank Capra se tentokrát odchýlil od svého žánru sociálních pohádek pro malé i dospělé, a chopil se černohumorné adaptace, kde vedle sebe mohou nerušeně řádit Theodore Roosevelt i Boris Karloff. A chopil se jí úspěšně. James Stewart si dal protentokrát pohov (přeci jenom, tenhle charakterní herec nedosahuje komediálních kvalit Caryho Granta, to věděl i Alfred Hitchcock), celý film odsýpá, hlášky létají na všechny strany a korunu tomu nasazuje Peter Lorre jako dr. Einstein. Úplně spokojený bych byl tehdy, když by se trošku pokrátila zdlouhavější střední část. Ale i tak - klobouk dolů. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

No masakr. Tenhle film jsem kdysi dávno dokonce viděl a samozřejmě mě jako mladého kluka nezaujal. Teď se spoustou nasledovaných vykopávek si ho dokážu vychutnat. Je to vlastně klasická konverzačka, kde si na začátku relativně normální Cary Grant bere krásnou dívku a jde ji představit svým roztomilým tetičkám. Brzy zjišťuje, že se ocitl uprostřed šílenství - jeho bratr si myslí že je Roosevelt, jeho tetičku dělají službu opuštěným starým pánům a tráví je bezinkovým vínem a do toho všeho přijíždí další bratr, sériový vrah s vizáží Borise Karloffa, který utekl z vězení. Tetičky se baví o vraždách jak kdyby mluvili o počasí, bratr se tváří zlověstně a do toho se plete odbývaná a neodbytná novomanželka, natvrdlý policajt a taxikář. A Cary Grant, lítá, křičí a šílí. Nikdy by mě nenapadlo že je až takovým komediálním talentem a vůbec celý film je doslova hurikán gagů, scének a vtipů. Až takový, že bych potřeboval ještě jedno shlédnutí, abych to vše pobral. PS: Zpětně si uvědomuju, že přes morbidní námět není ve filmu vidět jediná mrtvola ani vražda... a vůbec mě to nepřišlo divný. PSS: Chááááárge :D Komedie roku 1944. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Nejvíc mi to připomínalo takový americký mix mezi naším Čtyři vraždy stačí drahoušku a Evou, co tropí hlouposti. Spousta mrtvol, popletených situací, roztomilých starých tetiček a trochu více přehrávající Cary Grant, což ale v rámci podobného typu crazy komedií nijak zvlášt' neruší. Zkrátka výborná odlehčená konverzačka, která si nebere za cíl nic většího než jen pobavit, což zvláště po perném dni spolehlivě potěší. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Další vysoce nadstandartní kousek z Caprovy filmové líhně. Tahle komedie je tak šílená, že jsem při jejím sledování rezignoval na hledání chyb a plně se ponořil do víru zábavy a vykonstruovanosti příběhu. Nutno poznamenat, že bez Caryho Granta by byl film poloviční (něco takového se musí vidět!). Scénář napěchovaný hláškami mi dovolil zapomenout na divadelnost filmu a také mě znovu přesvědčil, že kouzlo klasického Hollywoodu přetrvá snad věčně. 9/10 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Frank Capra použil jako testovací publikum pro film americké vojenské oddíly. (M.B)
  • Představitel Jonathana Brewstera Raymond Massey, byl nalíčen tak, aby připomínal Borise Karloffa, který tutéž postavu hrál v divadle. Z toho pak pramenily narážky na jeho podobu s Karloffem, které se objevují během celého filmu. (liquido26)

Reklama

Reklama