Reklama

Reklama

Eureka

Trailer

Obsahy(1)

V tomto spletitém, uměleckém dramatu režiséra Nicolase Roega najde samotářský a nešťastný zlatokopecký magnát svůj ráj na odlehlém tropickém ostrově, který ale začnou ohrožovat chapadla organizovaného zločinu. Gene Hackman zde ztvárnil postavu Jacka McCanna, prospektora, který proměnil svůj objev bohatého ložiska zlata uprostřed kanadské divočiny v neskutečně obrovské jmění. Místo uspokojení mu ale jeho bohatství přináší jen depresi a paranoiu, a proto se rozhodne izolovat se od světa a odstěhuje se daleko od civilizace na jeden tropický ostrov. Hlavní část filmu se zabývá osobou McCanna zhruba o třicet let později, v době, kdy se musí pokusit řešit problémy se svou dcerou (Theresa Russel) a také se postavit na odpor mafii, která mu v jeho tropickém domově chce postavit nové kasino. Tlak na něj narůstá a jeho snaha ochránit svůj majetek a udržet svou rodinu pohromadě je čím dál zoufalejší. Vyvrcholením jeho trápení je pak velký veřejný proces. Snímek Heuréka sice patří v řadě Roegových filmů díky záměrně nadsazenému přístupu a složitějšímu stylu vyprávění spíše k těm divácky náročnějším, ale otevřený a vnímavý divák bude odměněn nejen skvělou vizuální stránkou tohoto neobvyklého snímku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Výborný film. Jediné, čo mu v mojich očiach škodí, je neopodstatnené brutálne násilie, ktoré mainstreamovému divákovi v tej dobe muselo spôsobiť šoky. V úvodnej scéne pôsobí sebaparodicky, neskôr len samoúčelne, každopádne pre rozprávanie exploitácia nemala význam. Súdny proces moc patetický, ale mne sa páčil. Casting super, Theresa Russell krásna. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Emocionální atomová bomba, jejíž spad bude ještě dlouho přetrvávat. Občas výbušně přímočarý, reprezentantem může být scéna vystřelení mozku, občas si hrající s obrazy, kdy se po orgiích s hady objevuje ten pletený plný barev, občas vizuálně balancující na hraně při opalování obličeje figuríny a občas až démonicky úchvatný svými odkazy, třeba na Zlaté opojení. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Od Nicolase Roega mám ve své filmové topce starší snímek CESTA a Gene Hackman je mým velmi oblíbeným hercem. Byl jsem tedy hodně zvědav, jak společná práce obou pánů dopadla. Nepřekvapuje mne, že výborně, stejně jako mne už neudivuje ani zdejší nízké hodnocení, neb vysoce umělecký film jednoduše nemá velkou šanci zaujmout fanoušky akčních filmů. Zklamáni budou nejspíš také ti, kteří od Eureky očekávají přímočárý dobrodružný příběh. Příběh zde rozhodně je a velký, ač mnoho věcí jakoby schválně zůstávalo dlouho zamlčených a celek si z různých scén a zmínek skládáme tak nějak postupně. Sám zklamán nejsem, nicméně Roeg mi zase připravil nejednu těžkou chvilku a hluboký zásah, který ve mne doznívá i tři hodiny po skončení filmu. Skrze životní osud hlavní postavy Jacka, který zůstává při hledání zlata v kanadské divočině dlouhý čas obklopen přírodou a později se rozhodne žít na opuštěném ostrově daleko od civilizace, jsem film občas vnímal jako volné tematické pokračování k již zmíněné Cestě a očekával, že idylku může narušit jedině střet s moderní civilizací. Copak to, řada motivů je skutečně příbnzná, jenže omyl! Tady nejenže dochází k syrově vyhrocenému konfliktu i v rovině rodinných vztahů, ale zásadním se stává neskorší poznání, že hlavní konflikt pramení kdesi jinde. Vevnitř samotné lidské duše a otázky smyslu života. Představa, ta samotná představa, že člověk díky výhře může dospět do takového stádia, že po splnění svého životního cílu už nemá kam se pohnout, jen přežívá a zůstává mu maximálně řešit nikam nevedoucí konflikty, je mnohem děsivější, než několik zdejších scén s hororovým náběhem, které dávají vzpomenout na Studnu z Majora Zemana nebo Osvícení. Nicméně i díky nim se ve výsledku při hlubším ponoření do filmu jedná o brutální emocionální masakr. 90% (viděno v rámci Challenge Tour: "30 dnů se světovou kinematografií" 2020) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Příjemného překvapení se mi dostalo od pánů Hackmana, Hauera a Rourkea, jinak mě příběh muže, který po patnáctiletém hledání zlata oslavil úspěch, příliš neoslovil, na mě hodně velká bizarnost. Nosná myšlenka je samozřejmě zajímavá a hodná probádání, ovšem já bych prosila bez hadů, krvavých orgií a letlampy... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Uznávam, dejová linka nebola poskladaná jednoducho, no na druhú stranu ale práve o to tu išlo. Tiež sa mi páčilo, že tu hrali niektorí moji obľúbení herci a v takto mladom vydaní.... zaujímavé. Na druhú stranu škoda, že príbeh sám o sebe ma moc neoslovil - je to taký kráľ Midas skrížený s Kmotrom, ktorý miestami trochu nudil. Ten záver sa mi tiež zdalo, ako keby niečo dôležité len tak vyšumelo do prázdna. Remeselná stránka je ale bravúrna. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama