Reklama

Reklama

Úžasná událost

  • USA Mr. Deeds Goes to Town
USA, 1936, 115 min

Režie:

Frank Capra

Scénář:

Robert Riskin

Kamera:

Joseph Walker

Hrají:

Gary Cooper, Jean Arthur, George Bancroft, Lionel Stander, Douglass Dumbrille, Raymond Walburn, H.B. Warner, Ruth Donnelly, John Wray, Dennis O'Keefe (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Longfellow Deeds žije spokojeným životem v městečku Mandrake Falls, píše básně, hraje na tubu v místní kapele a nic mu nechybí. Jeho život se však jednoho dne obrátí vzhůru nohama, když neočekávaně zdědí 20 milionů dolarů. Pan Deeds odjíždí do New Yorku... (Trainspotter)

Recenze (50)

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper se pro roli Longfellow Deedse narodil a jeho chlapecký šarm je neodolatelný. Moralizující, leč pohodový filmeček, oslavující lidskost, dobrosrdečnost a nefalšované štěstí, který musí oblomit i nejzatvrzelejší bručouny. Capra mě opět dokázal přesvědčit, že na tom našem světě to tak špatné není, stačí jen otevřít srdce. Dnes už žádný režisér podobný pocit navodit neumí a velká většina současných hollywoodských komedií je nestravitelná. Stvrzujícím příkladem je Sandlerův remake z roku 2002, jenž se ale zřejme do vkusu nových generací trefí mnohem víc. Bohužel. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Mám rád Adama Sandlera a líbil se mi i remake tohoto filmu, ale Frank Capra má prostě svoje kouzlo a vytvořil tak úžasné filmy, že se s tím jen těžko může něco rovnat. "Úžasná událost" je skvělou komedií, které nechybějí vážné momenty, a vše je zde přitom výborně srovnáno do celku, který výborně funguje. Komedie i drama souzní. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nadherny film. Frank Capra bol fakt rezisersky megatalent, ktory proste nemozno spochybnit. Filmu dominuje Longfellow Deeds, ktory necakane zdedi velku cast penazi, a odchadza do mesta /New York/ z kludneho vidieka. V roli pana Deedsa sa predstavil Gary Cooper, ktory uz mal za sebou prestup z Paramount Pictures do Columbia Pictures. Reziser Frank Capra chcel angazman prave Garyho Coopera, dokonca produkcia filmu Mr. Deeds goes to Town musela stat kvoli tomu, aby bol Cooper volny /mal hrat v dalsich filmoch/. Zaroven pre samotneho Garyho Coopera je tato jedna z najpriznacnejsich roli, pricom pri nom herecky zaziarila aj Jean Arthur, ktorej kariera bola nakopnuta k lepsim metam prave vdaka tomuto filmu. Samotna Jean Arthur samozrejme vo filme povodne vobec nemala byt, uvazovalo sa o Carole Lombard, ale ta na poslednu chvilu /tusim par dni pred prvou klapkou/odriekla svoju herecku ucast. Tak dostala rolu pani Arthur. Zaujimave prostredie US vidieka 30. rokov urcite stoji za pozornost, dalej vysoko vyzdvihujem herecky vykon pana Garyho Coopera a Jean Arthur. Dialogy su prepracovane. Isteze z filmu sa siri ista naivita a idealizmus, ten vsak rozhodne nie je na skodu. Film Mr. Deeds goes to Town bol nominovany v 5. kategoriach na Oscara, a jednu sosku si odniesol domov samotny Capra. Tusim za reziu, ale to nie je az tak podstatne. 100 % ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Ach ano, ta pradávná lidská fantazie praštit právníka do obličeje a nebýt za to potrestán. Popravdě řečeno nevím, co si o tomto filmu myslet, a nejsem si úplně jistá, jestli pomůže počkat, až si to rozmyslím, neboť jsem si skoro jistá, že v takovém případě na svoje dojmy zapomenu a film se mi postupně vypaří z paměti. Samozřejmě se okamžitě nabídlo srovnání s Mr. Smith Goes To Washington, který mi přišel názorově ucelenější a zkrátka takový lépe artikulovaný. Mr. Deeds je příliš (a nebo příliš málo) narušován tou komediální rovinou, aby se ve mně něco doopravdy pohnulo. Gary Cooper je samozřejmě skvělý a mám ho raději než Jimmyho Stewarta, ale ten celek kolem něj... Rovnováha mezi komedií, romancí a militantní naivitou mě spíš stresuje jako něco, co by se mohlo každou chvíli zbortit, a s filmy, které se nemohou rozhodnout, co vlastně chtějí být, mám odjakživa vnitřní problém. Za škatulku komedie se totiž autoři často schovávají, aby je nemohl nikdo obvinit z toho, že se takzvaně berou moc vážně, i když točí o vážných věcech. Není to asi vyloženě případ Mr. Deedse, ale když už jsem k tomuto moudru přemýšlením nad tímto filmem dospěla, tak ho k němu i napíšu. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hrdina dňa? Skôr hrdina storočia. Úprimný, srdečný, ´´šotkovaný´´ a hlavne slušný človek, ktorému netrvá dlho zistiť, že svet je jedna veľká, jemne povedané, podlá banda. Sandlerov remake je taškarica, Caprov originál je komediálna dráma plná emócií ( ich vrchol je v súdnej sieni v závere ) a lightkového, príjemného humoru. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Film přinesl anglickému jazyku dvě nová slova „pixilated“ a „doodling“. (Trainspotter)
  • Studio Columbia a Frank Capra chtěli natočit pokračování filmu opět s Garym Cooperem a Jean Arthur s názvem „Mr. Deeds Goes to Washington“ na základě příběhu „The Gentleman from Wyoming“ od Lewise Fostera, na místo toho však Capra v roce 1939 natočil film Pan Smith přichází s Jamesem Stewartem. (Trainspotter)

Reklama

Reklama