Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miles (Paul Giamatti) a Jack (Thomas Haden Church) jsou dávní a poněkud nesourodí přátelé, kteří se vydávají na týdenní rozlučku se svobodou po vinařské oblasti Santa Ynez Valley. Jejich představy o průběhu výletu jsou ovšem trochu odlišné. Zatímco samotářský Miles by rád společný čas strávil koštováním prémiových kalifornských vín, nastávající ženich Jack by si rád naposledy užil život svobodného mládence se vším všudy. K dobrému pití totiž patří i společnost krásných žen. Do milostných dobrodružství se nakonec zaplétají oba, když se v restauraci seznámí se dvěma okouzlujícími servírkami. Nechávají se strhnout romantickou atmosférou společných večeří, nekonečných rozhovorů a opojným vínem, které však brzy všem ztrpkne na jazyku... Pohodová komedie o životě, přátelství a krizi středního věku se dočkala vřelého diváckého a kritického přijetí. Snímek získal mnoho filmových ocenění a posbíral pět oscarových nominací včetně těch nejprestižnějších za nejlepší film a režii. Jediného ocenění se nakonec skutečně dočkal režisér snímku Alexander Payne, ovšem v kategorii za nejlepší adaptovaný scénář společně se spoluscenáristou Jimem Taylorem. Za nejlepší scénář byli ocenění také Zlatým Glóbem, kde snímek rovněž bodoval v kategorii za nejlepší komedii nebo muzikál. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (452)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Režiséru Alexandru Payneovi se podařilo stvořit skutečné překvapení roku. Bokovka totiž nemá chybu od začátku do konce. Nejdřív se smějete, abyste vzápětí přišli na to, že je to občas tak trochu k pláči. Oba hlavní hrdiny máte vlastně rádi a morous Miles je sympaťák, ať si záletník Jack říká, co chce. Občas byste ale oba vzali motorkářskou helmou po hlavě (kdo viděl, ví o čem mluvím :). Tenhle Pinot má prostě vynikající barvu, sytost, vůni i ovocnost. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

