Reklama

Reklama

Šílenství

  • Česko V zajetí šílenství (více)

Obsahy(1)

Pojišťovací vyšetřovatel John Trent (Sam Neill) je pověřen prozkoumáním náhlého zmizení fenomenálního hororového spisovatele Suttera Cane (Jürgen Prochnow). Ten má těsně před uzávěrkou své doposud nejlepší knihy, ale stále nedoručil poslední kapitolu. Trentovi se podaří lokalizovat zapomenuté městečko v němž spisovatel pravděpoodbně žije i čerpá inspiraci pro své zneklidňující příběhy. Spolu s Caneovou editorkou Lindou Styles (Julie Carmen) se vydávají po spisovatelových stopách. Začínají se kolem nich však dít podivné věci, občané městečka se chovají zvláštně a až nápadně připomínají postavy jednotlivých knih. Trent se domnívá, že jde jen o zvrhlý způsob jak upozornit na novou knihu, ale je tomu skutečně tak? (TobRieper)

(více)

Recenze (377)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8miliónovTržby USA $8,924,549Tržby Celosvetovo $10,800,000║ Sam Neill ako vždy výborný, toto ako keby mal zahrievacie kolo pred Horizontom udalostí, škoda toho príbehu, kde miestami je taký mierne do prázdna, hlavne keď sa snaží újsť z neexistujúceho mesta tam to riadne vyznie plocho, taktiež "pekelný" Jurgen Prochnow nie až tak pekelný ako by mal byť. Ale zas triky a masky moc zapasovali, v týchto etapách som si to užil. /55%/ ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Nikdo mi nevymluví, že z téhle geniality nebral Lynch pro Lost Higway. Obdivuhodné míchání různých rovin – hranice šílenství a normality, dějových vrstev (co je reálné – retrospektiva v psychiatrické léčebně, část v Hobb´s End - očividný děj knihy - nebo filmové zpracování?), metafora na ovlivňování člověka náboženskou fikcí nebo vliv umění na člověka, kterážto linie zůstane očividná, ať už film interpretujete jakkoliv. Nejinspirativnější snímek, jaký jsem viděla za dlouhou dobu. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Počáteční atmosféra, která byla mystičtější s přibývajícím časem v opuštěném městečku, mi dávala naději, že tohle bude přesně ten typ filmu pro moji aktuální náladu a obecně můj vkus. Ovšem zanedlouho poté, co mi tohle problesklo hlavou, změnil se Carpenterův snímek v totální komedii, z níž se vytratila nejen atmosféra, ale také nějaká děsivost, jež by naháněla divákovi strach. Ve výsledku jsem měl tedy spíše negativní dojem, který však stále zachraňuje herecký projev Sama Neilla a Jürgena Prochnowa. Charlton Heston v malé roličce potěšil. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Naprostá špička od Carpentera. U Šílenství jsem během promítání měl strašně divný pocit a neumím si to ani vysvětlit. Škoda, že snímek neměl větší rozpočet, protože nestvůry vypadaly strašně lacině. Ani nevím zda jsem snímek pochopil, ale to mi vůbec nevadí, protože Carpenter dokázal dokonale vystupňovat atmosféru. Škoda, že nenatočil více takových pecek. Potenciál určitě měl/má. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Já nejsem jen fikce.“ ,,Myslím, že jsi!“ ,,Přečti si to, když mi nevěříš. Uvidíš, co jsem pro tebe připravil.“…. Zajímavý horor, který by mohl zaujmout i příznivce ,,duchařin“. K čemu jinému přirovnat dezorientaci, ztrátu paměti a paranoické jevy. A nesmím zapomenout na knihy jako realitu. Nebo je to jen fikce? Strašidelný děti. On jde vlastně strach z každého, kdo má hubu od krve. Solidní řemeslo J.Carpentera, ale předně: PERFEKTNÍ Sam Nelil! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** P.S.: Je čas přečíst si Suttera Cane! ()

Galerie (28)

Zajímavosti (18)

  • Název městečka "Hobb's end" je vtipnou narážkou na stanici metra, kde je vykopána mimozemská loď ve filmu Pět milionů let k Zemi. (D3VIL)
  • Všechny citáty z Caneových děl jsou ve skutečnosti z povídek H. P. Lovecrafta, zejména z povídky Krysy ve zdech. (gjjm)
  • Budova psychiatrické léčebny ze začátku filmu je ve skutečnosti čistička vod v Torontu. Byla využita i v jiných filmech, avšak od 11. září 2001(teroristický útok na WTC) je natáčení uvnitř zakázáno. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

Tvůrci Hry o trůny chystají Lovecrafta

13.12.2019

Dvojice tvůrců seriálového hitu Hra o trůny David Benioff a D. B. Weiss teď po opuštění Star Wars projektu má konečně volné ruce k chystání svých nových věcí exkluzivně pro Netflix. Několika set… (více)

Reklama

Reklama