Reklama

Reklama

Biliárový král

  • Československo Hazardní hráč (více)
Trailer

Vyhrát dokáže jen ten, kdo si dovede poručit... „Rychlý“ Eddie Felson (P. Newman) je ostřílený profesionál poolu, který spolu s parťákem Charliem (M. McCormick) denně obráží zakouřené kulečníkové herny, aby obral o peníze nezkušené hráče, kteří se s ním nechají bláhově vtáhnout do hry. Jednoho dne ale Eddie při své aroganci vyzve neporaženého krále Minnesotu (J. Gleason). Z několikahodinové přehlídky výtečných šťouchů se nakonec stane zkouška charakterů, v níž Eddie selže. Sražen na kolena nachází útěchu u své nové lásky Sarah Packardové (P. Laurieová), s níž sdílejí podobně rozervaný osud spolu se slabostí k alkoholu. Příčí se jí však prostředí a lidé mezi kterými se pohybuje. To vrcholí, když mu další klamání v herně přivodí zlámané palce a Sarah se o něj musí starat. I přesto ale Eddie nemyslí na nic jiného než znovu vyzvat Minnesotu. Na odvetu bude ale potřebovat nemalé peníze… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

kagemush 

všechny recenze uživatele

Na nostalgii si zrovna moc nepotrpím,ale po dalším a dalším shlédnutí tohoto filmu nevím jak jinak bych své rozpoložení opakovaně pojmenoval. Kupodivu (dle počtu hodnotících koukačů) u nás nepříliš známý film, s dehdy již hvězdným (dovolím si nesouhlasit se zde prezentovanými názory ,že jako Newman podává vynikající výkon na prahu své kariéry,--no to snad ne, po více než deseti letech filmování a po takových kouscích jako Někdo tam nahoře mě má rád,-nebo Kočka na rozpálené plechové střeše!!,-ono mu v době natáčení již bylo šestatřicet,totiž...) vynikajícím Newmanem,nádhernou muzikou a úžasně vykresleným prostředím které už nikdy nebude ,,co bývalo". Viz volný a docela zdařilý následovník Barva peněz. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paul Newman s cigárkem v puse a tágem v ruce fakt působí jako husťák. Čekal jsem od toho trochu jiný film. Víc dějovější. Toto zpracování mě ale zasáhlo mnohem víc. Část kdy Newman jen zevlí s holkou a ožíraj se je naprosto parádní (skoro jak od Bukowskýho) a mnohem výstižnější v líné atmosféře nicnedělání než např. Godardovo U konce s dechem. A těch výstavních šťouchů je tam samozřejmě taky požehnaně. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Hazardní hráč patří do skupiny filmů poctivé americké kinematografie 60. let, kde se prosadili režiséři jako právě Robert Rossen, či dále Richard Brooks, Mike Nichols nebo Norman Jewison. Z mého pohled je The Hustler jedním z nejlepších filmů 60. let vůbec a Paul Newman zde také podává jeden ze svých nejsilnějších hereckých výkonů. Absolutní sympaťák, charakter, stojící proti lidské zrůdnosti a nenasytnosti v tvrdém světě biliáru, kde se nikdo s nikým nemaže. Scénář se však nesoustředí pouze na hraní biliáru, film je z větší části spíše pohledem do nitra hlavního hrdiny, a zejména pak do jeho milostného vztahu s dívkou Sarah. Krom Newmana skvěle hraje například "záporák" George C. Scott, popřípadě Jackie Gleason v roli Eddieho soupeře Minnesoty Fatse. Kamera, dekorace, hudba, to vše je v Hazardním hráči mistrovsky utkáno do sebe. Závěrečných 20 minut je mimořádně silných. Fascinující film nejen pro milovníky kulečníku. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

25 let před tím, než Marty natočil svůj snímek The colour of money, si Paul Newman vystřihl roli samotného biliárového krále Eddieho Felsena. Při vší úctě k velkému Martymu, tento snímek Roberta Rossena je o třídu výš. Největší zásluhu na tom bezesporu má představitel hlavní mužské role Paul Newman, černobílá kamera a samotná ATMOSFÉRA zakouřených heren. Kapitolou samou pro sebe je potom PAUL NEWMAN. Tohle je přesně ta poloha, která mu seděla nejvíce a pro kterou já ho mám tak rád a obdivuju ho. Ještě zářivější ukázkou jeho nesporného talentu bylo potom toto: http://www.csfd.cz/film/9831-nekdo-tam-nahore-me-ma-rad/ Jedním slovem FRAJER s velkým F. Je jasné, že logickým vyústěním bylo potom toto: http://www.csfd.cz/film/7827-frajer-luke/ . Kdo jiný než ON, by se měl zhostit této role!! Co říci závěrem: The hustler není " obyčejným sportovním snímkem ", nýbrž hlubokou sondou do psychologie jednotlivých charakterů postav ( zejména potom té Eddieho Felsena ) a nutno podotknout, že opravdu zdařilou. Potěší i netradiční romantická linie ( Newman - Lurie ) , která spěje pomalu, ale za to neodvratně ke svému tragickému konci. p.s. skutečné znalce boxu, či " Martyho a De Nirova " snímku Raging bull, potěší role bamana v podobě Jakea LaMotty. p.p.s. promiňte, nejsem opilá, jenom kulhám :o) Tohle si budu muset zapamatovat. Mám silný pocit, že by se mi to mohlo ( jednou ) hodit :o) Taky bych mohl ale dostat facku, že Ing. Králíku :o) 90% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

20 minut zkrátit a film by dostal hned větší švih. Jsem velmi rád že Martin Scorsese příběh Eddiho Felsona ještě malinko rozvinul. Ta postava stejně jako mnoho dalších, které ztvárnil, jak jinak než skvělý, Newman si to zkrátka zasloužila. Skvěle zde hrají ovšem i George C.Scott a parádní Minnesota. 75% ()

Galerie (77)

Zajímavosti (19)

  • Roli Sarah měla hrát Kim Novak. (Kulmon)
  • Slova, která Sarah napíše na zrcadlo jsou "perverted", "twisted" a "crippled". (Kulmon)
  • Paul Newman (Eddie) před obdržením scénáře k filmu kulečník nehrál, ale protože byl projektem nadšen a o roli stál, nechal si kulečníkový stůl přivést domů a celé dlouhé týdny se na roli připravoval. (sator)

Reklama

Reklama