Reklama

Reklama

Jediná věc nebezpečnější než mise je útěk... Tajný zpravodajský agent Tom Harris (Gerard Butler) pracuje pro CIA a operuje na Blízkém Východě. Uvízne na nepřátelském území v Afghánistánu poté, co selhal  a jeho krytí bylo odhaleno. Nyní musí i se svým tlumočníkem Moem (Navid Negahban) uprchnout. Pronásledují ho nejlepší žoldáci světa a elitní speciální jednotky nepřítele. Dostat se do Kandaháru je jediná šance na záchranu. Zde na hrdinu budou čekat buď spojenecké vrtulníky, nebo kulka s jeho jménem. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (70)

borec999 

všechny recenze uživatele

Butler a Ric Roman Waugh precenili svoj možnosti. Na podobnú tému ako nedávny Covenant od Guya Ritchieho sa snažili natočiť podobný dramatický film o vzťahu agenta CIA a miestneho prekladateľa. Akurát, že vzťah a chémia medzi ústredným duom nefunguje tak dobre ako u Gyllenhaala a Salima. Film je navyše zbytočne dlhý, v prvej polovici sa stretávame s množstvom postáv, z ktorých je ale väčšina zbytočná a pre ďalší vývoj deja nepodstatná, v druhej polovici sa konečne dočkáme akcie, ktorá je na pomery lepších Butlerových béčok fajn a ako tak zachraňuje výsledný dojem. Zamrzí však že jej nebolo viac a miesto toho som musel pretrpieť prvú hodinu nepodstatnými dialógmi. Ak by sa film skrátil o pol hodinu a miesto vážneho trileru/drámy by to poňali ako jednoduché akčné béčko, verím, že by som bol spokojnejší. Ak chcete vidieť film na zobrazovanú tému, tak s Kandaharom nestrácajte čas a radšej si rovno pustite už spomínaný Covenant. 50% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Už od prvých momentov mi niečo pripadalo zvláštne. Scenár. Na "mainstreamový" akčný film vysielal príliš atypické signály. Až po odbití záverečných titulkov zisťujem, že ho spísal analytik vojenskej rozviedky, ktorý v realite aj skutočne v (takomto) teréne pôsobil. Toho vplyv bolo možné badať najmä v postranných dialógoch, referenciách na udalosti v pozadí, reflektovaní dopadov širších geopolitických hier na dané prostredia, v správnych a presných poukazovaniach na "regionálne praktiky" a v exaktných geografických zasadeniach a menovitých odkazovaniach na osoby a frakcie. V tomto dlho žiadny konkurenciu nemal a mať ani nebude (naposledy asi len Bigelowej opus 30 minút po polnoci). Problém ale nastáva vtedy, keď sa pozornosť presunie na faktory, ktoré zaujímajú bežného diváka – a tam je úplne vidieť, že LaFortune proste nie je scenárista, ale vojenský analytik – nulový cit pre autentickú dramatizáciu, prílišné prekombinovanie dejových liniek a "se vším všudy" proste z reťaze odtrhnuté a absurditou pomazané situácie (čo je tiež dosť na počudovanie, keď rejža Waugh má za opaskom počiny ako Trestanec a Zločinec). Ja mu to ale, ako až obsesívny fanatik danej témy, zazlievať rozhodne nebudem, nakoľko si značne vážim skôr faktory, ktoré som uviedol v úvode, a od piatich hviezd som teda ďaleko nebol. A bradatý Butler v akčných nárezoch je niečo, čo bolo (pre mňa/pre filmový svet) rozhodne nutné. Kandahar v tejto chvíli čestným členom v mojej pravidelnej rotácii snímok s opakovanými zhliadnutiami. A miestnych 50% je čistý výsmech, nakoľko Ritchieho Covenant s 81% moc odlišný veru nie je... "Welcome to New Afghanistan. Same as the old." (20.6.2023) (2.7.2023) (29.2.2024, cz dab) ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Nekompromisní ranař (a srdcař) Gerard Butler a režisér Ric Roman Waugh dostali znovu (katastrofický Greenland) příležitost vyprávět poměrně