Reklama

Reklama

Charing Cross Road č. 84

  • Česko Láska přes 3000 mil (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Živé, hřejivé drama o odvážné newyorské spisovatelce, jež miluje knihy nade vše, a londýnském obchodníkovi s knihami, kteří si dopisovali celých dvacet let, aniž by se kdy setkali... Dvacet let je spojovalo cosi silnějšího než přátelství a intimnějšího než láska, přesto se nikdy nesetkali. Držitelé Oscara Anne Bancroftová a Anthony Hopkins zazářili v tomto vtipném a dojemném dramatu o jedné zvláštní romanci, jež začala v 84. ulici Charing Cross Road. Helen Hanffová, temperamentní newyorská spisovatelka s vášní pro literaturu, kontaktuje londýnské knihkupectví ohledně vzácné anglické klasiky. Frank Doel, dobromyslný, rezervovaný Angličan, na její žádost odpoví, čímž odstartuje výjimečný vztah, který po dvacet let propojuje dva vzdálené kontinenty. I když se ti dva značně liší charakterovými vlastnostmi i kulturním zázemím, jejich přátelství vykvete v hluboké souznění. Dvacet let se dělí o intimní, mnohdy humorné střípky ze svých životů i představ. Snímek byl inspirován skutečným příběhem, který ve své knize převyprávěla Helen Hanffová. (Cinemax)

(více)

Recenze (48)

Anthony 

všechny recenze uživatele

Velmi nenápadný snímek o něčem tak nedějovém jako o přátelství, které spolu v průběhu let sdílejí dva lidé jen prostřednictvím dopisů, se podařilo režisérovi oživit tak, že se ani chvíli nenudíme. Především je to ovšem herecký koncert pro Anne Bancroftovou a geniálního Anthonyho (nejlepšího herce vůbec). ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Starosvětská knihovnická romance skrze (objednávkové) dopisy spojila nejen několik rozdílných charakterů, ale také dvě 3000 mil vzdálené kultury. Nicméně popichující, přezíravý americký temperament Anne Bancroft mi (nejen k odměřeně distingovanému Anthonymu Hopkinsovi) zrovna neseděl a po dvou společensky turbulentních dekádách jakoby přestalo být o čem si psát, emoce větší než pobavené rozptýlení se tak v závěru spíše vytrácely. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

To bolo ako blesk z jasného neba. Vôbec som nečakal, že ma tento neznámy film tak zaujme a vlastne ani nedokážem určiť, čím si môj záujem zaslúžil. Bol som ním pohltený od začiatku až do konca. Možno aj vďaka výbornému dabingu ma nič na jednoduchom príbehu, ktorý mi vzdialene pripomenul film Mary a Max, nevyrušovalo. Neviem odhadnúť, či priznanie plného počtu hviezdičiek bezprostredne po záverečných titulkoch nebolo unáhlené, ale dal som ich v dobrej, priam najlepšej viere. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Vo svojej podstate nenápadný, ale príjemný film pomalšieho tempa, ktorý sa odohráva na oboch koncoch Atlantiku s konfrontáciou založenou iba na listovej komunikácii. Spočiatku ma bavili tie jemné nuansy, bežné životné osudy, veľmi jemný humor a tiež to, do akých zákutí sa môže vyvinúť obchodná korešpondencia. Ale musím tiež priznať, že s postupným záverom to už strácalo na i tak pomalom tempe a jemne nudilo. Tragický záver to zasa zobral späť do tých správnych koľají. Žáner romantický zavádza, žiadna sa totiž (našťastie) nekoná; priateľstvo má od romantiky ďaleko. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Presne ako tvrdi distributor, tu fakt netrreba daleko chodit. Hrejivy, kludny pohodovy film o spisovatelke knih a jej dopisovani si. Rezisersky na urovni, film je skor nedejovy, je to len spajanie volnych asociacii a hladat tu nejaky strhujuci dej - nema zmysel. Suverenne najlepsi film rezisera David Hugh Jonesa spolu s Procesom 1993 : 87 % ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Londýnský antikvariát Marks & Co. na 84 Charing Cross Road, na který se filmová i reálná Helene Hanff (Anne Bancroft) obracela ohledně nákupu anglické literatury, byl uzavřen po smrti jeho vedoucího Franka Doela v roce 1970. (raininface)
  • Mal Brooks dal film a roli Helene Hanff své ženě Anne Bancroft jako dárek k jejich 21. výročí svatby. (Huguette)

Reklama

Reklama