Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (287)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve své době kritika příliš ne(d)ocenila... Divácký ohlas byl jen vlažný... Přesto jde o excelentní a silný horror, který se dá řadit k takovým klasikám žánru jako The Thing nebo Omen. Celkový dojem z Carpenterova jedinečného stylu i jednotlivé scény, nabité čirou, ničím neředěnou hrůzou, hravě smetávají ze stolu jakýkoliv pokus o kritickou výtku. Gotický děs je konfrontován s racionálně vědeckým přístupem hrdinů; kombinace sci-fi motivů a satanského horroru je poměrně výjimečná. Dobrou trefou je také zasazení děje do prostředí starého kláštera. A angažování Alice Coopera coby vůdce party šílených bezdomovců, to je vyložená výhra. Dobový neúspěch tohoto (dnes už takřka kultovního) snímku, lze vysvětlit ztracením se v záplavě mnoha nových moderních trháků, které dal rok 1987 světu hrůzy. Račte posoudit: Hellraiser, Evil Dead II., Noční můry z Elm Street 3, The Lost Boys, Angel Heart, Bad Taste, Near Dark ..... Přesto si troufám tvrdit, že strašidelnější film byste v 80. letech hledali jen těžko. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Počátkem 90. let k nám poprvé do distribuce dorazily některé filmy, které měly na Západě premiéru už v 80. respektive 70. letech. Mezi nimi bylo i několik hororových titulů, jako např. Vládce temnot. Byl jsem tehdy skutečně okouzlený bubáky a efekty, které dnes už vypadají úsměvně, takže původně jsem ovlivněný nostalgií nadělil větší počet hvězdiček. John Carpenter má renomé velkého hororového tvůrce, ale vždycky to byl jednoznačný béčkař, který dělal divácké filmy a jen v několika málo případech se mu povedlo překročit svůj vlastní stín. Absolutorium mají u mě vlastně jen dva tituly, a to legendární Věc a Ve spárech šílenství, které krásně - možná nejlépe ze všech filmů na podobné téma - vystihuje sympatickou brakovitost literárního díla Lovecrafta. Vládce temnot k těm výjimkám nepatří, zub času se na něm podepsal a především dnes vidím směšné dialogy a idiotské chování postav. Scénář je zkrátka a dobře pitomý. Jedničku s hvězdičkou ale můžu i po těch letech nadělit soundtracku, to je v rámci žánru skutečná chuťovka, a pozoruhodná je i práce kamery a výtvarné řešení scén. Za to má ode mě John 2* a 45 % celkového dojmu k tomu. V tomhle filmu se bohužel v plné nahotě projevuje i to, že Carpenter omezovaný rozpočtem pracoval většinou - vlastně skoro vždycky - s béčkovými herci, tzn. herci druhé a xté kategorie... ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Určite nie také dobré ako The Thing, ale aj tak skvelo vystavané. Carpenter totiž necháva v zásade nesúrodé postavy čeliť úplnému zlu, ale viacej ako o vraždy ide v atmosfére skôr o akúsi predzvesť konca. Hoci film pracuje s mnohými vecami, ktoré sú teraz zastaralé( všetci američania sú tu veľmi inteligentný, hoci vyzerajú ako keby vyšli z nejakého trafeného hudobného videa z 80), určitým spôsobom sa necháme filmom unášať. Výrazná postava nie je ani jedna, čo je ale v poriadku, pretože hlavnou tézou príbehu je predsa to, či veríte celej tej rozprávke všakže? Hudba zase raz bezchybná. A malé cameo Alica Coopera ako bezdomovca poteší. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ráda bych řekla: "Tam strašá! Ojojoj, tam strašá!" Leč nestrašá... tedy pokud netrpíte nějakou nezřízenou fóbií ze žížal, Alice Coopera a houmlesáků, k tomu vám dopomáhej jakože hrůzu a napětí vzbuzující hudba. Mě osobně vyděsila jen obava, aby se to celé nezvrhlo v německé osmdesátkové porno, soudě dle projevů a vizáže Jamesona Parkera, k čemuž sice nedošlo, ale možná by se nakonec nejednalo až o takovou ztrátu času. Typ hororu/ thrilleru - k smíchu! ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Přestaňte dělat to, co děláte, a hoďte na sebe šaty !! Jdu dovnitř !!" ;) No, jo !! Ale co taky jinýho dělat, když se blíží konec světa, že ?! ;) Jednoho prostě musí naprosto fascinovat, jak velký John Carpenter dokáže takřka lusknutím prstů udělat atmosférickou nálož prakticky z ničeho, upoutat a pak už jen utahovat šrouby napětí, ať už má v rukou jakýkoli scénář.. Ačkoliv tedy Vládce temnot zase není až tak velká Věc, hodně těžko se dostává z hlavy, stejně jako ten neskutečně znepokojivý hudební motiv Alan Howartha, před kterým zblednul závistí i Alice Cooper..;) ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Celý film bol natočený za jeden mesiac. (Mordenroth)
  • Jednoho z bezdomovců si zahrál i Alice Cooper. (Chatterer)

Reklama

Reklama