In vino veritas! (...in vagina penis... - dodávali jsme za mlada... ;o) . . . Ne bobule, ale bokovka! Ano, to je to pravdivý víno! . . . Rozkošný filmek, jak víno polosladké s lehkým buketem suché hořkosti a prosvětlený kalifornským sluncem (...byť na konec i trošku zapršelo ale bláta z toho deštíku zas až tak moc nebylo...) o věcech lidských jak provinilými věcmi jsou... Tak tak, i starší pánové mají právo na svoje pozdní sběry a Mr. A.P. dokázal na to téma natočit vlídně jizlivý film s naučením, že ta láska nakonec i kdesi z boku přichází, nenecháte-li ji s hloupým čelem projít bokem. A nakonec i to slavné a na víbůhjakou marnou největší událost šetřené Chateau Cheval Blanc ročník 1961 je jen víno, že... No, ty dvě hodiny obsáhnuvší jeden týden ze života dvou kumpánů na přelomu mladého věku utečou se svěžestí mladého vína a tak jen doufám, že krásná, citlivá a moudrá Maya nakonec tomu >outloňovi< Milesovi otevřela... A jestli neumřeli, koštují spolu dodnes... :-) - - - - - (Poprvé viděno kdysi v dobách vybočených /na dvd s původní zvukovou stopou a titulky a originálním formátem obrazu/, hodnocení 20.9.2011 provinile až po repete 3747., komentář zde v dobrém ranním rozmaru lehce ovíněný - však bez kocoviny - jako dvěstědevadesátýprvní - 20.9.2011) ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takovej malej, milej film. Bohužel naprosto o ničem. Víno nepiju a rozlišim od sebe akorát červený a bílý, takže mě fakt nebralo, když postavy půlku filmu akorát ochutnávaj víno a kecaj o tom, jakou má to víno barvu a jestli voní nebo smrdí. Označení komedie je dost mimo. Já jsem se zasmál poprvé asi 15 minut před koncem a podruhý, když jsem tady zjistil, že v tom hrál Adolf Hitler. Ale vůbec jsem si ho ve filmu nevšim. Asi hrál hosta na svatbě a ztratil se v tom davu lidí. Jinak když jsem tady zahlídnul v komentáři od Civala něco o přirození, tak jsem si už skoro začal myslel, že taky jednou napsal komentář k věci. Chtěl jsem mu dát v první chvíli za pravdu, protože jsem si hned taky pomyslel cosi o píčách a kokotech. Ale on to s tim přirozenim myslel evidentně nějak jinak... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Hlboké, no prchavé a v pomalom bluesovom tempe sa nesúce životné pravdy zapíjané trpkým Pinotom Noir patria medzi moje obľúbené nápoje - Bokovka je film zrejúci ako víno, o ktorom (no nielen o ňom) pojednáva, a jedna veľká, nezabudnuteľná cesta vstriec viničným sadom v Santa Ynez Valley v príjemnej spoločnosti úžasného a hlavne uveriteľného hereckého dua Giamatti-Church. Neviem ako vy, ale ja sa s nimi vždy veľmi rád zveziem. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Když jsem si poprvé před lety pustila Bokovku, po několika minutách jsem to s myšlenkou "Co tohle kurva je?!" zase vypnula. Uplynuly dva nebo tři roky a já se s menší averzí do filmu pustila s tím, že bych ho mohla dokoukat. A zamilovala jsem se do něj. Jako bych v tom filmu viděla odraz svojí osobnosti, i když o nějakých třicet let starší a opačného pohlaví. Miles byl takovou zvláštní paralelou na to, jak bych asi dopadla jako muž ve středních letech, že je to až neuvěřitelný. Zvlášť, když Jack svým charakterem jako by byl napsán podle jedné z mých kamarádek. Ano, je to těžko popsatelné a silně silně subjektivní, ale Bokovka je pro mě už navždy symbolem toho filmu, který nelíčí osudy několika nereálných vymyšlených postav, ale živých bytostí... ()

Galerie (36)

Zajímavosti (12)

  • Snímek získal množství nominacií a cen včetně oscarových nominací v kategoriích jako Nejlepší adaptovaný scénář a Nejlepší film roku. Na Zlatých glóbech tvůrcům unikly dvě sošky za scénář a Nejlepší komedii. (imro)
  • Při golfové scéně zaskočil za Milese (Paul Giamatti) autor knižní předlohy Rex Pickett, který tvrdil, že Giamatti má ubohou golfovou formu. (imro)
  • Víno, které herci ve filme pijí, je z větší části nealkoholické. I když se tak vyhli problémům s opilostí, museli ho před kamerou vypít tolik, že se jim nakonec dostavily zdravotní problémy. (imro)

Související novinky

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Další muzikál pro Nicole

Další muzikál pro Nicole

09.04.2008

V Moulin Rouge byla neodolatelná a ukázala kromě podvazků a hereckého talentu i to, že je docela nadanou zpěvačkou, takže režisér Rob Marshall neváhal ani chvilku a obsadil Nicole Kidman do jedné z… (více)

Giamatti prezidentem

Giamatti prezidentem

22.08.2006

Ano, je to opravdu tak. V poslední době stále populárnější Paul Giamatti z oscarové Bokovky bude prezidentem Spojených států amerických. Taková nabídka se nedala jen tak odmítnout, zvlášť když… (více)

Homosexuální hasič Sandler

Homosexuální hasič Sandler

10.02.2006

Komici Adam Sandler a Kevin James jsou v jednání o hlavní herecké role v dlouho očekávané komedii I NOW PRONOUNCE YOU CHUCK AND LARRY režiséra Davida Dobkina (Lhář, lhář) by tak měl vzniknout snímek… (více)

Reklama

Reklama