atraktivní příběh (Blízký východ prostě furt táhne), jen se vyvíjí přesně tak, jak od prvních minut předpokládáme. I když jak se to vezme, protože snad hodinu se řeší politické pletichy a to, která skupina/jednotka/banda pákistánských/íránských/talibanských muslimů zlikviduje ústřední cíl: utajeného agenta, který nechal v Íránu vybouchnout jaderný reaktor. S prozrazenou identitou se musí dostat z nepřátelské zóny na letiště poblíž Kandaháru. Tvůrci se věnují všem stranám konfliktu, postupně zjišťujeme, kdo má jaký vliv, kdo kde tahá za nitky, jenže tomu všemu chybí napětí, a když už přijde kýžená akce, je to vesměs zklamání. Odehrává se buď v noci, nebo jde o nenápadité pouštní honičky. Butler, kterého si ještě nějaký ten pátek budeme se spokojeným úsměvem spojovat se sérií Pád Bílého domu (než nás úplně otráví), prostě s Waughem přichystali nesourodý thriller, který je nekompromisní asi jako rozhodnutí, že si dám na polední meníčko namísto guláše vepřo knedlo. Slabé tři hvězdy. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Jak vtipné, že americkým tvůrcům ještě pořád nedošlo, že válku v Afghánistánu prohráli, a s Íránem by pochodili ještě hůře (když pomineme ten detail, že není nepřítel a nesnažil se nikdy získat jaderné zbraně a to USA sabotovali dohodu o jaderném programu, kterou EU držela při životě). Takové detaily ovšem tvůrce nezajímají (třeba, že z náboženských důvodů íránský režim nemůže usilovat o jaderné zbraně..., ale jak říkám detaily, které ani vš populace nezná). Gerard Butler jako spolehlivý agent má opět charisma, jeho cíl zničit, co mu nařídí se pomalu a jistě komplikuje. Jeho afghánský tlumočník zjevně nesdílí jeho hodnoty. Film přes svoji veškerou svoji geopolitickou, socio-kulturní ignoraci prostředí dovede být zábavnou akční jednohubkou, kde se derou nečekaně na povrch úvahy a problémy, které by jste v béčkovém akčním filmu nečekali. Tedy vliv zákulisních hráčů, pro které je Afghánistán pouze šachovnicí, tragédie země, kdy jednotlivé frakce moc dobře ví, že nejsou schopné povznést k funkčnímu pojetí státu, atd. Nečekaně mi nejsympatičtější agent ISIL, kterého si střihl indický herec Ali Fazal. Pár momentů v rámci akce je vyloženě over the top nesmyslných, ale dá se nad to povznést. Pro politology, kulturology a historiky další nepostradatelný film. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Jako ztratil jsem se už po 1/2 hodině. Iráncům něco Bouchal (OK), nějaká kráva o tom mluvila po telefonu (OK), Íránci chtějí odpovědi (OK). Děj se píše sám… tak sakra co ten mamlas dělá v Avganistánu? Jako proč vůbec? A děj najednou krávu ignoruje (už o ni neuslyšíme)… Tuna různých dalších postav, hromady dialogů a… co z toho? Proč je tam tolik linek? Už je mi jasné proč to má dvě hodiny… Pozn.: ten závěr to zabil úplně. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (5)

  • Film bol kompletne celý natočený v Saudskej Arábii, prevažne vo veľkomeste Džidda a neďaleko starovekého mesta Al-'Ula. Obdobie natáčania trvalo od 2. decembra 2021 do 28. januára 2022. (Real Tom Hardy)
  • Scenár vychádza z reálnych skúseností z terénu, ktoré Mitchell LaFortune zažil v službách Defence Intelligence Agency, pri jeho nasadení v Afganistane v roku 2013 a počas kauzy Snowden. (Arsenal83)
  • Scenár k filmu napísal bývalý analytik vojenskej rozviedky Mitchell LaFortune. Vo filme si strihol cameo, paradoxne taktiež ako analytik. Podieľal sa aj na produkcii ako pridružený producent. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama