Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Břichomluvec Šálek je génius, který si své loutky vyrábí sám. Když ho však po školním představení uškrtí jeho vlastní loutka, vyšetřovatelé z ústavu se dostávají před složité otázky. Dokázal břichomluvec Šálek vytvořit umělého člověka podobného golemovi? A není to začátek procesu, na jehož konci nás všechny ovládne umělá inteligence? A dá se vůbec věřit vlastním smyslům? (Česká televize)

(více)

Recenze (56)

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S mnohými se zřejmě neshodnu, ale jediné, co mně na epizodě opravdu vadilo, byla ta vizuální "mlha". Ještě v minulém díle se mi to zdálo zajímavé, ale tady to ty desítky expertů přes barvu, světlo a obrazové úpravy  přehnaly do hnědého špinava. Jestli toto tmavé zamlžení má seriálu pomoci k tajemné atmosféře nebo má umocnit odkaz na známou filmovou klasiku v tomto díle, netuším. A i kdybych stopro věděla, stejně mi to bude vadit. Ve vizuální složce naopak kladně hodnotím kostýmy. Zejména pánové Cina a Macháček vypadají ve svých košilích urputně totalitně. Příběh sám nic moc, předvídatelný, bez gradace. V čem ale vidím potenciál k nezatracení, jsou dialogy. Ta parodie na všechny možné bláboly i nebláboly má v sobě inteligenci. Mě ty dialogy baví. Připomínají mi filmy Miloše Macourka z let 1969-1977, v nichž se motá taky spousta vědců se svými teoriemi. Na rozdíl od macourkovštin se zatím v tomto seriálu nepodařilo použít vtip, parodii, mystérii, vizuál a nevím, co ještě, k jednolitému celku. V hodnocení se držím průměru. Pro mě zatím neznámí autoři zkouší něco nového a já jejich odvahu cením. ()

bidja 

všechny recenze uživatele

Mě to snad začne i bavit. Je zajímavé (i u jiných seriálů) jak se mění režiséři, scénáristi. Jak přistupují k tomu vypsanému příběhu čí se drží téma. Pak tu budou situace s vlivem vstupu známějších herců coby epizodní hlavní postavy. Jinak tento díl v pop odkazech docela dobrý. S herci docela bojuji, ale Macháček ten svůj styl v poslední době posunul k lepšímu, skoro bych řekl, že obrátil. ()

Reklama

Poryv 

všechny recenze uživatele

Do detailu vyšperkovaná forma, odvážná, hravá, poctivě řemeslně odpracovaná, na české poměry v lecčems novátorská, v protikladu s extrémně nudným, z prstu vycucaným obsahem, což platí i pro první díl. Je to jako přijít do galerie, vidět formálně zvládnutou malbu, která je obsahově naprosto prázdná. Strávíte u ní chvilku a jdete pryč. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moje nejmilejší z tohoto seroše padá do mdlob, ale kvůli mě se dívá. Já to docela zvládám ač asi jen kvůli p. Macháčkovi. Údajně nejlepší tanečnice roku 2023 mě nebere (spíš naopak) a p. Cinu, zvláště pak s účesem ala Albert Einstein, také moc nemusím. **** Vždy se bavím zobrazením vědeckých pracovišť. Rekvizitáři si obvykle vystačí s NF generátorem, zde VF selektivním milivoltmetrem od RFT z NDR a nezbytným osciloskopem - má obrazovku, čili scifi jako prase, že ano... Abych nezapomněl na všudypřítomné světýlka a to nejsou ani LED. Zde mj. např. na přílbě a docela komické je, když pan Cina "kalibroval", makal na ně jako by mu ušlo, že ono světlo je jen indikací něčeho nikoli čidlem čehokoli. No nic, divák chce být klamán a umělci, jak o sobě rádi tvrdí, fyziku, matiku a s tím související techniku, nezvládali. Uvidíme kterak se bude seroš vyvíjet. Přínosem by bylo navázat spojení s panem Vorlíčkem a trochu si nechat poradit. Edit: Žena jako vyšetřovatelka STB v oněch dobách, asi těžko. Leda by byl kolega afročech. Edit po šestém dílu: toto byl snad nejpropracovanější a parádně temný díl.. ()

quixote 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukazuje se, že zasazení do doby totáče by tam vlastně ani nemuselo být. Zřejmě kvůli tomu, že jde o koprodukční projekt, se tam mělo objevit jen minimum politiky a „reálného socialismu“. Což je škoda, protože kdyby to byl čistě česko-slovenský seriál, nabízelo by se hodně příležitostí, jak „pro našince“ vypatlaný totáč vtipně využít. - Tento díl navíc působil uspěchaně, jako by dalším limitem byla i na vteřinu přesně daná stopáž. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama