Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po smrti matky se odstěhuje otec (James Nesbitt) se svými syny do nového domu v Anglii. Starší 9letý syn Anthony (Lewis McGibbon) je praktický, mladší 7letý Damian (Alex Etel) věří v Boha a ve svaté, kteří se mu zjevují a mluví s ním. Jednoho dne, kdy si Damian hraje ve svém kartonovém boxu, spadne mu doslova "do náruče z čistého nebe" taška se čtvrt milionem liber. Damian to považuje za dar od Boha a chtěl by nejraději všechny ty peníze rozdat na dobročinné účely a těm, komu se jich nedostává. Svěří se s tím ovšem i svému bratru, který jeho nadšení pro dobročinnost příliš nesdílí. Vše se ještě komplikuje skutečností, že se vše odehrává asi týden před koncem platnosti liber, protože Anglie přechází na eura a navíc původ peněz není tak poetický, jak si Damian myslel... (otula)

(více)

Recenze (84)

Faye 

všechny recenze uživatele

.„Francouzi řekli "au revoir" franku.Němci řekli "auf wiedersehen" marce.A Portugalci řekli.....prostě něco té svojí věci. A teď je na nás, abychom řekli sbohem libře. Letošní vánoce budeme mít euro. Sbohem, stará libro.“ A není to pech, když zrovna v téhle době spadne z nebe 250.000 liber? Odevzdat je nepřipadá v úvahu „Jestli na to přijde stát, tak si z toho vezme čtyřicet procent. Víš kolik to je? Téměř všechno.“ Takže Damien pod vlivem svatých patronů pomáhá, kde se dá. Mormoni si tak můžou např. dovybavit domácnost. A Anthony, ten se stará o svůj prospěch. Jenže peníze z nebe nepadají jen tak. „Myslel jsem, že je to od Boha.-Tohle není zrovna jeho parketa, rozdávat peníze.“ Cynicky se přikláním na stranu sobce Anthonyho. Mormoni si můžou ošplouchnout nádobí (a nohy vlastně taky) i ve škopku. A mimochodem věděli jste, že svatá patronka televize je Klára z Assissi a ráda si dá joint? Já tedy ne. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Gilliamova "Krajina prílivu" tak trošku úplne inak.... svižnejšie, rozumnejšie, a hlavne aj s nejakým posolstvom... hoci dnes dávať do filmu morálne posolstvo môže byť zdá sa marketingovo veľmi nevhodné :) páči sa mi ako sa tu podaktorí rozhorčujú nad moralizovaním, alebo chlapcom ktorý sa v bujnosti svojej fantázie rozpráva so svätými, no nevadí im brutalita Saw alebo chlapec ktorý "vídá mrtvé lidi" :) koľké to paradoxy ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vymazlená obrazová stránka ilustruje příběh, o kterém se ani nedá říct, že sotva popadá dech, protože ten už vlastně umírá na těžkou rozedmu plic.____ Malý chlapeček vídá svaté, což bylo vždycky děsně nebezpečné poznávací znamení pro někoho, kdo pak skončil buď na hranici nebo v blázinci a později - ve některých vzácných případech - mohl být svatořečen. V současnosti už planoucí hranice tolik nehrozí, ale blázinec je téměř jistý. Kolik svatých uznávaných katolickou církví by do něj dneska šlo rovnou a bez pardonů? Ale to jsem odbočila. _____ Režisér dodává dětské představivosti (pomatenosti, svatosti?) krásně barevné zpodobnění plné hravých nápadů. Jenom ten příběh a hlavně atmosféra k nim nesedí. Trhá se to a drhne, máme tu občas psychologické drama, letmou romantiku, sociální film a krimi z drsného prostředí. Neumí si to vybrat, vsází na hodně možností a výkladů a tudíž prohrává jak utahaná herka, která už ani neví, kam jede. /8. 4. 14./ ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Rodinný film od Dannyho Boylea. Moderní pohádka od Dannyho Boylea. Nevím, co z toho mě děsí víc, a tady je to obojí hezky pohromadě. Každopádně je to úlet o přechodu UK na "ojro" (však je taky mezi žánry SciFi;)) a o chlapečkovi, který má zálibu v křesťanství a snaží se skrz něj, respektive to jak ho vnímá svojí sedmiletou mentalitou, fungovat v současném světě. Přičemž má taky trochu problém s představivostí a zemřelou maminkou, a to takový, že to hraničí s psychiatrickou poruchou - nebo signalizuje neurologický problém:) Je potřeba to všechno vnímat s určitou nadsázkou, ale v mém světě by toho kluka už dávno někdo proplesknul a poslal k psychologovi (nebo rovnou psychiatrovi), a staršího bráchu rovnou zastřelil a zahrabal. Film nemá moc přes hodinu a půl a děje se tam toho spousta, ale i tak jsem doufal, že už bude konec. Nevím, co tím chtěl autor říci, a nemůžu se ubránit dojmu, že to buď sám nevěděl, nebo mu to někdo v postprodukci pořádně nabořil. Anebo byl na tripu - jako ostatně zjevně byli někteří svatí, nejen v Miliónech zobrazení. Já za sebe vím, že už se nikdy znovu nepodívám, i když některé obrazy jsou (u Boylea tradičně) téměř ikonické. Ostatním doporučím jen, když budu vědět, že mají rádi "poněkud netradiční" filmy. 50% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Velká audiovizuální jízda s velice příjemným humorem, úžasně pozitivní atmosférou a krásným poselstvím. Méně známý a méně nápadný film, který ovšem osobně řadím k tomu nejlepšímu, co nám Danny Boyle dosud naservíroval. Skloubit v jednom filmu miliony žánrů a přitom zajistit, že výsledek dává dokonalý smysl - to snad umí pouze Danny Boyle. Vcelku příjemné dětské výkony. Vrcholem filmu pro mě byla situace, kdy stála před otcem rodiny volba, zda si má nalezené peníze nechat a jasně stál za východiskem je vrátit. Poté se ovšem situace změnila a vyrojila se nesmírně zajímavá otázka. Může si člověk nechat nalezené peníze, když jsou tyto peníze důvodem, proč byl okraden a nemá momentálně vůbec nic? Změní se morální hodnoty takového člověka? Morální hodnoty člověka jsou přímo závislé na jeho momentální životní situaci? Má chudák právo krást, aby si zajistil přežití v nouzi? Podobné myšlenky Boyle neváhá proložit nesmírně úchylnou a vtipnou vánoční reklamou. Lepší tři kousky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Danny Boyle a scénárista Frank Cottrell Boyce zmiňují v komentářích na DVD, že jeden z herců hrajících ugandské mučedníky tvrdil, že je potomek skutečných mučedníků z Ugandy z roku 1881. (CliffLee)
  • Namísto výroby triček pro štáb a herce produkce darovala peníze organizaci Water Aid k postavení studen v Africe (jako to udělala rodina ve filmu). (CliffLee)
  • V jednom záběru sleduje rodina soutěž Chcete být milionářem? v televizi. Tato soutěž hrála samozřejmě velkou úlohu v pozdějším filmu Dannyho Boyla – Milionář z chatrče (2008). (CliffLee)

Související novinky

Luxusní digitální „animáky“?

Luxusní digitální „animáky“?

12.09.2008

Možná. Danny Boyle chce natočit něco pro mladší publikum a vybral si k adaptaci knížky Terryho Pratchetta. Fanoušky humoristické fantasy ságy Úžasná Zeměplocha však musíme zklamat. Boyle totiž… (více)

Reklama

Reklama