Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zamkněte dveře. Zabdněte okna. Něco číhá v mlze! Kdysi navedli občané rybářského městečka Antonio Bay loď boháče Blakea v husté mlze na skaliska, kde ji po ztroskotání vyloupili. Po sto letech se Antonio Bay chystá na oslavu svého založení, do ulic však vtrhne zrádná mlha a s ní přízraky šestice utonulých námořníků v čele s Blakem! Přicházejí, aby pomstili svou smrt... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (349)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Carpenter dokázal bezproblému vychovat jednu celou generaci hororových fanoušků. Po nejlepším slasheru všech dob přichází v trošku jiném konceptu s Mlhou. Hned od úvodních minut je jasné s jakými kartami se bude hrát. Je to levné, blbé, ale má to skvělou atmosféru a hudbu. Takže vlastně klasický Carpenter. Poprvé mě příběh vůbec nebral, podruhé naprostá změna. 70% ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Typický Carpenter, jak ho mnozí milujeme. Tajemné a těžce uchopitelné zlo, skupina lidí odříznutá od světa a minimalistické prostředky mu bohatě stačí k tomu, aby stvořil poctivý, opravdu děsivý horor (Vládce temnot budiž zdárným příkladem). Kromě dokonalé atmosféry se může Mlha pochlubit i příjemným obsazením, ve kterém mě osobně nejvíc baví duo Atkins - Curtis. Již úvodní masakr na lodi nebo scéna na střeše majáku patří k vrcholům filmu. Klasika, kterou jsem překvapivě docenil až po letech. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V mlze husté tak, že by se dala krájet, se procházely potemnělé postavy. A protože to natočil John Capenter ještě v době, kdy mu to doopravdy šlo, dalo se na to i dívat Podobně jako většinu svých filmů, postavil Carpenter na atmosféře i Mlhu. Jednoduchá zápletka (skvělé uvedení do děje pomocí starého námořníka) je odvyprávěna za necelých devadesát minut a nechybí jí nic, co má správný horor ze staré dobré „B“ školy mít. Nulová psychologie postav je vynahrazena jejich různorodostí a taky tím, že si nemůžeme být jistí, kdo bude další a kolik jich vlastně ještě přijde. Jistě, u některých to přežití lze v rámci jistých diváckých sympatií odhadnout a někde dozajista leproidní námořníci ve svém výběru zklamou, protože v takovém kvantu postav by někteří umírali rozhodně zaslouženěji. Avšak při pohledu na valící se mlhu, v níž pomalu kráčejí postavy s hákem v ruce, zapomenete i na to, že máte udržovat základní tělesné potřeby pro pokračování života jako je tlukot srdce či dýchání. A proto, že jsem se u filmu cítil tak „příjemně“ přece jenom tu pátou (i když pravda, nezaslouženou) hvězdičku přihodím. ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Mlha" se od jiných podobných hororů liší především v tom, že žádný z herců nepřehrává a i konání postav je celkem uvěřitelné. John Carpenter sice svému řemeslu rozumí, ovšem pořádné hororové drámo rozpoutá až v poslední půlhodině. Jinak nemohu vyloženě říct, co by se mi na filmu nelíbilo, zároveň však nenacházím nic, co by mne přinutilo hodnotit výše než 60%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Od podtitulkové sekvence z nočního městečka, do kterého přichází v mdlém zářivkovém světle Zlo, jde o krutě atmosférickou záležitost, která se bohužel zuby nehty drží svého banálního duchařského pozadí a nenabídne nic nového. Záběry mlhy zlověstně se převalující za dveřmi a přerušující elektřinu jsou ale velmi efektní (špičková scéna na lodi!). Zajímavé je obsazení poskládané z herců z předchozích Carpenterových filmů (Adrienne Barbeau a Tom Atkins z ÚTĚKU Z NEW YORKU, Jamie Lee Curtis a Nancy Kyes z HALLOWEENU, Darwin Joston z PŘEPADENÍ 13. OKRSKU a Charles Cyphers, který hrál ve všech třech filmech). ()

Galerie (70)

Zajímavosti (30)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 1,1 milionu amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama