Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skupina Evropanů se při útěku z válkou ohrožené Indie dostává za záhadných okolností do Tibetu. Zde stráví delší čas v před civilizací ukryté lamaserii Shangri Lah, kde, narozdíl od okolního světa vládne mír, harmonie a dokonalost. Toto mysteriózní, duchovnem protkané prostředí působí na charaktery návštěvníků spolu s faktem, že jejich příchod a pobyt nejsou zcela dobrovolné. Každý z nich se s rozporem, zda vyměnit nový život v pozemském ráji za nejistotu a utrpením vykoupenou svobodu, vyrovnává po svém. Film je adaptací knihy Jamese Hiltona a obsahuje ztracené a nově zrekonstruované scény, v nichž jsou často po létech znovuobjevené dialogy doprovázeny ilustrativními fotografiemi. (revere)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

fragre 

všechny recenze uživatele

Inu jo, každý má jiné požadavky na ráj. Co je pro jednoho rájem, může být pro druhého peklem. Taková intelektuálnější varianta příběhů typu "Lost Kingdom" . Jen namísto Oparu či země vládkyně Ayeshi je zde vzorový parabudhistický klášter a namísto hory pokladů zlata a klenotů a plnokrevné domorodé princezny nádavkem se zde dočkáme hory duchovních pokladů a intelektuálně založené zbloudilé čínské princezny. V první části je to pěkný dobrodružný příběh jak z Indiany Jonese (úprk před vraždící soldateskou, únos letadla, ztroskotání v pustinách Himaláje),který se následně láme do psychologického dramatu, ale na přitažlivosti tím tento film vůbec netratí. Pro mne osobně je okouzlující ta výtvarná stránka, práce se světlem, malebná tlupa horských nomádů zajišťující dočerpání paliva, ten nádherný a futuristicky pojatý klášter. A úžasný závěr, ten výraz, který se objeví na tváři zuboženého Conwaye, když uzří mezi sněžnou bouří hnanými vířícími vločkami záblesk svého ztraceného ráje. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Famozni film, jehoz originalni verze byla v 60tych letech znicena a muselo dojit ke komplikovane restoraci z ruznych zdroju. Prestoze uz nikdy film nebude kompletni, stopaz je poskladana z posbiranych materialu ruznych kvalit a nektere sceny musely dokonce nahradit fotky, nic to vysledku neubira, naopak ma clovek pocit, ze prave objevil poklad a neco skutecne unikatniho. Shlednutim "Lost Horizon" mam tak pocit jakobych objevil mysteriozni udoli Shangri-la. Na svou dobu vzniku 1937 se jedna o naprosto uzasne lehce fantasy dobrodruzstvi s hodne zasadnim poselstvim a vizi pro budoucnost lidske rasy. Co v dnesni dobe do detailu analyzuji dokumenty typu "Zeitgeist: Moving Forward", to Frank Capra svym oldschool vizionarstvim nastinil uz temer pred 100 lety. 9/10 ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně zajímavý a podnětný film. Člověk si tak říká: "Mohla by taková utopická společnost jako Shangri Lah existovat?" Kdo z nás by se na takový místo nechtěl jednou dostat? Obzvláště se mi líbilo to pravidlo, že pokud hodně chcete ženu jiného muže, je velice slušné, pokud vám jí ten muž přenechá. To by se někdy hodilo :-))))) ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Na Ztracený obzor odkazuje jak Spielberg v Chrámu zkázy (motiv uneseného letadla), tak třeba Conran ve Světu zítřka (Shangri La). Dále vám film poskytne vysvětlení, proč je stupidní halasně slavit narozeniny, nabídne velkorysou výpravu a (pro reřiséra typické) myšlenky o dokonalém světě. Ad kyselina: natáčení "uprostřed druhé světové války"?! Ta snad začala až 1.9.1939 (naopak, během války byly z filmu některé promluvy kvůli pacifistickému vyznění odstraněny). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vizuálne nádherné so skvelým námetom. Bohužiaľ hlavná časť filmu mi príliš nesadla. Namiesto toho aby sa v mestečku Shangri Lah niečo dialo, sa nudne filozofuje a aj napriek dobrým hercom a tradične výbornej réžii som strácal záujem, ktorý som získal späť až v poslednej dvadsaťminútovke. Predloha bola zjavne príliš málo filmová. Za mňa najslabší Capra, no na druhej strane môžme byť radi že sa film zachoval aspoň v takejto polepenej podobe. 7/10 ()

Galerie (42)

Zajímavosti (9)

  • Starce otce Parraulta, kterému bylo 250 let, si zahrál Sam Jaffe v době, kdy mu bylo „pouhých“ 46 let. Vytvoření masky trvalo maskérům dlouhé hodiny. (sator)
  • Když se v březnu 1937 poprvé uváděl tento snímek, byla jeho promítací doba 132 minut. Časem bylo vypuštěno téměř 25minut a uváděly se různé zkrácené verze. V roce 1967 se původní nitrátový negativ zkazil a snímek se v plné podobě nezachoval. Rekonstrukce filmu začala roku 1973. Americký filmový institut podnikl důkladné pátrání ve světových archivech, aby objevil všechny zachovalé exempláře. Nakonec se našlo celých 132 minut zvuku, ale chybělo sedm minut obrazu. I technická kvalita nalezených materiálů byla rozdílná. K dosažení co nejlepší kvality využily Sony Pictures Entertainment a Filmový a televizní archiv UCLA nových laboratoří a digitálních technologií. Protože obraz zůstal o sedm minut kratší než zvuk, byly zbývající scény doplněny znehybněmými záběry z filmu a dochovanými fotografiemi. (formelin)
  • Pro scénu sněhové bouře byli použity vybělené corn flaky. (Mol)

Reklama

Reklama